Drsné slyšení v Senátu. Zuckerberg se v sále omluvil rodinám, jejichž děti utrpěly újmu kvůli sociálním sítím

Horizont ČT24: Slyšení technologických lídrů v Senátu (zdroj: ČT24)

Šéfové pěti největších technologických firem podstoupili ve středu v americkém Senátu ostrý výslech. Měli jasně vysvětlit, co všechno dělají pro ochranu dětí před škodlivým obsahem na svých platformách. Zakladatel společnosti Meta Mark Zuckerberg byl donucen se omluvit rodičům, jejichž děti v důsledku užívání sociálních médií utrpěly újmu nebo zemřely. Cílem senátorů je změnit zákon, aby technologické firmy začaly být odpovědné za obsah vytvářený uživateli na jejich platformách.

Senátoři šéfům sociálních sítí Discord, Snapchat, TikTok, X a Meta vytýkali, že veřejnost klamou o nebezpečí platforem a vědomě vytvářejí závislost dětí na jejich nutkavém používání. Slyšení začalo nahranými výpověďmi dětí a rodičů, kteří uvedli, že oni nebo jejich děti byli zneužíváni na sociálních sítích. Během několikahodinové akce rodiče, kteří přišli o děti kvůli sebevraždě, v tichosti drželi fotografie svých mrtvých dětí.

Postoj členů výboru k šéfům technologických firem se lišil. Demokratický senátor Chris Coons například uznal klady, jež sociální sítě přinesly „více než polovině lidí na planetě“, kteří je užívají.

Naopak republikán Lindsey Graham poznamenal, že šéf Mety „má na rukou krev“. Graham si touto poznámkou vysloužil krátký potlesk od desítek přítomných zástupců veřejnosti.

Právě k nim se poté Zuckerberg bez mikrofonu a před kamerami otočil a omluvil se jim potom, co ho k tomu vyzval republikánský senátor Josh Hawley. Odškodnil jste kohokoliv z těch obětí?“ ptal se Zuckerberga senátor. „Proč ne? Nemyslíte, že zaslouží nějakou kompenzaci za to, co vaše platforma způsobila? Příspěvek na terapii? Omluvil jste se těm obětem?“ tlačil na něj.

„Nikdo by si neměl projít tím, čím si prošly vaše rodiny, a proto jsme (do ochrany dětí) tolik investovali,“ prohlásil pak Zuckerberg k rodinám. Desítky amerických států žalují Metu a Instagram z rozněcování depresí, úzkostí a nespavosti u dětí.

Senátor Ted Cruz zase poukázal na funkci Instagramu, která sice upozorní, že následující obrázek ukáže pohlavní zneužití dítěte, ale přesto ho dovolí otevřít. „Pane Zuckerbergu, co jste si sakra myslel?“ křičel na miliardáře při slyšení.

Na slyšení chyběl zástupce YouTube

Dále se slyšení účastnil generální ředitel sítě TikTok Shou Zi Chew. Ten viditelně rozhořčeně reagoval na opakované otázky republikánského senátora Toma Cottona ohledně toho, zda byl či stále je členem čínské komunistické strany, případně zda na ni má vazby. „Pane senátore, já jsem Singapuřan,“ opakoval mu několikrát Chew podle serveru Business Insider.

Kromě Zuckerberga a Chewa senátorům odpovídali zakladatel Discordu Jason Citron, generální ředitelka X, bývalého Twitteru, Linda Yaccarinová a Evan Spiegel, ředitel společnosti Snap provozující síť Snapchat. Zvláště Yaccarinová nebo Citron působili podle novinářů nejistě a na některé dotazy senátorů odpovídali s obtížemi.

Na slyšení ale chyběl jeden významný hráč – zástupce společnosti YouTube. Platformu používá 93 procent amerických dětí. Z výroků frustrovaných senátorů je jasné, že v ochranu dětí v kyberprostoru neuvěří, dokud technologické firmy neponesou soudně vymahatelnou odpovědnost, a tedy dokud nebude zvrácen zákon, který firmy chrání před odpovědností za obsah vytvářený uživateli. „Důvod, proč ten zákon ještě nebyl přijat, je moc vašich společností,“ prohlásila senátorka Amy Klobucharová.

Dlouhodobý problém

Představitelé firem argumentovali tím, že jejich společnosti investují miliardy dolarů do opatření souvisejících s bezpečností dětí a využívají pokročilé nástroje, které škodlivý obsah odhalují a ztěžují potenciálním predátorům přístup k dětským uživatelům.

Ačkoli nástroje odhalující nezákonný obsah jsou pokročilejší, odborníci upozorňují, že všeobecná dostupnost chytrých telefonů s kamerou, otevřených internetových skupin a aplikací pro posílání zpráv usnadňuje sdílení citlivých fotografií i informací a slouží jako živná půda pro internetové predátory.

„Nic z toho, co dnes zaznělo, nebylo jiné, než jsme očekávali,“ prohlásil podle agentury AP Neveen Radwan, jehož dospívající dcera v důsledku sociálních sítí začala trpět anorexií a téměř zemřela. „Bylo to hodně slibů a upřímně řečeno, hodně řečí, aniž by něco skutečně řekli. Omluva, kterou (Zuckerberg) pronesl, se sice cení, ale bylo to samozřejmě trochu málo a pozdě,“ řekl.