Počet dětí závislých na sociálních sítích vzrostl, ukazuje česká studie. Na vině je i pandemie

Události: Přibylo dětí závislých na sociálních sítích (zdroj: ČT24)

Přibylo dětí se závislostí na sociálních sítích. Mezi jedenáctým a patnáctým rokem věku je v problematické míře užívá už každé dvanácté. Častěji pak dívky než chlapci. Studii zpracoval tým z Univerzity Palackého v Olomouci.

Někteří žáci studují i po skončení pandemie nadále částečně distančně. Například letošní maturant Viktor Pawlas patří mezi šest tisíc žáků, kteří studium na dálku testují pro ministerstvo, sám ale přiznává, že někdy se na výklad úplně nesoustředil. „Třeba při předmětech, kdy učitel jen něco rozebíral nebo četl, jsem si zapnul hru,“ říká mladík. Jinak si kombinovanou výuku pochvaluje a má i dobré výsledky.

Národní protidrogový koordinátor Vobořil o závislosti dětí na sociálních sítích (zdroj: ČT24)

Právě pandemie podle odborníků zčásti může i za nárůst problematického užívání sociálních sítí u dětí. „Byly donuceny, aby trávily čas na internetu. Řada úkolů se přesunula do online prostředí – a vlastně i spousta volnočasových aktivit,“ vypočítává vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.

K technologiím se navíc dostávají čím dál mladší děti. V posledních letech si toho všímá i psycholožka Václava Masáková, podle které se ti nejmenší mohou stát na elektronice závislými daleko dřív.

Do kategorie problematických uživatelů v současnosti patří osm procent dospívajících, osmnáct procent je na sociálních sítích naopak neaktivní. Nejvíce je běžných uživatelů, kteří tvoří těsně přes polovinu této věkové skupiny.

Studie užívání sociálních sítí mezi dětmi
Zdroj: ČT24

„Výsledky a indikátory, které nám ukazují, jsou průřezově nejlepší. Mají nejvíce pohybové aktivity, nejvyšší životní spokojenost,“ přibližuje datový analytik studie Petr Baďura.

Podle autorů studie také umí děti identifikovat hrozby v kyberprostoru často lépe než dospělí starší 55 let. Ti mnohdy rychleji sklouzávají k rizikovému chování. „Když se vyfotíte telefonem, máte tam filtr, který dokáže ze sedmnáctileté dívky udělat šestnáctiletou. Ale když je vám 55 let, tak vás to může omladit o dvacet roků. Tudíž může závislostní chování u starší generace vzniknout rychleji,“ upozorňuje hlavní řešitel HBSC studie v ČR z Univerzity Palackého v Olomouci Michal Kalman.

Sociální sítě jsou doménou dívek. Mezi problémovými uživateli jich je zřetelně více než chlapců. Jejich počet se navíc zvyšuje mezi jedenáctým a třináctým rokem života, kdy přecházejí na druhý stupeň.

Problematické užívání sociálních sítí u dětí
Zdroj: ČT24