TÉMA

Ostrava

Na rychlíkové trati z Brna na Ostravu a Olomouc začala týdenní výluka kvůli údržbě tratě
Kvůli týdenní výluce na rychlíkové trati z Brna na Ostravu a na Olomouc začaly místo vlaků vozit cestující autobusy. Nepojedou ani osobní vlaky z Vyškova do Přerova.
před 19 h hodinami|ČTK
Soud zamítl žalobu Dětí Země na povolení D1 u Přerova, stavba tak může pokračovat
Krajský soud v Olomouci zamítl žalobu spolku Děti Země proti rozhodnutí ministra dopravy Martina Kupky (ODS), kterým byla v prosinci 2022 potvrzena právní moc stavebního povolení na budování posledního úseku dálnice D1 u Přerova. Dopravní stavba tak může pokračovat podle harmonogramu. Desetikilometrová část dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi má být zprovozněna v březnu 2026. Na sociální síti X to oznámil šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Stavba D1 u Přerova byla zahájena loni v lednu, stát má téměř sedm miliard korun.
13. 3. 2024|ČTK
Restrukturalizační plán Liberty je podle odborového předáka nepřijatelný. Firma ujišťuje, že propouštět neplánuje
Restrukturalizační plán hutní společnosti Liberty Ostrava označil předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo za zcela nepřijatelný. V podniku, který má zhruba šest tisíc zaměstnanců, by podle něj v souvislosti s poklesem výroby o šedesát procent přišly o práci tři tisíce lidí. Mluvčí firmy Kateřina Zajíčková v reakci na Ďurčovo vyjádření kontrovala, že Liberty žádné propouštění neplánuje. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že je pro něj zásadní, že restrukturalizační plán pořád počítá s prvovýrobou.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 14:08|ČTK, ČT24
Většina zaměstnanců Liberty stále zůstává doma. Restrukturalizační plán údajně počítá s poklesem výroby o šedesát procent
Hutní společnost Liberty Ostrava opět odložila nástup většiny zaměstnanců do práce. Zaměstnanci jsou doma od 22. prosince 2023, společnost v pondělí návrat pracovníků odložila už pojedenácté. V podniku se podle jeho mluvčí znovu rozjíždějí válcovací tratě, většina provozů ale nadále stojí, protože se Liberty ještě nedohodla s dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Hospodářské noviny uvedly, že restrukturalizační plán, který věřitelům Liberty předložila, počítá s poklesem výroby o šedesát procent. Věřitelů, kteří budou mít právo o plánu hlasovat, je podle soudu více než třináct set.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 12:57|ČTK
Šéfredaktor Vlasteneckých novin Velička dostal podmínku za rasistický článek o tragickém požáru
Okresní soud v Ostravě ve čtvrtek uložil šéfredaktorovi webu Vlastenecké noviny Radku Veličkovi podmínku za rasistický článek, který napsal po požáru, při němž v roce 2020 v Bohumíně na Karvinsku zemřelo 11 lidí včetně několika dětí. Trest vězení na dva roky je podmíněně odložený na tři roky. Velička byl rovněž odsouzen k třicetitisícovému peněžitému trestu a propadnutí notebooku, který použil. Spolek Centrální informační agentura, který web vydával, soud zrušil, řekla soudkyně Barbara Marinčáková. Rozsudek zatím není pravomocný. Velička se aktuálního jednání neúčastnil.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 13:11|ČTK
Meziresortní skupina řeší situaci kolem heřmanické haldy. Ekologická zátěž trápí Ostravu desítky let
Budoucnosti prohořívající heřmanické haldy v Ostravě, která znečišťuje ovzduší v okolí, má vyřešit expertní pracovní skupina ustavená ministerstvem průmyslu a obchodu. Poprvé se sešla v úterý. Hodnoty rakovinotvorného benzoapyrenu jsou na nejbližších měřicích stanicích v okolí haldy pravidelně překračovány přibližně trojnásobně. Sanaci této ekologické zátěže momentálně komplikuje i několik soudních sporů.
5. 3. 2024|ČT24
Liberty Ostrava obnovuje část výroby, návrat dalších zaměstnanců už podesáté odložila
Huť Liberty Ostrava začíná vyrábět ve Steckelově válcovně svitky z přivezených bram (polotovarů). K pondělku v podniku pracuje přes 1750 zaměstnanců z šesti tisíc, informoval za Liberty Ivo Štěrba. Většina provozů ale stojí, protože se huť stále nedohodla s podnikem Tameh Czech na dodávkách energií. Velká část zaměstnanců obou firem je doma od loňského 22. prosince. Huť jejich návrat opět o týden odložila, už podesáté, informoval předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 15:15|ČTK, ČT24
Zachránila ženu s infarktem, zastal se napadeného chlapce. Studentka i student nyní vyzývají k odvaze
Šestnáctiletý student Jan Baloun se zastal chlapce, kterého ve dne přepadli na ulici v Ostravě dva mladiství útočníci. Studentka Aneta Růžičková zase v Praze zachránila život ženě se zástavou srdce. V krizových situacích je třeba reagovat s klidnou hlavou. Každý čin se počítá, uvedli ocenění zachránci v pořadu Události, komentáře.
2. 3. 2024|ČT24
Podvodníci nalézají nové cesty, jak lidi připravit o peníze. Nabízejí i falešnou práci
Kyberzločinů v Česku přibývá a podvodníci vymýšlejí stále nové způsoby, jak důvěřivé lidi připravit o peníze. Třeba v Moravskoslezském kraji takových případů loni policisté řešili na patnáct set. Řadu dalších případů ale lidé na policii ani nenahlásili. Může se jednat i o podvodné nabídky práce.
2. 3. 2024|ČT24
Ministerstvo dosáhlo podstatného dílčího kroku pro vysokorychlostní trať mezi Brnem a Vídní. Stavět by se mohlo už za dva roky
Ministerstvo dopravy dostalo první pozitivní stanovisko EIA v takzvaném zjišťovacím řízení na stavbu vysokorychlostní tratě mezi Brnem a Vídní. Podle ministra Martina Kupky (ODS) to znamená, že by se v roce 2026 mohlo začít stavět. Správa železnic ale ještě musí získat konečné posouzení vlivů na životní prostředí a stavební povolení. Hovoří se o tom, že první vysokorychlostní úseky mají být hotové po roce 2030.
29. 2. 2024|ČT24
Ještě zůstaňte doma, vzkázala už podeváté Liberty Ostrava svým zaměstnancům
Hutní společnost Liberty Ostrava už podeváté o týden odložila návrat zaměstnanců do práce, řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Mluvčí podniku Kateřina Zajíčková další odklad potvrdila. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla se svým dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Většina zaměstnanců obou firem je doma od loňského 22. prosince. Liberty nicméně připravuje návrat do práce dalších asi 1500 zaměstnanců. Chce instalovat zařízení, které jí umožní vyrábět bez energií od Tamehu.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:41|ČTK
Student zachránil chlapce, kterého v Ostravě napadli dva mladiství, dostal medaili
Šestnáctiletý student pomohl mladšímu chlapci, kterého za bílého dne přepadli na ulici v Ostravě dva mladiství pachatelé. Z kolemjdoucích jinak nikdo na incident nereagoval. Jan Baloun se napadeného zastal a odvedl jej z místa pryč. Za svůj odvážný čin získal medaili ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.
26. 2. 2024|ČT24
Dřív to byl hobbymarket, teď je tam komunitní prostor, který má jít k zemi. V Ostravě se rozhořel spor o Bauhaus
Ze zaniklého nákupního centra se v Ostravě před šesti lety stal galerijní a komunitní prostor, který nemá v Česku ani v Evropě příliš srovnání. Jenže na konci června má o objekt, který provozuje sousední galerie PLATO, město přijít. Budova není v dobrém stavu, připouští sama galerie. Role Bauhausu je však ve městě nezastupitelná – a podle všeho nemá náhradu. Podle některých umělců by tak měl zůstat funkční do doby výsledků urbanistické soutěže. Část zástupců města oponuje, že objekt měl být vždy jen provizorním útočištěm umělecké scény.
24. 2. 2024|Jan Škoda
Zaměstnanci Liberty a odboráři demonstrovali před branami podniku, chtějí zpátky do práce
Před hutním podnikem Liberty Ostrava se ve čtvrtek sešli lidé na odborový protestní mítink za zachování výroby oceli. Někteří přinesli transparenty s hesly jako „Nejsme v huti pro legraci, chceme dělat svoji práci“, „Kupme zpátky elektrárnu, zachráníme svou továrnu“ nebo „Ocelárnu zestátnit, práci lidem navrátit“. Protest začal čtvrt hodiny po poledni a trval asi hodinu. Generální ředitel pro hutní výrobu v Evropě společnosti Liberty Theuns Victor tvrdí, že bez dohody mezi Liberty a firmou Tameh Czech se výroba nerozjede. Předseda OS KOVO Roman Ďurčo pokládá situaci za kritickou. Není podle něj vůbec jisté, že zaměstnanci dostanou následující mzdy.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 23:06|ČTK, ČT24
Ostravská galerie Plato se dostala do finále architektonické ceny Evropské unie
Ostravská městská galerie Plato se dostala mezi pět finalistů architektonické ceny Miese van der Rohe. Prestižní ocenění každé dva roky uděluje Evropská unie, v aktuálním ročníku se o něj ucházelo 362 projektů.
21. 2. 2024|ČTK, ČT24
Už poosmé se odsouvá nástup zaměstnanců Liberty Ostrava do práce
Hutní společnost Liberty Ostrava opět o týden odložila návrat zaměstnanců do práce. Do zaměstnání od úterý nově nastoupí jen asi sto lidí do rourovny, řekl předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica. Zaměstnanci jsou doma od loňského 22. prosince a jejich nástup firma každý týden odkládá, tentokrát už poosmé. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Také mluvčí Tamehu Patrik Schober řekl, že většina zaměstnanců této firmy zůstává doma.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 14:20|ČTK
Správce Liberty navrhl zrušit moratorium, které firmu chrání před věřiteli, píší Seznam Zprávy
Restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava navrhl soudu, aby zrušil všeobecné moratorium, které huť chrání před věřiteli. Firma je podle něj v platební neschopnosti, napsal server Seznam Zprávy a odvolává se na zprávu restrukturalizačního správce, kterou má k dispozici. Liberty Ostrava zůstává solventní a má připraven důkladný plán preventivní restrukturalizace, reagoval za hutní společnost Ivo Štěrba. Soud bude o věci podle Seznam Zpráv s vyloučením veřejnosti jednat 28. února.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 16:54|ČTK
Část zaměstnanců Liberty Ostrava se vrátila do práce. Situaci přijel „zachraňovat“ sám Gupta
Do provozu ostravské huti Liberty se vrátilo několik zaměstnanců. Firma se rozhodla zprovoznit linky vyrábějící svodidla. Vstupní materiál má zatím ze svých zásob, může ho ale i nakupovat od externích dodavatelů. Není tak závislá na prvovýrobě – tedy vysoké peci a koksárenských bateriích. Ty jsou totiž stále drženy v teplém útlumu. Všichni zaměstnanci dostali také výplaty za leden, Liberty na ně vynaložila tři sta milionů korun. Do Česka mezitím přijel majitel Liberty Sanjeev Gupta, aby jednal se společností Tameh Czech o obnovení dodávek elektřiny do ocelárny, píší Seznam Zprávy.
15. 2. 2024|ČT24, ČTK, Marek Vrlák
V Praze možná zdraží jízdné. Teď je MHD v největším českém městě jedna z nejlevnějších
Praha se ještě letos bude muset zřejmě zabývat změnami jízdného – bude zvažovat zdražení městské hromadné dopravy. Konkrétní návrhy už mají radní. V tuto chvíli platí Pražané za MHD deset korun za den, a to v případě, že mají roční kupon. Jenže to je ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i velkou většinou krajských měst v Česku mnohem méně. Náklady se navíc výrazně zvýšily.
15. 2. 2024|Marek Vrlák, ČT24
Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM
Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|Marek Vrlák
V Ostravě vznikla nová univerzitní budova. Staré objekty v centru Vysoká škola báňská prodá
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava převzala do užívání novou budovu Ekonomické fakulty. Ta se tak přestěhuje z centra města do univerzitního kampusu v Porubě. První studenti tam však zamíří až se začátkem nového akademického roku, tedy v září. Nová budova v kampusu nabídne komfortní prostředí a také možnost propojit studijní programy napříč fakultami.
9. 2. 2024|ČT24
Projekty, které mají změnit tvář Moravskoslezského kraje, jsou v ohrožení. Chybí razítko z ministerstva
Významné projekty, které se mají zasadit o proměnu Moravskoslezského kraje, tlačí čas. Zkolaudované mají být do roku 2027, zatím však čekají na schválení na ministerstvu životního prostředí. Z třinácti staveb, které mají v regionu vyrůst za peníze z Operačního fondu spravedlivé transformace, stíhá kraj s jistotou postavit v termínu jenom jeden – Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě.
8. 2. 2024|Marek Vrlák, ČT24
Odboráři chystají stávku před hutí Liberty Ostrava. Vadí jim, že vláda situaci víc neřeší
Před hlavní bránou hutní společnosti Liberty Ostrava se 22. února v poledne uskuteční odborový protestní mítink za zachování výroby oceli, informoval předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo a další zástupci odborů. Odboráři také kritizovali vládu, že situaci v huti Liberty Ostrava, která od 22. prosince stojí a zaměstnanci jsou doma, nevěnuje dostatečnou pozornost.
8. 2. 2024|ČTK
Pošta se zbavuje dalších budov. I té, po které v Ostravě pojmenovali ulici
Česká pošta prodává nepotřebný majetek. V celém Česku nabízí 22 nemovitostí, z toho čtyři jsou v Moravskoslezském kraji. Zbavuje se i budovy, která dala jméno Poštovní ulici v Ostravě, za niž chce přes sto milionů, za ostatní přes třicet milionů korun.
7. 2. 2024|ČT24