Meta čelí žalobě kvůli zdraví dětí

Horizont ČT24: Americké státy žalují Metu pro zdravotní závadnost (zdroj: ČT24)

Přes čtyřicet amerických států žaluje Metu, která vlastní Facebook a Instagram. Obviňují ji z klamání veřejnosti o rizicích spjatých s používáním jejích sociálních sítí. Podle žaloby přispívají k poškozování duševního zdraví dětí a dospívajících. Meta uvedla, že je krokem amerických států zklamaná.

Na společnost Meta Marka Zuckerberga se sype z nejvyšších míst v USA jedno obvinění za druhým. Žalobu na společnost podalo nebo se chystá podat ve dvou nezávislých případech 41 států a hlavní město Washington. Podle nich Meta vydělává na dětech.

„Shodujeme se na tom, že to, co dělá Meta, je protizákonné a špatné. Že to poškozuje zdraví našich dětí. A že proti tomu musíme postupovat společně,“ uvedl vrchní žalobce státu Kalifornie Rob Bonta.

Státy tvrdí, že Meta záměrně využívá mechanismů, které mají u dětí zvyšovat závislost na Facebooku a Instagramu. Využívané nástroje pak mají narušovat jejich psychiku.

„Děti jsou vystavovány obrázkům a slovům, které zhoršují řadu zdravotních a sociálních problémů. Včetně vnímání svého těla, poruchy přijmu potravy, úzkosti, osamělosti, deprese a závisti,“ vyjmenoval vrchní žalobce státu New Jersey Matt Platkin.

Se státy na ochraně spolupracujeme, tvrdí společnost

Žaloba kritizovala funkce jako lajky, upozornění a filtry, které mají v mladých vést k přesvědčení, že jejich tělo je nedokonalé. Meta tvrdí, že se státy na bezpečném on-line prostředí pro náctileté spolupracuje a na jejich ochranu už zavedla třicet nástrojů.

„Jsme zklamaní, že místo toho, aby produktivně spolupracovali se společnostmi z celého odvětví na vytvoření jasných, věku přiměřených standardů pro velké množství aplikací, které náctiletí používají, zvolily státy tuto cestu,“ uvedla společnost Meta pro BBC.

Státy vycházejí z vyšetřování praktik firmy po svědectví bývalé zaměstnankyně Facebooku. Ta i před americkými senátory před dvěma roky uvedla, že společnost věděla, že její sítě mohou poškodit zdraví dětí.

„Facebook ví, že pokud chce dál růst, musí najít nové uživatele. Musí si zajistit, aby i následující generace byla spjatá s Instagramem jako ta současná. A toho docílí tak, že u dětí vytvoří návyk dřív, než se samy mohou usměrnit,“ vypověděla bývalá zaměstnankyně Frances Haugenová v říjnu 2021. Společnost podle ní „loví děti“.

Meta má také o dětech mladších třinácti let shromažďovat údaje a tím porušovat zákon. Některé státy na rozhodnutí soudu nečekají. V Utahu si od příštího roku budou moct děti založit účet na sociálních sítích jen se souhlasem rodičů.

Uživatelé k technologiím přistupují nekriticky, upozornila psycholožka

Psycholožka Markéta Homolková podotkla, že některé sociální sítě zavedly prvky pro ochranu uživatelů, nejsou však podle ní dostatečné. „Nedošlo k velkému legislativnímu omezení. Odborníci pravděpodobně zatím nejsou tolik slyšet,“ řekla v Horizontu ČT24.

Lidé si podle ní neuvědomují, že „jak se cítí, může souviset s jejich užíváním technologií“ a přistupují k nim často nekriticky. „Je důležité si připomínat, že probíhá sběr informací, algoritmizace,“ řekla.

Rodiče by se podle ní měli zajímat o digitální prostředí, ve kterém se pohybují jejich děti. Využívání sociálních sítí může prohlubovat existující problémy. „I pro informované dospělé je extrémně náročné se od toho odpoutat.“ Je proto důležité, aby i sociální sítě měly svá pravidla a limity, dodala.