TÉMA

Sjezd ČSSD

Sociální demokracie má být centrem levicového a progresivního myšlení, říká její nový šéf Šmarda

Sociální demokraté si zvolili nového předsedu – starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu. ČSSD čeká těžké období, stranu navíc rozštěpila účast ve vládě s ANO, uvedl v pátečním rozhovoru pro Události, komentáře. Nyní je podle něj potřeba dívat se kupředu a soustředit se na nadcházející volby.
10. 12. 2021|

Šmarda je novým předsedou ČSSD. Slíbil straně změny, které budou bolet, za prezidenta chce Středulu

Michal Šmarda je novým šéfem ČSSD, statutárním místopředsedou zvolili delegáti mimořádného sjezdu Igora Bruzla. Oba jsou hlavně komunální politici, Šmarda je starostou v Novém Městě na Moravě, Bruzl bohumínským místostarostou. Nový předseda dostal od delegátů přesně takové vedení, jaké si přál, mezi řadovými místopředsedy jsou Tomáš Petříček, Martin Netolický a Robin Šín. Dál je to také Břetislav Štefan a Daniela Ostrá. Vedení ČSSD přebírají dva měsíce poté, co strana vypadla z Poslanecké sněmovny, a rok po volbách, po nichž přišla o senátorský klub.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 21:34|
Interview ČT24

Marksová: Hádky uvnitř ČSSD jsou čistě o moc, nejde o program

Pokud chce ČSSD vyhrát volby, nesmí se navenek hádat. V Interview ČT24 to řekla místopředsedkyně sociální demokracie a ministryně práce Michaela Marksová. Vnitrostranické spory se podle ní ČSSD vymstily už při posledních parlamentních volbách. Rozhádaným kolegům proto vzkázala, aby polkli ješitnost a i přes osobní prohry zatli zuby a dělali pro stranu.
14. 3. 2017|
Týden v politice

Sobotka v ČT: Kandidát na prezidenta v ČSSD asi není. Podíváme se po jiných a vyhlásíme referendum

Do prezidentských voleb není nutné stavět stranického kandidáta a v ČSSD v současnosti ani nikdo ambice na tento post nemá. Řekl to premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru se Štěpánkou Martanovou pro pořad Týden v politice. Do voleb podle něj strana půjde hlavně s ekonomickými a sociálními tématy, například progresivní daní nebo důrazem na kvalitu veřejných služeb. Během několika dnů chce Sobotka také najít nového ministra průmyslu.
12. 3. 2017|
Sjezd ČSSD

Daně jsou moc nízké, stát není firma, mzdy musí růst. ČSSD přijala dlouhodobý program

Sociální demokraté na sjezdu v Brně schválili dlouhodobý program, z něhož budou vycházet i jejich plány do sněmovních voleb. Hlavními body jsou sociální témata nebo progresivní daň, strana také odmítá privatizaci státních a polostátních podniků. Sjezd podle znovuzvoleného předsedy Bohuslava Sobotky ukázal, že strana je jednotná.
11. 3. 2017Aktualizováno11. 3. 2017, 20:15|
Sjezd ČSSD

Fico na sjezdu ČSSD: Je třeba vzdorovat polobláznům v politice. Česko je podle něj oázou stability

Sociální demokraté jsou lídry kabinetu, díky kterému je Česko na Slovensku vnímáno jako oáza stability, prosperity, klidu a důvěryhodnosti. Ve svém projevu na sjezdu ČSSD v Brně to řekl slovenský premiér a předseda strany Směr-SD Robert Fico. Uvedl také, že se sociálnědomakratické strany musejí stát alternativou „k extremistickým hnutím.“
11. 3. 2017|
Sjezd ČSSD

Špidla: Pamatuji, jak měla ČSSD před volbami 13 procent, a přesto porazila Klause

Skutečná jednota je jenom na hřbitově, řekl šéf premiérových poradců Vladimír Špidla v rozhovoru pro ČT24. Věří, že ČSSD má čas vyhrát podzimní volby.
11. 3. 2017|
Sjezd ČSSD

Jeroným Tejc doufal v návrat, stal se dvojitým poraženým

Pokud skýtal volební sjezd ČSSD potenciální napětí a překvapení, byl to souboj o post prvního místopředsedy. Utkali se v něm totiž dva muži, jejichž osudy se začaly výrazně rozcházet po proslulé lánské schůzce z podzimu 2013 – Milan Chovanec a Jeroným Tejc.
11. 3. 2017|
Sjezd ČSSD

Sobotka: Chci, aby vedení ČSSD mělo respekt a autoritu

Předseda vlády a znovuzvolený předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro pořad Události, komentáře uvedl, že svůj mandát chce využít k dokončení příprav volebního programu strany. Sociální demokraté podle něj mohou ve volbách porazit hnutí ANO, sám Sobotka je připraven pro výhru udělat vše. Cílem ale není účast ve vládě za každou cenu, strana má jasné programové mantinely a nebude krýt politiku, se kterou nesouhlasí, vysvětlil.
11. 3. 2017|
Sjezd ČSSD

V čele ČSSD Sobotku a Chovance nově doplní Birke a Dolínek

Prvním místopředsedou sociálních demokratů byl zvolen ministr vnitra Milan Chovanec. Se ziskem 379 hlasů porazil svého protikandidáta Jeronýma Tejce, pro kterého hlasovalo 280 delegátů. Chovance si v pozici prvního místopředsedy přál i staronový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Řadovými místopředsedy byli znovu zvoleni Lubomír Zaorálek, Michaela Marksová a Jan Hamáček, doplní je Jan Birke s Petrem Dolínkem.
10. 3. 2017Aktualizováno11. 3. 2017, 00:27|
Sjezd ČSSD

Volby vyhrajeme, řekl Chovanec. O síle svého mandátu nechtěl polemizovat

„Psal mi můj kolega, že jsem vyhrál o prsa Jeronýma Tejce,“ komentoval Milan Chovanec výsledek volby statutárního místopředsedy ČSSD. Obdržel v ní 379 hlasů delegátů, jeho vyzyvatel Tejc 280. Chovanec připustil, že sjezd ukázal určitou vůli ke změně, současný tým ve vedení sociální demokracie je ale podle něj kompaktní.
10. 3. 2017|
Sjezd ČSSD

Sobotka křeslo obhájil. Dostal dvě třetiny hlasů

Bohuslav Sobotka obhájil svůj post předsedy České strany sociálně demokratické. Na 39. sjezdu strany o jeho vítězství rozhodlo 460 delegátů, proti bylo 201. Získal tak přibližně 67 procent platných hlasů. Ještě v roce 2015 měl přitom Sobotka podporu 606 ze 713 delegátů. Svou pozici prvního místopředsedy strany obhájil i Milan Chovanec.
10. 3. 2017Aktualizováno10. 3. 2017, 17:46|
Sjezd ČSSD

Politické špičky gratulují Sobotkovi k vítězství. Podle Bělobrádka má solidní mandát

Předsedové politických stran gratulují Bohuslavu Sobotkovi ke znovuzvolení do čela sociální demokracie. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek označil jeho mandát za „velmi solidní“. Podle šéfa opoziční ODS Petra Fialy naopak Sobotkova výhra není „drtivá“. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nabídl Sobotkovi spolupráci, pokud se bude zasazovat o plnohodnotnou parlamentní demokracii.
10. 3. 2017Aktualizováno10. 3. 2017, 17:23|
Sjezd ČSSD

ČSSD se hecuje do volebního boje. Popereme se, vzkazuje Babišovi

Sociální demokraté jsou sebevědomí a hrdí, vyjádřil svůj pocit na sjezdu ČSSD první místopředseda Milan Chovanec. Podle něj se sociální demokracie nenechá zastrašit a půjde do volebních soubojů se vztyčenou hlavou. Předseda Bohuslav Sobotka pak ve svém kandidátském projevu před volbou označil předsedu hnutí ANO Andreje Babiše za člověka, který nemá rád demokracii a je ochoten použít všechny prostředky včetně populismu, aby se stal neomezeným držitelem moci. Nechápu to, reagoval Babiš.
10. 3. 2017|
Sjezd ČSSD

Silná ČSSD má změnit daně, ohlásil Sobotka cíle strany

Pod heslem Úspěšná budoucnost naší země začal v Brně dvoudenní 39. sjezd České strany sociálně demokratické. V projevu předsedy strany prohlásil Bohuslav Sobotka, že je současné Česko úspěšnou zemí, které závidí řada jiných v Evropě. Do budoucna chce mimo jiné prosazovat zvýšení daní pro firmy a snížení pro čtyři miliony pracovníků v zemi.
10. 3. 2017Aktualizováno10. 3. 2017, 11:09|
Sjezd ČSSD

ČSSD ve vládě pracuje, hnutí ANO úspěchy vlády prodává voličům, píše Sobotka ve zprávě pro sjezd

Účast ve vládě nezapříčinila slabý výsledek ČSSD v loňských krajských a senátních volbách, píše ve své zprávě delegátům pátečního sjezdu sociální demokracie předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka. Neúspěch přičítá nedůvěře v tradiční strany a vytrácení konfliktu levice a pravice. Hnutí ANO podle něj těží z obrazu nové strany a marketingových dovedností. Pro úspěch ve volbách musí ČSSD nedostatky v marketingu odstranit, píše Sobotka.
8. 3. 2017Aktualizováno8. 3. 2017, 15:03|