Sobotka: Chci, aby vedení ČSSD mělo respekt a autoritu

Bohuslav Sobotka v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Předseda vlády a znovuzvolený předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro pořad Události, komentáře uvedl, že svůj mandát chce využít k dokončení příprav volebního programu strany. Sociální demokraté podle něj mohou ve volbách porazit hnutí ANO, sám Sobotka je připraven pro výhru udělat vše. Cílem ale není účast ve vládě za každou cenu, strana má jasné programové mantinely a nebude krýt politiku, se kterou nesouhlasí, vysvětlil.

Jeroným Tejc říkal, že hlasovací stroj je namazaný a běží hladce. Je skutečně všechno tak dobře připraveno, že volby probíhají dle očekávání?

Pokud chcete dělat politiku a věci skutečně změnit, tak pro to musíte získat podporu. Nikdy bych neudržel tři roky vládu, kdybych nebyl schopen si pro to zajišťovat podporu v ČSSD. A za to jsem dnes delegátům také poděkoval.

To, co tady dnes probíhá, není divadlo, je to demokratický sjezd. Tu podporu jsem si musel vybojovat, musel si ji vybojovat i Milan Chovanec a teď si ji budou muset vybojovat i ti, kdo budou voleni místopředsedy.

Je podpora 67 procent delegátů úspěch?

Jsou to dvě třetiny hlasů. V situaci, kdy jsem kandidoval počtvrté, kdy hlasovalo skoro 700 delegátů. Pro mě je to silný mandát. Do té míry silný, že mi umožňuje zahájit přípravu sociální demokracie na říjnové volby. Je to silný mandát pro to, abych mohl dokončit přípravu našeho volebního programu.

Tohle je jedna politická strana, jedna sjednocená sociální demokracie. Je normální, že se před sjezdem vede debata, jsou různí kandidáti. To přece k demokracii patří. Ale po sjezdu už je tady vedení, které bude mít nezpochybnitelný mandát. A já chci, aby tohle vedení mělo respekt, autoritu, aby tyto diskuse skončily. A to doufám, že se po sjezdu sociální demokracie stane. 

Nabídnete nějakou změnu, abyste přesvědčil i tu třetinu delegátů, která vás nevolila?

Musíme nabídnout změnu. Už hodně věcí jsme za ty tři roky udělali a potřebujeme dát na stůl nový program. Chci dát na stůl také vizi, jak by Česká republika měla vypadat za dvacet let, abychom odpověděli na obavy, které lidé mají z budoucnosti. V příštích týdnech se budeme hodně věnovat přípravě volebního programu.

Byl bych rád, abychom dokončili návrh daňové reformy, abychom jasně řekli, jak bude vypadat valorizace penzí v příštích letech. Abychom jasně garantovali, jak bude vypadat třeba růst platů ve školství. To je jedna z mnoha věcí, o kterých jsem na sjezdu mluvil. Budoucnost je spojena s kvalitou vzdělávání dětí. Je to velké téma pro ČSSD. A další velké téma je určitě zdravotnictví. Chci, abychom dali na stůl jasný model, jak bude vypadat financování zdravotnictví, aby nemuselo docházet ke zvyšování spoluúčasti pacientů. 

Cítíte ve straně náladu, která by se s ohledem na nadcházející volby dala nazvat poraženeckou?

Bojuji s tím a bojuji s tím i tady na sjezdu. A budu doufat, že ten mandát, co jsem dostal, nám v tom zápase pomůžou. Protože taková ta blbá nálada, nejistota v rámci sociální demokracie je realita. Já myslím, že je to i v dalších politických stranách, a důležité je, abychom se nebáli. Andrej Babiš se porazit dá, hnutí ANO se porazit dá. Jenom sociální demokracie musí dělat čitelnou politiku.

Sobotka: Pokud ČSSD nevyhraje volby, hrozí pravicová vláda

Vracíte do hry klasická pravolevá témata. Proč by tohle mělo přilákat voliče?

Vychází to z reálných problémů, které lidé mají. Miliony lidí mají plat, který je menší než 27 tisíc hrubého. Máme problém se samoživitelkami, máme problém s tím, že pro řadu rodin je nedostupná možnost pořídit si vlastní bydlení. Řada lidí se bojí důchodu.

Očekáváte od takových témat odliv voličů hnutí ANO, protože na ně ukážete, že oni jsou pravice?

Jestliže Andrej Babiš hájí současné nízké daně pro banky, jestli je proti tomu, abychom velké firmy zdanili vyšší sazbou, tak se jednoznačně chová pravicově. Jestliže pan Faltýnek říká, že by ANO raději vytvořilo koalici s ODS než s ČSSD, tak je to taky jasný signál, že ANO míří doprava. Já jsem jasně varoval, že pokud sociální demokracie nevyhraje volby, tak hrozí pravicová koalice. A já se bojím toho, že se vrátí ty pravicové recepty, které nám tu byly ordinovány v minulých letech a které se ukázaly jako totálně neúspěšné.

Je tu také „vábení“ komunistů. Očekáváte, že to způsobí příliv hlasů i od voličů KSČM?

Stojíme o hlasy na levici. Stojíme o každý hlas zleva a z politického středu. Ale myslím, že si lidé musí uvědomit, jak důležitá je otázka koaličního potenciálu komunistické strany. Pokud ale ona setrvává na některých postojích, které znemožňují, aby se s tou stranou spolupracovalo, jestliže komunisté říkají, že chtějí vystoupit z NATO a EU, tak je budou držet v izolaci. Nemůžete vytvořit vládu s někým, kdo chce vystoupit z Unie, což by nás ekonomicky strašně poškodilo, a někým, kdo chce vystoupit z NATO – kdo by pak garantoval naši bezpečnost.

Dá se s hnutím ANO vládnout za podmínek, že by předseda vlády byl z řad ČSSD?

Karty rozdají lidé, voliči. Uděláme všechno proto, abychom volby vyhráli. Ale řekl jsem delegátům, že mým cílem není, aby byla ČSSD ve vládě za každou cenu. Pro nás jsou jasné programové mantinely a nebudeme krýt politiku, se kterou nebudeme souhlasit. Moje zkušenost je taková, že spolupráce s ANO je ve vládě možná, ale sociální demokracie musí být ten, kdo je ve vládě silnější.

  • Celý rozhovor s Bohuslavem Sobotkou je k dispozici ve videu.