TÉMA

Rwanda

Britský parlament odsouhlasil kontroverzní deportace migrantů do Rwandy

Britský parlament schválil sporný zákon, který umožňuje deportaci nelegálních migrantů ze Spojeného království do Rwandy. Schvalování legislativy zdržovala Sněmovna lordů, nakonec však ustoupila. Nejvyšší soud loni zarazil chystané deportace s odůvodněním, že Rwanda není bezpečnou zemí. Zákon kritizuje britská opozice i obhájci lidských práv. Africká země s plánem Londýna souhlasí, požaduje ale peníze. V roce 2022 doplulo do Británie přes Lamanšský průliv rekordních téměř 46 tisíc běženců.
23. 4. 2024Aktualizovánovčera v 11:21|

„Rwanda je bezpečnou zemí.“ Sunak naléhá na poslance, aby schválili zákon umožňující deportace

Britští poslanci schvalují speciální zákon, který má umožnit deportaci nelegálních migrantů ze Spojeného království do Rwandy. Opozice s ním nesouhlasí. Premiér Rishi Sunak ale prohlásil, že se zákonodárci ze sálu nehnou, dokud norma neprojde. První letadla by měla podle něj odstartovat nejpozději v červenci.
22. 4. 2024|

Rwanda si připomněla 30 let od genocidy Tutsiů. Podle Macrona chyběla Francii vůle zastavit ji

Vzpomínková akce za účasti českého prezidenta Petra Pavla, izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga, bývalého amerického prezidenta Billa Clintona či francouzského exprezidenta Nicolase Sarkozyho připomněla v neděli třicet let od začátku genocidy ve Rwandě. K masakrům, jimiž vyvrcholily spory mezi etniky Hutuů a Tutsiů, se vyjádřil také současný francouzský prezident Emmanuel Macron, který uvedl, že Paříž měla tehdy možnost vraždění Tutsiů a umírněných Hutuů hutuskými extremisty zastavit, ale nenalezla k tomu vůli.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 15:16|

Česko oceňuje přístup Rwandy k migraci, řekl Pavel při návštěvě země

Česká republika oceňuje přístup Rwandy k možnosti poskytovat útočiště žadatelům o azyl ze zahraničních zemí. Po jednání se svým rwandským kolegou Paulem Kagamem to prohlásil český prezident Petr Pavel, podle něhož by Česko mělo hledat další možnosti spolupráce s touto africkou zemí v řadě oblastí. Kagame vzkázal českým podnikatelům, že jsou zváni do ekonomicky rychle rostoucí středoafrické země.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 20:04|

Znásilnění a mučení bylo součástí strategie útoku Hamásu, tvrdí izraelští vyšetřovatelé

Sexuální násilí je součástí válečných konfliktů. Poslední kapitolu k tomuto tématu napsali teroristé z Hamásu, kteří 7. října napadli izraelské vesnice a brutálně povraždili na 1200 lidí. Podle izraelských vyšetřovatelů byly právě sexuální útoky součástí strategie, ale Hamás to odmítá.
15. 12. 2023|

Vládní plán deportací do Rwandy pohořel. Britský soud ho zamítl

Britský nejvyšší soud ve středu rozhodl, že vládní plán deportací žadatelů o azyl do Rwandy není v souladu se zákonem. Soudci v jednomyslně schváleném verdiktu došli k závěru, že africkou zemi nelze považovat za bezpečnou a že migrantům tam hrozí špatné zacházení. Rozsudek je porážkou pro konzervativní kabinet premiéra Rishiho Sunaka, jenž deportace prosazoval ve snaze snížit počet migrantů, kteří do Británie nelegálně připlouvají přes Lamanšský průliv. Sunak se ale plánu nevzdává a chce lety do Afriky zahájit na jaře 2024.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 14:16|

Uganda zakázala dovoz obnošeného oblečení, chce tak podpořit domácí výrobu. Experti jsou skeptičtí

Obnošené oblečení, které lidé darují na charitu, může skončit až na tržnici v ugandské Kampale. Ze second handu se stal ve východní Africe výnosný byznys, který ale stojí v cestě rozvoji vlastního textilního průmyslu. Uganda se proto rozhodla, že dovoz starého oblečení zakáže. Učinila tak navzdory nátlaku Spojených států i tomu, že na vlastní výrobu jí chybí peníze.
17. 10. 2023|

Robert Fremr se vzdal nominace na ústavního soudce

Místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr se rozhodl vzdát kandidatury na ústavního soudce. Uvedl, že nedokázal eliminovat nedůvěru části veřejnosti kvůli jeho předlistopadovému působení. Podle svých slov nechce ohrozit důvěryhodnost Ústavního soudu.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 22:42|

Snaží se zachránit ohrožené nosorožce, lvům nasadí obojky s vysílačkou. Češi pomáhají africké přírodě

Africký týden v pondělí začal v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. Kromě umění a folklóru tohoto kontinentu program představuje i projekty, kterými královédvorský Safari park pomáhá se záchranou tamních ohrožených zvířat.
24. 7. 2023|

Britský plán na deportace migrantů do Rwandy je nezákonný, rozhodl odvolací soud

Plán britské vlády deportovat žadatele o azyl do Rwandy je nezákonný, rozhodl odvolací soud v Londýně. Rwandu není možné považovat za bezpečnou třetí zemi, prohlásili soudci. O verdiktu informovala agentura Reuters. Soud nižší instance v prosinci kontroverzní iniciativu označil za legální. Dokud otázka prochází soudním systémem, nemohou deportační lety do africké země začít, uvedla BBC.
29. 6. 2023|

Když savcům v mládí zemře matka, zničí jim to život. Gorily jsou v tom výjimka, ukázal výzkum

Většina živočišných druhů, od paviánů přes lidi až po koně, má jednu věc společnou: pokud je v raném věku postihne nějaká rána osudu, je velmi pravděpodobné, že jejich další život bude velmi obtížný. Biologové ale teď zjistili, že gorily jsou v tomto směru výjimkou, platí u nich pravý opak.
16. 5. 2023|

Záplavy si na východě Konga vyžádaly nejméně 176 obětí

Nejméně 176 mrtvých záchranáři nalezli ve dvou vesnicích na východě Demokratické republiky Kongo, které byly ve čtvrtek zaplaveny, uvedl v pátek Théo Ngwabidje Kasi, guvernér provincie Jižní Kivu, kterou ve čtvrtek zasáhly přívalové deště. Počet obětí následných povodní tak stoupl o více než sto.
5. 5. 2023|

Záplavy a sesuvy půdy ve Rwandě a Ugandě mají přes sto obětí

Záplavy a sesuvy půdy si ve Rwandě a Ugandě vyžádaly nejméně 135 obětí. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na místní média a činitele. Rwandská státní televize zvýšila počet obětí na 129 poté, co záchranáři intenzivně pátrali po přeživších v Západní a Severní provincii. Nadprůměrné srážky tuto východoafrickou zemi podle místních meteorologů čekají celý květen. O úmrtí šesti lidí v sousední Ugandě informoval Červený kříž.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 18:27|

Čeští lékaři vyrazili na misi do Afriky. Mají předat peníze i zkušenosti

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odletěl ve čtvrtek na pracovní cestu do Afriky. Navštíví Senegal, Ghanu a Rwandu. S tamními politiky bude mluvit o migraci, byznysu, vlivu Ruska a také o zdravotní humanitární pomoci v rámci programu MEDEVAC. Součástí delegace jsou proto i lékaři.
28. 4. 2023|

Vláda podpořila vyslání vojenských policistů na Ukrajinu a speciálů do Nigeru

Vyšetřovat válečné zločiny na Ukrajině bude moci až patnáct příslušníků Vojenské policie, schválili to ministři. Český příspěvek do vyšetřovacího týmu Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) budou muset povolit ještě poslanci a senátoři. Na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) kabinet také podpořil plán, aby mohly být do Nigeru vyslány až dvě desítky příslušníků speciálních sil. V zemi by působili jako poradci. Kabinet taky podpořil peněžité dary na pomoc uprchlíkům.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 20:06|

Britská vláda navrhuje automaticky vyhošťovat migranty, kteří do země přijdou nelegálně

Britská ministryně vnitra Suella Bravermanová v Dolní sněmovně představila zákon, podle kterého bude ministerstvo vnitra povinné vyhostit ze země každého, kdo do ní vstoupí nelegální cestou. Takový člověk také nebude mít možnost žádat ve Spojeném království o azyl. Vláda podle Bravermanové při tvorbě zákona musela „posunout hranice mezinárodního práva“ a norma vyvolala ve sněmovně střety mezi vládou a opozicí. Do Británie se loni přes Lamanšský průliv dostalo 45 tisíc lidí. Premiér Rishi Sunak za jednu z priorit své vlády určil právě „zastavení lodí“ s migranty.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 15:16|

V pražské botanické zahradě kvete nejmenší leknín světa

Ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě Praha mohou návštěvníci spatřit kvetoucí nejmenší leknín na světě. Leknín trpasličí je zároveň jednou z nejvzácnějších rostlin vůbec. Do roku 2008 se vyskytoval pouze v jediném termálním prameni ve Rwandě.
21. 1. 2023|

Antimalarika přestávají fungovat, varuje WHO. Přišla proto s novou strategií

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala před tím, že základní přípravky používané proti malárii přestávají fungovat. Přišla proto s novou strategií boje proti této nebezpečné nemoci.
21. 11. 2022|

Dánsko uzavřelo dohodu se Rwandou, chce tam posílat žadatele o azyl

Dánsko pokročilo se svým záměrem posílat žadatele o azyl do třetích zemí, kde mají čekat na vyřízení svých žádostí. Vláda v Kodani oznámila, že uzavřela dohodu se Rwandou, která umožní migranty přesouvat do Afriky. Kontroverzní zákon o relokaci migrantů dánský parlament schválil loni, podobně chce postupovat britská vláda.
10. 9. 2022|

Rwanda mizející gorily zachránila a vydělala na tom. Přineslo to však i konflikt

Rwandě se díky účinné péči a luxusním programům pro turisty podařilo na svém území obnovit mizející populaci gorily horské. A to natolik, že se začaly pouštět do konfliktů s lidmi, popsal situaci list Le Monde.
31. 8. 2022|

Mlhou války pronikáme k důkazům, říká žalobce Mezinárodního trestního soudu Khan

Žalobce Mezinárodního trestního soudu Karim A. A. Khan v úterních Událostech, komentářích přiblížil, jak probíhá vyšetřování údajných válečných zločinů na Ukrajině. Uvedl například to, že je kriticky důležité seznámit se se situací přímo na místě konfliktu a proniknout k důkazům skrz „mlhu války“.
13. 7. 2022|

Bývalý rwandský prefekt dostal ve Francii za podíl na genocidě Tutsiů dvacet let vězení

Bývalý rwandský prefekt Laurent Bucyibaruta byl v úterý v Paříži odsouzen k dvaceti rokům za mřížemi za spoluúčast na genocidě Tutsiů ve Rwandě před více než 28 lety. Bucyibaruta má podle agentury AFP deset dní na to, aby se odvolal.
12. 7. 2022|

První deportační let z Británie do Rwandy po verdiktu evropského soudu neodletěl

Let, jímž chtěla Británie deportovat do Rwandy první migranty, kteří přišli do Spojeného království nelegálně, byl zrušen. Stalo se tak poté, co se běženců zastal Evropský soud pro lidská práva. „Poslední letenky byly zrušeny. Do Rwandy nikdo neodcestuje,“ napsala na Twitteru charitativní organizace Care4Calais, která za práva migrantů bojuje.
14. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 00:19|

Princ Charles neveřejně kritizoval plány na deportace migrantů do Rwandy

Princ Charles v soukromí označil za „otřesné“ plány britské vlády na deportaci žadatelů o azyl do Rwandy. Podle agentury Reuters to uvedla některá britská média. Připojil se tak k řadě dalších kritiků, podle nichž je plán předražený, neefektivní nebo nezákonný. Kabinet premiéra Borise Johnsona chce deportacemi bojovat proti převaděčství. První let s migranty by měl být na východ Afriky vypraven příští týden.
11. 6. 2022|