TÉMA

Robert Fico

Slovenská speciální prokuratura obvinila Haščáka z korupce
Žalobce končícího elitního útvaru prokuratury na Slovensku podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka a další čtyři osoby z korupce a z dalších trestných činů. Prokuratura, která o obvinění pěti lidí informovala, zveřejnila jen iniciály stíhaných.
před 1 h hodinou|ČTK
„Přála bych si, aby se nám dařilo nahradit nenávist respektem.“ Slovenská prezidentka uctila památku obětí prosincové střelby
Na pozvání Knihovny Václava Havla přicestovala do Prahy slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Setkala se jak se svým českým protějškem Petrem Pavlem, tak i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ve večerních hodinách pak měla na programu premiéru filmu o Václavu Havlovi. Návštěva začala na Palachově náměstí před hlavní budovou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kam slovenská prezidentka přišla uctít památku obětí prosincové střelby. V projevu také uvedla, že rozumí důvodům, proč tuzemská vláda neuspořádala mezivládní konzultace se slovenským kabinetem.
včeraAktualizovánopřed 20 h hodinami|ČT24, ČTK
168 hodin: Nejen podrobení RTVS. Novináři si stěžují na cenzuru v televizi Markíza
Slovenská média jsou pod tvrdým tlakem premiéra Roberta Fica (Smer–SD). Jeho vláda připravila novelu, která má veřejnoprávní televizi a rozhlas RTVS proměnit v nástroj vlády. Fico ale vyvíjí tlak i na média soukromá, kterým hrozí zastavením inzerce od státu. V největší soukromé televizi Markíza došlo po Ficově návratu k takovým personálním změnám, že si tamní novináři stěžují na cenzuru. Pokud se dvě nejvlivnější televize v zemi dostanou pod přímý vliv vlády, panuje obava, že se Slovensko vydá maďarskou cestou. Tématu se věnoval David Sebíň.
včera|ČT
Čaputové mandát se blíží ke konci. Vetovala zákony, podpořila Ukrajinu a jmenovala čtyři premiéry
Zuzana Čaputová přijíždí do Česka. Letos v červnu skončí jako prezidentka Slovenska, o další mandát se již neuchází. V čele země stála v turbulentním období, které poznamenala pandemie covidu-19 i plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu. I vnitropolitická situace na Slovensku byla bouřlivá. Prezidentka provedla zemi dvěma parlamentními volbami a jmenovala čtyři premiéry.
včera|ČTK
V Bratislavě a Košicích pokračovaly protivládní demonstrace, s proslovem vystoupila i Vášáryová
Ve dvou největších slovenských městech, v Bratislavě a v Košicích, pokračovaly demonstrace proti vládě premiéra Roberta Fica. Zástupci opozice kritizovali nejen ministerského předsedu, ale i ministryni kultury Martinu Šimkovičovou za návrh jejího úřadu posílit vliv státu ve veřejnoprávním rozhlasu a televizi (RTVS).
15. 3. 2024|ČTK, ČT24
Slovenští novináři kritizují vládní plány s veřejnoprávními médii. „Fico chce vládnout bez jakékoli kontroly veřejnosti,“ varují
Zhruba dvě stovky slovenských novinářů podepsaly prohlášení na podporu nezávislosti veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), který podle nich chce ovládnout vláda premiéra Roberta Fica a změnit ho na vládní propagandistický kanál. Návrh nového zákona o slovenské televizi a rozhlasu, jejž připravilo ministerstvo kultury, čelí kritice na Slovensku i v zahraničí. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zdůraznila, že předloha zákona je v rozporu s novým evropským aktem o svobodě médií.
15. 3. 2024|ČTK, ČT24
Slováci vyhledávají alternativní média, obhajovala Šimkovičová změny veřejnoprávního rozhlasu a televize
Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová ve čtvrtek obhajovala chystané změny ve fungování veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) tím, že stanice podle ní cenzuruje názory. Kritizovala také práci slovenských novinářů a tvrdila, že lidé stále více spoléhají na alternativní média, protože v těch z hlavního proudu se prý dozvědí informace jen „jediného spektra a jedné jediné pravdy“. Návrhy na změny v RTVS vyvolaly kritiku opozice s tím, že se vláda chystá médium ovládnout.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 22:16|ČTK, ČT24
Trumpův výrok nastavil všem státům NATO zrcadlo, myslí si ministryně obrany Černochová
Houfně diskutované únorové prohlášení kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa o tom, že Spojené státy pod jeho eventuálním velením nepřijdou na pomoc členům Severoatlantické aliance, kteří nebudou odevzdávat alespoň dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) na obranu, nastavilo podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) všem zemím NATO zrcadlo. V Interview ČT24 mimo jiné řekla i to, že vstup Česka do Aliance považuje za jedno z nejosvícenějších rozhodnutí tehdejších politiků.
13. 3. 2024|ČT24
Nestarali jsme se dost o svoji bezpečnost, řekl Fiala. Evropa podle něj musí v obraně více spolupracovat
Premiér Petr Fiala (ODS) považuje fakt, že je Česko již 25 let členem Severoatlantické aliance, za obrovský úspěch. Podotýká však, že nejen Česká republika, ale celá Evropa by měla dělat pro svoji obranu více. Mimo jiné také zmínil, že není příznivcem povinné vojenské služby nebo vyslání vojáků NATO na Ukrajinu, která čelí agresi Ruska. Premiér byl hostem Událostí, komentářů Speciál.
12. 3. 2024|ČT24
Slovenské ministerstvo cílí na RTVS, Danko volá po tvrdé ruce. Opozice varuje před zničením nezávislých médií
Slovenské ministerstvo kultury chce posílit vliv státu na veřejnoprávní Rozhlas a televizi Slovenska (RTVS) a vyměnit ředitele. Opozice návrh zákona kritizovala a označila jej za snahu RTVS ovládnout. Dvě opoziční strany oznámily pokračování protivládních protestů, které byly dříve zaměřené proti změnám v trestním právu. Situaci slovenských médií pozorně sleduje Evropská komise (EK), upozornila místopředsedkyně Komise Věra Jourová. Proti návrhu se ozval také Český rozhlas. Prostřednictvím generálního ředitele Reného Zavorala uvedl, že jde o „de facto likvidaci stávajícího nezávislého média veřejné služby“.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 21:38|ČTK, ČT24
Za zmrazení mezivládní spolupráce mohou Ficovy postoje, štípanec byl namístě, řekli Lipavský a Vondra. Putin se směje, míní Zaorálek
Roztržka v česko-slovenských vztazích na vládní úrovni je důsledkem slov a činů vlády Roberta Fica, spolupráce zemí ale nekončí, řekl v Otázkách Václava Moravce ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Štípanec“ byl namístě i podle europoslance ODS Alexandra Vondry, zatímco exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) přerušení mezivládních konzultací kritizuje a říká, že jde na ruku ruskému vládci Vladimiru Putinovi.
10. 3. 2024|ČT24
Fiala přijal lídra slovenské opozice. Slovensko není jen Fico, vzkázal Šimečka
Premiér Petr Fiala (ODS) dopoledne přijal v Kramářově vile předsedu nejsilnějšího slovenského opozičního hnutí Progresívne Slovensko Michala Šimečku. Schůzka se uskutečnila jen necelé dva dny poté, co česká vláda kvůli rozdílnému pohledu na válečný konflikt na Ukrajině rozhodla o pozastavení konzultací se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica (Smer–SD). Navzdory tomuto faktu Fiala na sociální síti X uvedl, že vztahy mezi zeměmi jsou na výborné úrovni.
8. 3. 2024|ČTK, ČT24
Jinou možnost naše vláda neměla, říká k roztržce Vystrčil. Přestaňme už mentorovat Slováky, oponuje Vondráček
„Vzhledem k chování pana premiéra Fica nebylo vyhnutí,“ říká k postoji české vlády vůči slovenskému kabinetu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Domnívá se, že kabinet nemohl legitimizovat výroky a chování slovenského premiéra Roberta Fica. Věří však, že se nadstandardní vztahy obou zemí budou nadále rozvíjet. „Přestaňme už mentorovat Slováky, přestaňme si říkat, co je pro ně dobré nebo ne,“ reagoval předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO). Obě vlády si prý měly neshody vyříkat, uvedl v Událostech, komentářích.
8. 3. 2024|Matěj Lucovič
Favoritem na slovenského prezidenta je Pellegrini. Kampaň zastínil boj o justici a Ficovy výroky k Ukrajině
Celkem jedenáct kandidátů se utká v sobotu 23. března v boji o prezidentský post na Slovensku. Největší šance mají exministr zahraničí Ivan Korčok a šéf vládní strany Hlas–SD a předseda parlamentu Peter Pellegrini. Ten podle průzkumů nejspíš ovládne případné druhé kolo, které by se konalo 6. dubna. Hlavním tématem kampaně je osud slovenské demokracie a právního státu. Pellegriniho podporuje vládní Smer a sám předseda parlamentu podpořil spornou legislativu o změnách v justici, proti níž opakovaně demonstrovaly tisíce Slováků. Kampaň zastínily kromě novely trestního zákona i kritické výroky představitelů vlády na adresu Ukrajiny, která už přes dva roky čelí plnohodnotné ruské invazi.
8. 3. 2024|ČTK, ČT24
Ostuda, ztráta přátel i slova o dětském hřišti. Roztržka mezi Českem a Slovenskem vyvolala emoce na obou stranách hranic
Tradice společných jednání vlád Česka a Slovenska nyní nebude pokračovat, oznámil ve středu tuzemský kabinet. Premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí zdůvodnil rozdílnými postoji k tématům zahraniční politiky, zejména k ruské agresi na Ukrajině. Jedná se o vzácnou roztržku mezi oběma zeměmi, které od rozdělení pojí nadstandardní vztahy. Vyvolala tak reakci politiků a objevila se na stránkách médií.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 12:49|ČTK, ČT24
Slovensko se odklání od základních hodnot, česká vláda nemá vůli posilovat nadstandardní vztahy, říká Dvořák
Česká vláda se shodla na přerušení mezivládních konzultací jednomyslně, jelikož v současné době nemá vůli posilovat nadstandardní vztahy s Bratislavou. V Událostech, komentářích to uvedl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Slovensko se podle něj odklání od základních unijních hodnot a jsou to právě Češi, kdo by měl vyslat tamní vládě jasný vzkaz. Udržovat jiné komunikační kanály otevřené je podle Dvořáka nutné. Šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný zdůraznil, že slovenská vláda ohrožuje vztahy s Českem a dalšími zeměmi, když se v poslední době chová jako Putinův agent.
7. 3. 2024|ČT24
Krize mezi Prahou a Bratislavou. Česko-slovenské mezivládní konzultace se nyní neuskuteční
Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády oznámil, že se česko-slovenské mezivládní konzultace v příštích týdnech či měsících neuskuteční, český kabinet to nepovažuje za vhodné. Podle Fialova vyjádření se země liší v názorech na klíčová zahraničně-politická témata, zejména příčiny ruské agrese na Ukrajině. Rozhodnutí podpořil například šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Slovenský premiér Robert Fico (SMER) tento krok zkritizoval a řekl, že ohrožuje hluboké česko-slovenské vztahy. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že se chce ze své pozice nadále snažit vztahy obou zemí upevňovat.
6. 3. 2024|ČTK, ČT24
Fico žádá rezignaci předsedy ústavního soudu. Vadí mu, že informoval „nepřátelská média“
Slovenský premiér Robert Fico vyzval k rezignaci šéfa ústavního soudu Ivana Fiačana. Ficovi vadí, že Fiačan o svém rozhodnutí pozastavit část změn v trestním právu minulý týden nejprve informoval „nepřátelská média“, a nikoliv účastníky řízení. Ústavní soud avizoval, že Fiačan se k rozhodnutí vyjádří ve středu. Premiér také předeslal, že jeho kabinet připraví návrh dílčích změn trestního zákoníku, které by podle něj ústavní soud nemusel zpochybnit. Opozice Fica za výroky kritizovala.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 17:02|ČTK
Fico se dostal do konfliktu s britským velvyslancem. Ten kritizoval slovenský postoj k Ukrajině
Britský velvyslanec na Slovensku Nigel Baker ostře kritizoval postoj Bratislavy k ruské válce proti Ukrajině. Nepřímo se ohradil především proti vyjádřením premiéra Roberta Fica. Uvedl, že ho překvapily výroky o tom, že Západ nepodporuje mír na Ukrajině. Fico v reakci na to na svém profilu na Facebooku napsal, že ho šokuje, jak se o politice slovenské vlády britský velvyslanec vyjadřuje.
3. 3. 2024|ČTK
Slovenský ústavní soud potvrdil pozastavení novely trestního zákona
Slovenský ústavní soud ve čtvrtek potvrdil, že ve středu pozastavil platnost novely trestního zákoníku i několika dalších změn v trestním právu, nikoliv ovšem rozhodnutí sněmovny o zrušení Úřadu speciální prokuratury (ÚSP), informovala mluvčí soudu Martina Ferencová. O verdiktu už ve středu psala některá slovenská média. Vládní návrh změn zákonů ohledně trestního práva dříve kritizovaly instituce Evropské unie a například i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Ta podobně jako poslanci opozičních stran nechala novelu přezkoumat ústavnímu soudu.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 15:56|ČTK
Slovenský ústavní soud pozastavil některé změny v trestním právu, tvrdí tamní média
Slovenský ústavní soud pozastavil platnost části změn v trestním právu, které kritizovaly instituce Evropské unie, slovenská opozice i prezidentka Zuzana Čaputová. Informovala o tom slovenská televize Markíza. Podle Denníku N se rozhodnutí ústavních soudců týká plánovaného snížení trestních sazeb a zkrácení promlčecích dob trestných činů, což patří ke klíčovým částem novely. List dodal, že soud naopak nezmrazil ustanovení o zrušení elitního útvaru prokuratury, který by měl zaniknout 20. března.
28. 2. 2024|ČTK
Vojáky na Ukrajinu nepošleme, uvedli Scholz, Duda, Biden i Stoltenberg
Účastníci pondělní pařížské konference zabývající se další pomocí Ukrajině se shodli, že členské státy Evropské unie nebo Severoatlantická aliance žádné vojáky do Ruskem napadené země nevyšlou. V úterý to prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. K vyslání vojáků NATO na Ukrajinu se později odmítavě vyjádřili také polský prezident, americký prezident i generální tajemník Aliance. Stejný názor vyjádřili i premiéři zemí V4. Naopak Litva nevyloučila, že by na Ukrajinu mohli být vysláni litevští vojáci.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 19:57|ČTK
Krizi V4 přečkala, zní po pražském jednání. Na formě podpory pro Ukrajinu se ale premiéři neshodli
Premiéři všech zemí Visegrádské skupiny se shodují, že ruská agrese proti Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva a že Ukrajina potřebuje pomoc. Po summitu V4 v Praze to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Země V4 se podle něj liší v názorech na příčiny ruské agrese na Ukrajině i na formy pomoci, které jsou ochotny napadené zemi poskytovat. Česko a Polsko poskytují Ukrajině i vojenskou pomoc, Maďarsko a Slovensko tento postoj nesdílejí, ale jsou připraveny se podílet humanitárně či finančně.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 19:22|ČTK, ČT24
Visegrádská skupina se jednotně postavila migračním kvótám, shodu na podpoře Ukrajiny ale nenachází
Členové Visegrádské skupiny (V4) v debatě o podpoře Ukrajiny stojí na rozdílných stranách barikády. Protichůdné postoje však neznamenají konec spolupráce, která dovedla Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko do evropských integračních struktur. Jejich hlas však už nezní tak silně jako dřív, míní experti.
27. 2. 2024|Václav Podlešák