TÉMA

Ostrava

Rada ČT jmenovala ředitelkou studia Ostrava Gabrielu Lefenda

Rada České televize ve středu jmenovala ředitelkou studia ČT v Ostravě dosavadní ředitelku vnějších vztahů zdravotnické skupiny Agel Gabrielu Lefenda. Nastoupit by měla 6. května. Zvítězila v tendru, do kterého se přihlásilo devět uchazečů včetně dosavadního šéfa studia Miroslava Karase. Karas v tendru neuspěl a po dohodě s vedením z televize odchází.
17. 4. 2024|

Inspektoři už mají první data z kontroly u heřmanické haldy. Teď chystají další kroky

Česká inspekce životního prostředí zná první výsledky šetření na heřmanické haldě v Ostravě. Zveřejňovat je ale zatím nechce. Státní podnik Diamo však uvedl, že navezený materiál neodpovídá smluvním a zákonným podmínkám. Stavem odvalu se začala inspekce zabývat loni v létě. Obyvatelé ostravské části Heřmanice na informace čekají, chtějí vědět, jaká bude budoucnost haldy. Stěžují si na zápach a znečištěné ovzduší.
17. 4. 2024|

Policie se chystá na hokej, očekává mnoho falešných vstupenek. Kdo naletí, může se obrátit na mobilní stanici

Lidem, kteří při příchodu na zápasy hokejového mistrovství světa zjistí, že naletěli podvodníkům a mají falešné vstupenky, budou před stadiony v Praze a Ostravě k dispozici policisté, k pražské hokejové aréně přistaví i mobilní pracoviště. Sice oklamaným fanouškům nepomohou dostat se na zápas, ale usnadní jim podání trestního oznámení.
16. 4. 2024|

Delegáti kongresu ODS zvolili čtrnáct členů výkonné rady

Delegáti kongresu ODS v neděli v Ostravě zvolili i čtrnáct členů výkonné rady, která má na starost například koordinaci činnosti strany na celostátní úrovni nebo organizaci politických kampaní. Jejím členem se opět stal například jihočeský hejtman a předseda krajské asociace Martin Kuba. Nováčkem je poslanec za Liberecký kraj Petr Beitl.
14. 4. 2024|

Ostrava potřebuje víc pěstounů. Město chystá „seznamovací akci“

V Moravskoslezském kraji chybí dlouhodobí i přechodní pěstouni. Do nepříznivé situace s pěstounskou péčí se teď vložil i ostravský magistrát. Ten v sobotu ve 13:00 pořádá osvětovou akci, v rámci které se tam lidé mohou potkat s pěstouny a dozvědět se více o jejich práci. V Ostravě je teď zhruba tisícovka pěstounů.
12. 4. 2024|

Ostrava ruší stavební úřady v menších městských obvodech

Ostrava bude mít od 1. července méně stavebních úřadů než teď. Zastupitelé se rozhodli zrušit úřady v malých obvodech, jako je například Stará a Nová Bělá nebo Proskovice. Centralizace úřadů by měla stavební řízení urychlit. Ostravský magistrát se ke kroku rozhodl i kvůli novému stavebnímu zákonu. Celkem bude mít krajské město šest stavebních úřadů – pět ve velkých městských obvodech a jeden na magistrátu.
11. 4. 2024|

Jednání s majitelem Liberty přineslo jen další otázky, řekl Síkela

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) jednali s majitelem Liberty Ostrava Sanjeevem Guptou o aktuální situaci v ostravském hutním podniku. Síkela dal najevo zklamaní. Otázek je teď podle něj ještě víc. Vláda podle ministrů nebude poskytovat huti žádné prostředky daňových poplatníků, dokud se do ní nevrátí peníze vyvedené do zahraničí. Většina provozů v huti Liberty od prosince stojí, a značná část zaměstnanců je tak doma. Problém nastal poté, co dodavatel energií Tameh Czeh zastavil huti dodávky elektřiny kvůli tomu, že za ně podnik neplatil.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 19:18|

Za nekvalitní výměnu okapů desetitisíce. Policie žádá podvedené, aby se přihlásili

Policie požádala, aby se jí přihlásili lidé, kterým se pokoušela skupina mužů vnutit opravu okapů, za kterou účtovala nepřiměřeně vysokou cenu. Ví o několika případech, například ženu z Ostravy připravili o veškeré úspory, zůstala po nich jen velmi špatně odvedená práce. Policisté se domnívají, že mnoho dalších případů podvedení senioři neohlásili.
9. 4. 2024|

Tameh Czech půjde do reorganizace, rozhodli věřitelé společnosti

Společnost Tameh Czech, která je dodavatelem energií pro huť Liberty Ostrava, půjde do reorganizace. Na úterní schůzi v Ostravě o tom rozhodli věřitelé podniku. Usnesení o povolení reorganizace ještě musí vydat soud. Tameh Czech uvádí, že se do úpadku dostal kvůli tomu, že mu Liberty, jejíž provozy stojí, přestala za elektřinu platit.
9. 4. 2024|

Během hokejového šampionátu bude přísný bezpečnostní režim, řekl Vondrášek

Policie připravuje rozsáhlá bezpečnostní opatření, řekl na pondělní tiskové konferenci v souvislosti se šampionátem v ledním hokeji konaným v Česku policejní prezident Martin Vondrášek. Organizátoři květnového mistrovství světa (MS) na brífinku hovořili o nadcházející spolupráci s policií, hasiči, Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) a celní správou. Vondrášek také zmínil, že policie zatím nemá signály o konkrétních bezpečnostních hrozbách pro tento šampionát. Předpokládá, že hlavním úkolem pro policisty bude zajištění plynulé dopravy.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 13:33|

Policie odložila prověřování několika úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně

Kriminalisté odložili prověřování série úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně jako nedůvodné. České televizi to řekl mluvčí dozorujícího státního zástupce Hynek Olma. Společnost, která v Brně provozuje dvě zařízení následné intenzivní péče, jakékoliv protiprávní jednání už dříve odmítla.
5. 4. 2024|

Ignorovat blokové čištění se nejvíce prodraží ve Zlíně a Brně

S jarem přichází období blokových čištění v městských ulicích – a také masivních odtahů aut, která jejich řidiči před úklidem neodvezou z ulic. Auta se podle dávného rozsudku musí po konci čištění na místo vrátit, jejich řidiči se ale nevyhnou sankcím. Jejich výši stanovují radnice. V Brně pro letošek takzvané nadzvednutí auta zdražilo na 3500 korun oproti dřívějším 1800. Vedení města argumentuje tím, že původní částka nepokryla náklady na odtah. Ve většině krajských měst platí řidiči méně, přičemž k nejlacinějším patří Praha a Ostrava.
2. 4. 2024|

Smog kvůli saharskému písku stále trápí Moravskoslezský kraj a Brno

Smog kvůli saharskému písku, který se dostal do ovzduší, trvá v Moravskoslezském kraji a v Brně. Český hydrometeorologický ústav postupně odvolává smogovou situaci, která ráno ještě platila v celých Čechách i na některých dalších místech na Moravě. Přes den se mrak písečného prachu přesouval na sever, kde se odpoledne objevil déšť a bouřky, které pomáhají vzduch pročistit.
1. 4. 2024Aktualizováno1. 4. 2024, 20:55|

Ostrava koupí zchátralou historickou sýpku v centru Svinova. Využití bude teprve hledat

Ostrava odkoupí historickou sýpku v městském obvodu Svinov. Jedná se o třetí nejstarší budovu ve městě, která reprezentuje dobu před vznikem průmyslu na Ostravsku. Za sýpku a sousední pozemek dá město zhruba dva miliony korun.
29. 3. 2024|

V Ostravě vystavují knihy a grafiky, které vytvořila Toyen ve Francii

Knižní práce, grafické listy, obálky i katalogy malířky Toyen vystavuje ostravský Dům umění. Jedná se o mimořádnou kolekci z jejího francouzského období, kterou získala do svých sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě ve spolupráci s pražskou Galerií Zdeněk Sklenář. Jako zřejmě jedinou takovou ucelenou sbírku na světě ji loni koupil Moravskoslezský kraj, zaplatil za ni 2,2 milionu korun
28. 3. 2024|

Zápolení o místa ve školkách začíná. Už teď je značný zájem

Kdo se letos chystá hlásit dítě do školky, může na mnoha místech počítat s návalem. O kapacity je už teď velký zájem, a to zápisy teprve proběhnou. Volná místa se dají hledat třeba během dnů otevřených dveří, které teď jednotlivá zařízení pořádají. Po zkušenostech z minulých let se města brání především takzvané spádové turistice, kdy se k nim snažili děti dostat i rodiče z okolních obcí.
20. 3. 2024|

Na rychlíkové trati z Brna na Ostravu a Olomouc začala týdenní výluka kvůli údržbě tratě

Kvůli týdenní výluce na rychlíkové trati z Brna na Ostravu a na Olomouc začaly místo vlaků vozit cestující autobusy. Nepojedou ani osobní vlaky z Vyškova do Přerova.
18. 3. 2024|

Soud zamítl žalobu Dětí Země na povolení D1 u Přerova, stavba tak může pokračovat

Krajský soud v Olomouci zamítl žalobu spolku Děti Země proti rozhodnutí ministra dopravy Martina Kupky (ODS), kterým byla v prosinci 2022 potvrzena právní moc stavebního povolení na budování posledního úseku dálnice D1 u Přerova. Dopravní stavba tak může pokračovat podle harmonogramu. Desetikilometrová část dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi má být zprovozněna v březnu 2026. Na sociální síti X to oznámil šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Stavba D1 u Přerova byla zahájena loni v lednu, stát má téměř sedm miliard korun.
13. 3. 2024|

Restrukturalizační plán Liberty je podle odborového předáka nepřijatelný. Firma ujišťuje, že propouštět neplánuje

Restrukturalizační plán hutní společnosti Liberty Ostrava označil předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo za zcela nepřijatelný. V podniku, který má zhruba šest tisíc zaměstnanců, by podle něj v souvislosti s poklesem výroby o šedesát procent přišly o práci tři tisíce lidí. Mluvčí firmy Kateřina Zajíčková v reakci na Ďurčovo vyjádření kontrovala, že Liberty žádné propouštění neplánuje. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že je pro něj zásadní, že restrukturalizační plán pořád počítá s prvovýrobou.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 14:08|

Většina zaměstnanců Liberty stále zůstává doma. Restrukturalizační plán údajně počítá s poklesem výroby o šedesát procent

Hutní společnost Liberty Ostrava opět odložila nástup většiny zaměstnanců do práce. Zaměstnanci jsou doma od 22. prosince 2023, společnost v pondělí návrat pracovníků odložila už pojedenácté. V podniku se podle jeho mluvčí znovu rozjíždějí válcovací tratě, většina provozů ale nadále stojí, protože se Liberty ještě nedohodla s dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Hospodářské noviny uvedly, že restrukturalizační plán, který věřitelům Liberty předložila, počítá s poklesem výroby o šedesát procent. Věřitelů, kteří budou mít právo o plánu hlasovat, je podle soudu více než třináct set.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 12:57|

Šéfredaktor Vlasteneckých novin Velička dostal podmínku za rasistický článek o tragickém požáru

Okresní soud v Ostravě ve čtvrtek uložil šéfredaktorovi webu Vlastenecké noviny Radku Veličkovi podmínku za rasistický článek, který napsal po požáru, při němž v roce 2020 v Bohumíně na Karvinsku zemřelo 11 lidí včetně několika dětí. Trest vězení na dva roky je podmíněně odložený na tři roky. Velička byl rovněž odsouzen k třicetitisícovému peněžitému trestu a propadnutí notebooku, který použil. Spolek Centrální informační agentura, který web vydával, soud zrušil, řekla soudkyně Barbara Marinčáková. Rozsudek zatím není pravomocný. Velička se aktuálního jednání neúčastnil.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 13:11|

Meziresortní skupina řeší situaci kolem heřmanické haldy. Ekologická zátěž trápí Ostravu desítky let

Budoucnosti prohořívající heřmanické haldy v Ostravě, která znečišťuje ovzduší v okolí, má vyřešit expertní pracovní skupina ustavená ministerstvem průmyslu a obchodu. Poprvé se sešla v úterý. Hodnoty rakovinotvorného benzoapyrenu jsou na nejbližších měřicích stanicích v okolí haldy pravidelně překračovány přibližně trojnásobně. Sanaci této ekologické zátěže momentálně komplikuje i několik soudních sporů.
5. 3. 2024|

Liberty Ostrava obnovuje část výroby, návrat dalších zaměstnanců už podesáté odložila

Huť Liberty Ostrava začíná vyrábět ve Steckelově válcovně svitky z přivezených bram (polotovarů). K pondělku v podniku pracuje přes 1750 zaměstnanců z šesti tisíc, informoval za Liberty Ivo Štěrba. Většina provozů ale stojí, protože se huť stále nedohodla s podnikem Tameh Czech na dodávkách energií. Velká část zaměstnanců obou firem je doma od loňského 22. prosince. Huť jejich návrat opět o týden odložila, už podesáté, informoval předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 15:15|

Zachránila ženu s infarktem, zastal se napadeného chlapce. Studentka i student nyní vyzývají k odvaze

Šestnáctiletý student Jan Baloun se zastal chlapce, kterého ve dne přepadli na ulici v Ostravě dva mladiství útočníci. Studentka Aneta Růžičková zase v Praze zachránila život ženě se zástavou srdce. V krizových situacích je třeba reagovat s klidnou hlavou. Každý čin se počítá, uvedli ocenění zachránci v pořadu Události, komentáře.
2. 3. 2024|