TÉMA

Twitter

Používání sítě X snižuje míru pozitivních emocí. Vztek a naštvání naopak zvyšuje

Chození na sociální síť X, dříve Twitter, člověku nepřinese z hlediska psychiky nic dobrého. To je výsledek menšího výzkumu vědců z Torontské univerzity.
17. 3. 2024|

Lidé popírající změny klimatu na sociálních sítích tvoří uzavřené skupiny, ukázala studie. Je tak složité vyvracet dezinformace

Podle nové studie, která pomocí umělé inteligence shromáždila data ze sociálních sítí, téměř patnáct procent Američanů stále popírá, že by docházelo ke změně klimatu.
2. 3. 2024|

Drsné slyšení v Senátu. Zuckerberg se v sále omluvil rodinám, jejichž děti utrpěly újmu kvůli sociálním sítím

Šéfové pěti největších technologických firem podstoupili ve středu v americkém Senátu ostrý výslech. Měli jasně vysvětlit, co všechno dělají pro ochranu dětí před škodlivým obsahem na svých platformách. Zakladatel společnosti Meta Mark Zuckerberg byl donucen se omluvit rodičům, jejichž děti v důsledku užívání sociálních médií utrpěly újmu nebo zemřely. Cílem senátorů je změnit zákon, aby technologické firmy začaly být odpovědné za obsah vytvářený uživateli na jejich platformách.
1. 2. 2024|

Evropané jako test životaschopnosti nejnovější Zuckerbergovy sociální sítě. Threads už funguje i v EU

Americká internetová společnost Meta Platforms ve čtvrtek v Evropské unii spustila svou sociální síť Threads, kterou se snaží konkurovat síti X amerického miliardáře Elona Muska. Meta provoz sítě Threads zahájila už začátkem července, v EU však spuštění sítě odložila kvůli nejistotě ohledně přísné unijní regulace internetových služeb. Síť Threads je dostupná i v České republice.
14. 12. 2023|

Bílý dům viní Muska ze šíření antisemitismu. Sociální síť X se potýká s odlivem inzerentů

Bílý dům obvinil amerického miliardáře Elona Muska, že v jednom z příspěvků na své sociální síti X šíří antisemitismus a nenávist. Ze sítě se stahují inzerenti v obavách, že se jejich reklamy objeví po boku pronacistického obsahu a nenávistných projevů obecně, upozornila agentura AP.
17. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 10:16|

Od Blair Witch po dinosaury v Chicagu. Strašidelné příběhy se od táboráků přesunuly na internet

„Náš pes štěkal a škrábal na dveře každou noc. Dělal to celé dny, tak jsem si sedl k němu, abych zjistil proč. Když začal znovu štěkat, vyfotil jsem s bleskem zadní dveře. Buďte venku velmi opatrní, protože tohle nevypadá normálně,“ tak začíná vlákno příspěvků na síti X.com uživatele Archesuchus, které doposud vidělo přes 40 milionů lidí. I když po přečtení dalších pár příspěvků je jasné, že se jedná o smyšlený příběh opravdu zručného modeláře, prvotní reakce přiměly autora se k fikci přiznat. Podobné příběhy baví a děsí internet prakticky od jeho vzniku. Množství z nich inspirovalo filmy i knihy, některé povídky zakořenily ve společnosti jako možná pravda.
12. 10. 2023|

Americká Komise pro cenné papíry a burzy se obrací na soud kvůli šetření Muskova převzetí Twitteru

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) vyšetřuje Elona Muska kvůli jeho loňskému převzetí firmy Twitter (nyní X), nyní se obrátila na soud. Napsala to agentura Reuters, podle níž jde především o to, jestli Musk neporušil federální zákony o cenných papírech, když Twitter za 44 miliard dolarů (bilion korun) koupil.
6. 10. 2023|

Klimatologovi hrozí výpověď. Odmítl se vrátit do Evropy letadlem, chce cestovat s menšími emisemi

Klimatologovi, zaměstnanci Institutu pro světovou ekonomiku (IfW) v Kielu, hrozí výpověď za to, že se odmítl narychlo vrátit do Německa letadlem ze Šalamounových ostrovů, kde dokončil výzkum v terénu. O případu informoval britský deník The Guardian.
4. 10. 2023|

Musk naznačil zpoplatnění sítě X, údajně kvůli botům

Miliardář Elon Musk naznačil, že hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k sociální síti X (dříve Twitteru). Podle něj je to jediná možnost, jak se zbavit takzvaných botů a rovněž falešných účtů. Podnikatel to uvedl v rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, píše BBC. Není ale jasné, zda to z Muskovy strany byla jen poznámka na okraj, anebo signál, že takový plán je v přípravě.
19. 9. 2023|

Trump má vězeňskou fotografii, vydal se úřadům. S jeho voliči to nehne, míní analytici

Bývalý americký prezident Donald Trump se v noci na pátek vydal úřadům ve státě Georgie, kde čelí obvinění z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb. Ve věznici v okrese Fulton byl 77letý politik, který je veden jako vězeň číslo P01135809, vyfocen, jak je běžné u čerstvě zatčených. Stal se tak prvním exprezidentem USA, který se tomu musel podrobit.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 19:09|

Vědecký eXodus. Průzkum ukázal na problém Muskovy sociální sítě

Sociální síť X dříve známá jako Twitter čelí odlivu uživatelů. Podle nového rozsáhlého průzkumu časopisu Nature, který vyšel 16. srpna, je zřejmé, že jedna demografická skupina v útěku z tohoto on-line prostředí vyniká. Jsou to vědci.
21. 8. 2023|

Pod Baxovým vedením bude Ústavní soud garancí ústavnosti, věří Fiala. Oceňuje ho i právní prostředí

Premiér Petr Fiala (ODS) věří, že Ústavní soud (ÚS) bude pod vedením Josefa Baxy garancí ústavnosti a bude chránit základní práva a svobody. Končícímu šéfovi Pavlu Rychetskému poděkoval za dlouhodobou práci pro justici i Českou republiku. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) doufá, že Baxa naplní, co avizoval, tedy že se z ÚS nestane aktivistický tvůrce práva.
4. 8. 2023Aktualizováno4. 8. 2023, 23:10|

Threads opustila většina uživatelů, přiznal Zuckerberg

Sociální síť Threads, kterou na začátku tohoto měsíce spustila americká společnost Meta Platforms, přišla o více než polovinu uživatelů. Při hovoru se zaměstnanci to podle stanice BBC řekl její ředitel Mark Zuckerberg. Zejména díky propojení se sítí Instagram překonala tato konkurenční platforma Twitteru pět dní po svém spuštění práh sto milionů uživatelů. Jako nejrychleji rostoucí aplikace tak předčila program ChatGPT.
28. 7. 2023|

Elon Musk založil společnost věnovanou umělé inteligenci. Chce ji vést osobně

Americký miliardář Elon Musk spustil start-up xAI, který se má zabývat umělou inteligencí (AI). Šéf automobilky Tesla či kosmické společnosti SpaceX zároveň představil tým inženýrů, kteří dříve prošli velkými americkými technologickými společnostmi. Muskův projekt si klade za cíl vytvořit alternativu k populárnímu chatbotu ChatGPT či obdobným službám firem Microsoft a Google.
13. 7. 2023|

Dezinformátoři platí za modré fajfky na Twitteru. „Důvěryhodně“ šíří fámy o Ukrajině

O ruské válce na Ukrajině se na sociální síti Twitter šíří falešné i zavádějící informace, upozorňuje server BBC Verify, který sledoval hojně sdílené příspěvky účtů s modrou fajfkou, symbolem placených služeb Twitter Blue. K podobným závěrům došla také některá další západní média.
12. 7. 2023|

Threads je nejrychleji rostoucí sociální sítí. Má sto milionů uživatelů za pět dní, popularita konkurenčního Twitteru klesá

Sociální síť Threads má za necelých pět dní fungování sto milionů uživatelů. Jako nejrychleji rostoucí aplikace tak předčila program ChatGPT, který této hranice dosáhl za dva měsíce. Uvedla to v pondělí stanice BBC, která se odvolává na údaje z datové platformy Quiver Quantitative. Podle společností Cloudflare a Similarweb návštěvnost konkurenční sítě Twitter znatelně klesá, upozornil zpravodajský server CNBC.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 22:10|

Meta spustila textovou síť Threads, chce s ní konkurovat Twitteru. Ten hrozí žalobou

Firma Meta Platforms, která vlastní sociální sítě Facebook či Instagram, v noci na čtvrtek spustila textovou síť Threads. Chce s ní konkurovat Twitteru. O zahájení provozu nové platformy informovala agentura AFP. Twitter kvůli tomu hrozí žalobou. Tvrdí, že Meta najala jeho bývalé zaměstnance, kteří ukradli obchodní tajemství. Aplikace je podle webu listu The Guardian dostupná zhruba ve stovce zemí světa, nikoliv ale ve státech EU, a to kvůli nejasnostem týkajícím se využití osobních údajů. Šéf firmy Meta Mark Zuckerberg oznámil, že za prvních sedm hodin se na nové síti zaregistrovalo deset milionů uživatelů.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 21:43|

Nespokojenost s Twitterem dává šanci konkurenci. Dalším pokusem bude aplikace Threads od Mety

Americká internetová společnost Meta, která vlastní Facebook či Instagram, se ve čtvrtek chystá spustit textovou sociální síť Threads, která má konkurovat Twitteru. Informoval o tom web listu Wall Street Journal (WSJ), podle něhož by se Threads mohl stát silným soupeřem Twitteru. S touto sociální sítí panuje mezi řadou uživatelů značná nespokojenost poté, co ji koupil Elon Musk.
4. 7. 2023Aktualizováno4. 7. 2023, 22:59|

Americká vláda má podle soudu omezit komunikaci se sociálními sítěmi

Zástupci administrativy amerického prezidenta Joea Bidena a některé vládní úřady nesmějí komunikovat s představiteli sociálních sítí ohledně obsahu zveřejněných příspěvků. Soudním příkazem o tom rozhodl louisianský soudce Terry Doughty. Konečný verdikt v případu se teprve očekává, rozhodnutí nicméně představuje významný milník v mezistranickém sporu ohledně míry, do které by vláda měla zasahovat do obsahu na sociálních sítích, píše list The Washington Post (WP).
4. 7. 2023|

Stoltenberg bude pokračovat v čele NATO, členské země se neshodly na jeho nástupci

Velvyslanci při Severoatlantické alianci formálně schválili prodloužení funkčního období generálního tajemníka Jense Stoltenberga do září 2024. Podle agentury Reuters se Aliance rozhodla zůstat u zkušeného lídra v době, kdy na jejím prahu zuří válka, místo toho, aby se snažila dohodnout na jeho nástupci.
4. 7. 2023Aktualizováno4. 7. 2023, 21:41|

Twitter dočasně zavedl limit na počet příspěvků, které si lze za den zobrazit

Americká internetová společnost Twitter dočasně zavedla limit na počet zobrazených příspěvků na své stejnojmenné sociální síti. Oznámil to v sobotu šéf firmy Elon Musk, který také později ve stejném dni ohlásil, že tento limit bude brzy zvýšen.
1. 7. 2023|

U Liberce se srazil vlak s nákladním autem, zraněných je 21 lidí

Na železničním přejezdu ve Stráži nad Nisou u Liberce se srazil osobní vlak s přívěsem nákladního auta, na kterém byl bagr. Ve vlaku cestovalo 65 lidí, z toho 21 utrpělo zranění. U devíti z nich je středně těžké. Nepotvrdily se původní informace o těžce raněných. Celkové škody vyčíslila Drážní inspekce na 1,6 milionu korun. Nehoda na šest hodin zastavila na trati provoz, České dráhy nasadily autobusy. Vlaky se podle informací webu na trať vrátily krátce před 20:00.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 20:07|

Andrew Tate čelí v Rumunsku obžalobě z obchodování s lidmi

Rumunská prokuratura v pondělí obžalovala kontroverzního britsko-amerického influencera Andrewa Tatea, jeho bratra Tristana a jejich dvě spolupracovnice z obchodování s lidmi, znásilnění a vytvoření zločinecké skupiny, která sexuálně vykořisťovala ženy. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na sdělení prokuratury pro závažnou trestnou činnost (DIICOT).
20. 6. 2023|

Pražský okruh u Černého Mostu se rozšíří na šest pruhů. ŘSD má územní rozhodnutí

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo územní rozhodnutí na rozšíření Pražského okruhu u Černého Mostu. Měl by mít šest pruhů. Na Twitteru o tom informoval ředitel ŘSD Radek Mátl. Podnik už má podle něj pro rozšíření částečně zpracovanou dokumentaci pro stavební povolení a zahájilo také majetkoprávní přípravu.
16. 6. 2023|