TÉMA

Robert Plaga

Vznik systému elektronického přihlašování na střední školy označil Bek v debatě s Plagou za „guerillový“
Do systému DiPSy bylo podáno k nedělnímu poledni přes pětapadesát tisíc elektronických přihlášek na střední školy. Zhruba dva až tři tisíce z nich jsou podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) duplicitní. Možnost podání více přihlášek byla podle něj nutná ze zákona. Vznik systému, který vytvořil Cermat, označil Bek v Otázkách Václava Moravce za „guerillový“ nestandardní způsob pro výjimečné situace. Debatoval v nich s exministrem za ANO Robertem Plagou.
11. 2. 2024|ČT24
Školství je jen deklarovaná priorita, míní Plaga. Podle Mazancové se z peněz na platy sanuje provoz
Bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga kritizoval vládu, že řeči o školství jako prioritě se nemění v realitu. Navrhl zakotvit výdaje na vzdělávání jako poměrnou část HDP podobně, jako je to u obrany. Předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová upozornila, že učitelé berou méně než zákonem stanovených 130 procent průměrné hrubé mzdy. ČT pozvala i ministra školství Mikuláše Beka (STAN), do studia však nedorazil.
3. 12. 2023|
Bek poprvé svolal konvent o vzdělávání. Chce, aby jeho návrhy prošly oponenturou
V Senátu se poprvé sešel Národní konvent o vzdělávání. Sedmdesátičlenné těleso zřídil ministr školství Mikuláš Bek (STAN), označuje ho za náhradu sboru poradců. Na prvním zasedání podle něj členové konventu spíše hovořili o současné situaci ve školství, ale od příštího setkání v září chce ministr začít představovat konkrétní návrhy na změny, které jeho úřad připravuje. Od konventu očekává oponenturu, odbornou konzultaci, považuje jej ale i za způsob, jak změny představit široké veřejnosti.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 13:55|
Bek chce stihnout digitalizaci přijímaček za rok. ANO s tím podle Berkovcové pomůže
Plánovaná novela o digitalizaci přijímacích zkoušek na střední školy by se na vládu mohla dostat v srpnu. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Připustil, že stihnout elektronizaci do příštích přijímaček nebude jednoduché, míní však, že je to možné. Poslankyně ANO a členka sněmovního školského výboru Jana Berkovcová řekla, že ANO v tomto vládu podpoří. Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR a ředitelka Gymnázia Nad Štolou v Praze Renata Schejbalová to nepovažuje za reálné.
11. 6. 2023|
MENDELU má zpět dva doktorské programy. Vrtělo se psem, ale dopadlo to dobře, řekla Nerudová
Přezkumná komise Národního akreditačního úřadu (NAÚ) z procesních důvodu zrušila rozhodnutí Rady NAÚ o odebrání dvou doktorských programů Mendelově univerzitě v Brně. Rozhodnutí se týkalo studijních programů ekonomika a management v českém a anglickém jazyce na Provozně ekonomické fakultě (PEF). Na Twitteru o rozhodnutí komise informoval předseda akreditačního úřadu Robert Plaga. „Předmětem odvolání nebylo odebrání institucionální akreditace pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách, které je pravomocné od 15. března,“ dodal. Bývalá rektorka školy Danuše Nerudová rozhodnutí uvítala.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 16:23|
168 hodin: Premianti zůstávají bez středních škol. Zahlcená jsou gymnázia i učiliště
Nepřijata, nepřijat. Deváťáci se ocitají bez střední, na které budou od září pokračovat. Obrovskému přetlaku čelí hlavně školy s maturitou ve velkých městech. Některé děti, které by se dřív hravě dostaly na gymnázium, končí na odborných školách nebo učilištích. Že bude letos dětí ještě více než loni, se vědělo od roku 2008, kdy se letošní deváťáci narodili. A že je pro ně zejména v Praze málo míst na gymnáziích, se vědělo také. Řešení nepřišlo a výsledkem je stres a nejistota stovek dětí a jejich rodičů. Pro 168 hodin o tom natáčeli Jaroslav Hroch a Darina Vlková.
15. 5. 2023|
Celostátní výbor STAN nominoval Beka na ministra školství, evropskou agendu má spravovat Dvořák
Hnutí STAN navrhne do funkce šéfa resortu školství dosavadního ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) a na jeho místo nynějšího náměstka ministra zahraničí Martina Dvořáka (STAN). Nominace předsednictva potvrdil na on-line jednání celostátní výbor hnutí. Bek má v čele ministerstva školství nahradit Vladimíra Balaše (STAN), který ohlásil minulý týden rezignaci ze zdravotních důvodů.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 21:20|
Úřad potvrdil rozhodnutí odebrat Mendelově univerzitě akreditaci pro dva doktorské studijní programy
Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) potvrdila své rozhodnutí o odebrání možnosti uskutečňovat doktorské studijní programy ekonomika a management v českém a anglickém jazyce na Provozně ekonomické fakultě (PEF) Mendelovy univerzity v Brně. Odvolání univerzity bude proto ještě řešit Přezkumná komise úřadu.
12. 4. 2023|
Balaš s Fialou probere rozpočet vysokých škol. Nestačí jen opatření ze strany státu, upozornil
Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) bude o navýšení rozpočtu vysokých škol v úterý mluvit s premiérem Petrem Fialou (ODS), ve středu by měla záležitost projednat vláda, řekl ministr po jednání se zástupci škol. Zdaleka však nestačí jen opatření ze strany státu, upozornil. Spolupracovat podle něj musí i samy vysoké školy. Do úterního protestu proti podfinancování humanitních a společenskovědních oborů se zapojí devět vysokých škol. Univerzita Palackého v Olomouci vedle přednášek a shromáždění uspořádá hodinovou výstražnou stávku. Podle dokumentu resortu by se měl rozpočet univerzit letos mimořádně navýšit o zhruba 900 milionů korun.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 21:54|
Odebrání institucionální akreditace pro ekonomické doktorské obory v případě Mendelovy univerzity je pravomocné
Rozhodnutí rady Národního akreditačního úřadu (NAÚ) o odebrání institucionální akreditace Mendelově univerzitě v Brně pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách je pravomocné, řekl ve středu tajemník NAÚ Jiří Smrčka. Univerzita se podle něj proti tomuto rozhodnutí úřadu neodvolala. Vysoká škola ale podala odvolání proti tomu, že na své provozně ekonomické fakultě (PEF) nemůže uskutečňovat doktorské studijní programy ekonomika a management v českém a anglickém jazyce, dodal Smrčka.
15. 3. 2023|
Mendelova univerzita přišla o akreditace pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách
Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) se shodla na odebrání institucionální akreditace Mendelově univerzitě pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách. Rada podle šéfa úřadu Roberta Plagy zároveň odebrala univerzitě možnost uskutečňovat doktorské studijní programy Ekonomika a management v českém a anglickém jazyce. Opatření se týká Provozně ekonomické fakulty, na které se vyskytla pochybení, s nimiž si systém vnitřní kontroly nedokázal poradit. Univerzita bere rozhodnutí na vědomí, nyní čeká na písemné odůvodnění a na jeho základě rozhodne o dalším postupu.
19. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 23:05|
168 hodin: Gazdík jako ministr provedl změny, o které stáli obvinění z kauzy Dozimetr
Někdejší ministr školství Petr Gazdík (STAN) podle zjištění reportérů 168 hodin po nástupu do funkce provedl ve svém resortu změny, o nichž se dříve bavili obvinění z kauzy Dozimetr. Podle některých expertů Gazdík své kontakty s údajným šéfem zločinecké skupiny Michalem Redlem dosud uspokojivě nevysvětlil, exministr ale pochybení odmítá. Tématu se věnoval redaktor 168 hodin David Sebíň.
14. 11. 2022|
Plaga a Gazdík rezignovali na post poradce ministra školství
Někdejší ministři školství Robert Plaga (za ANO) a Petr Gazdík (STAN) v pátek oznámili rezignaci na posty poradce a člena politického kabinetu současného šéfa resortu Vladimíra Balaše (STAN). O rezignaci Plagy informoval server Seznam Zprávy, Gazdík to poté oznámil na Twitteru. Plaga rezignaci odůvodnil kroky ministra Balaše týkajícími se vzdělávací politiky a právě Gazdíkovým angažmá v jeho poradním týmu. Balaš výtky bývalého ministra za ANO odmítl.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 18:15|
Gazdík zůstává v resortu školství. Je poradcem ministra Balaše
Bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN) se stal od začátku října poradcem svého nástupce Vladimíra Balaše (STAN). Serveru Deník N to řekla mluvčí ministerstva Aneta Lednová. Celý seznam poradců Balaše ale ministerstvo teprve zveřejní, a to do konce října. Server Seznam Zprávy minulý týden uvedl, že mezi poradci zřejmě budou i bývalý prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka, ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl či předseda rady Národního akreditačního úřadu a bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga. Podle serveru je v poradním týmu patnáct lidí.
14. 10. 2022|
Školství je na Ukrajince připraveno. Vzdělávání Čechů tím neutrpí, řekl Fiala po jednání s Balašem
Premiér Petr Fiala (ODS) pokračuje v sérii bilančních rozhovorů. Tentokrát navštívil ministerstvo školství, kde s ministrem Vladimírem Balašem (STAN) hodnotil připravované změny ve vzdělávání, aktuální výzvy a plnění programového prohlášení. Mimo jiné uvedl, že resort je na příchod ukrajinských žáků dobře připraven a kvalita vzdělávání Čechů tím neutrpí. Ministerstvo podle Balaše spustí kampaň, která má zvýšit doposud malý zájem ukrajinských dětí o studium na českých středních školách.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 12:46|
Na ministerstvu školství skončí náměstek, který přivedl poradce obviněného v kauze Dozimetr
Ministerstvo školství čeká další personální obměna v souvislosti s kauzou Dozimetr. Šéf resortu Vladimír Balaš (STAN) naznačil, že skončí náměstek pro IT a veřejné zakázky Milan Štábl. Podle Balaše přivedl na úřad jako poradce Luďka Šteffela, který je nyní jedním z obviněných v kauze, jež se týká údajné korupce v pražském dopravním podniku. Ministr ale chce, aby Štábl svůj odchod oznámil sám.
22. 7. 2022|
Prezident jmenoval novým ministrem školství Vladimíra Balaše
Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval ministrem školství poslance hnutí STAN, ústavního právníka Vladimíra Balaše. Ve funkci nahradil dosavadního šéfa resortu Petra Gazdíka (STAN), který podal demisi k 30. červnu. Důvodem jeho odchodu z funkce jsou kontakty s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr. Demisi Gazdíka prezident přijal v pondělí, na pravidelné schůzce mu ji předal premiér Petr Fiala (ODS).
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 20:12|
Chci rozhodovat podle tvrdých dat, revoluci nečekejte, vzkázal kandidát na ministra školství Balaš
Vladimír Balaš (STAN), kterého ve středu plánuje prezident Miloš Zeman jmenovat novým ministrem školství, v pondělních Událostech, komentářích mimo jiné prozradil, že na nabídku resort vést nekývl okamžitě, naopak se nejprve radil například se svou ženou. Po nástupu do úřadu nechystá revoluci, chce maximálně využít tým, který už tam působí. Rozhodování chce Balaš co nejvíce založit na tvrdých datech.
27. 6. 2022|
Prezident jmenuje Balaše ministrem školství ve středu, řekl Fiala po schůzce v Lánech
Premiér Petr Fiala (ODS) po pondělní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech oznámil, že hlava státu ve středu jmenuje Vladimíra Balaše, poslance hnutí STAN a ústavního právníka, novým ministrem školství. V úterý se Zeman s Balašem sejde. Ten chce v čele resortu pokračovat v koncepci, kterou nastavil bývalý ministr Robert Plaga (za ANO) a nynější končící šéf úřadu Petr Gazdík (STAN). Balaš to řekl už odpoledne po zhruba půlhodinovém jednání na Úřadu vlády s premiérem Fialou. Rozhovor s předsedou vlády označil za přátelský a neformální.
27. 6. 2022Aktualizováno27. 6. 2022, 21:10|
Baxa očekává od STAN kandidáta, který bude školství rozumět. Vondrák si umí představit výměny resortů
Novým ministrem školství by se měl stát ten, který resort bude znát. Mezi jeho hlavní úkoly bude patřit předsednictví Česka v Radě EU a také nástup ukrajinských dětí v září do škol, shodli se na tom ministr kultury Martin Baxa (ODS) a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) v Událostech, komentářích. Hnutí STAN vybírá kandidáta ze tří svých členů, podle informací ČT má jít o poslance. Třeba Ondřej Lochman nebo Viktor Vojtko potvrdili, že je vedení oslovilo.
22. 6. 2022|
STAN začíná hledat ministra školství. Kandidáta chce Rakušan vybrat do konce týdne
Starostové a nezávislí začínají hledat nástupce Petra Gazdíka ve vládě. Předseda hnutí Vít Rakušan dal v neděli najevo, že by končícího ministra školství mohl nahradit některý ze senátorů. Nejraději by ale byl, kdyby se novým šéfem resortu stal někdo, kdo je s hnutím nejen spřízněn, ale je i jeho členem. V rozhovoru pro Radiožurnál se zmínil i o eventualitě návratu Roberta Plagy do čela ministerstva. První návrhy chce Rakušan představit premiérovi Petru Fialovi (ODS) v úterý. Kandidáta hodlá vybrat do konce týdne, následovat budou konzultace s prezidentem Milošem Zemanem.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 23:16|
Plaga bude řídit Národní akreditační úřad pro vysoké školství. Skončí jako náměstek
V čele Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství stane bývalý ministr za ANO Robert Plaga. Od září skončí jako politický náměstek na resortu školství. Jeho současný šéf Petr Gazdík (STAN) řekl, že post v čele nezávislého akreditačního úřadu vnímá jako neslučitelný s funkcí náměstka. Nominace do vedení úřadu schválila ve středu vláda.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 16:55|
Ministr školství odvolal ředitelku Cermatu, audit podle něj odhalil nedostatky v hospodaření
Ministr školství Petr Gazdík (STAN) odvolal ředitelku Cermatu Michaelu Kleňhovou, protože nesouhlasí s dosavadním fungováním organizace, která má na starosti maturitní a jednotné přijímací zkoušky. Potvrdil, že kvůli podezření z placení předražených zakázek poslal jeho resort v uplynulých dnech do Cermatu auditory. Kontrola ministerstva financí podle něj zjistila „závažné nedostatky v hospodaření.“ Vedením organizace ministr od 25. května pověřil náměstka pro IT a veřejné zakázky Milana Štábla.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 20:04|
Novým rektorem Mendelovy univerzity bude Jan Mareš z agronomické fakulty
Novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně bude šedesátiletý Jan Mareš, dosavadní děkan agronomické fakulty. Zvolil ho akademický senát. Škola byla od konce ledna bez rektora, zvolený Vojtěch Adam rezignoval kvůli pochybnostem o některých publikovaných článcích.
16. 3. 2022Aktualizováno16. 3. 2022, 17:06|