TÉMA

Obezita

Atraktivnější tělocvik a více pohybu i cestou do školy mají dle ministerstva zastavit tloustnutí dětí

Ministerstvo školství chce zastavit negativní trend posledních let, kdy narůstá množství dětí s nadváhou a každé čtvrté dokonce trpí obezitou. Má to změnit čtyřletý strategický plán, který ministru Mikuláši Bekovi (STAN) schválila vláda. Jeho cílem je dostat do školní výuky více pohybu, a to nejen v hodinách tělesné výchovy.
včera|

Labradoři jsou nejobéznější plemeno psa. Vědci teď vysvětlili proč

Genetická mutace způsobuje, že někteří labradorští a hladkosrstí retrívři jsou neustále hladoví. A to přesto, že reálně třeba spalují méně kalorií. Popsali to vědci v odborném časopise Science Advances. Tento dvojitý problém následně vede u psů k nadváze, tvrdí ve studii.
11. 3. 2024|

Děti z obezity nevyrostou. Změnit životní styl musí celá rodina, upozorňují odborníci

Přes šedesát procent Čechů má nadváhu, s kily navíc se potýká skoro čtvrtina dětí. Obezita vede k řadě zdravotních problémů, jako je například cukrovka, onemocnění srdce a cév nebo kloubní potíže. Experti upozorňují, že při léčbě obezity u dětí by měla projít změnou životního stylu celá rodina.
10. 3. 2024|

Víc než polovina Čechů má nadváhu. Alarmující je podle SZÚ situace u dětí a mládeže

Nadváha a obezita postihují v současné době téměř šedesát procent dospělých a téměř jedno ze tří dětí v Evropě. Velmi podobná je situace v České republice a podle nové zprávy Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je alarmující zejména stav u dětí a mládeže.
4. 3. 2024|

Ve světě narůstá počet obézních lidí. Podle studie je jich už přes miliardu

Na světě je už víc než miliarda obézních lidí, vyplývá ze studie pod záštitou Světové zdravotnické organizace, kterou publikoval prestižní časopis The Lancet. Počet lidí s velkou nadváhou přitom narůstá stále rychleji – nejvýrazněji stoupl mezi dětmi a mladistvými. Hlavní příčiny zůstávají stejné – nezdravá strava a nedostatek pohybu.
3. 3. 2024|

České úřady varují před padělkem léku ozempic, může dojít k ohrožení života

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) varují před užíváním léku ozempic získaného jinak na předpis lékaře a vyzvednutého v lékárně, například koupeného přes internet. Může jít o padělek, jehož aplikace může způsobit vážné zdravotní komplikace s ohrožením života. Ministerstvo o tom, že se tyto padělky objevily v EU, informovalo v tiskové zprávě. V Rakousku několik lidí po aplikaci takové látky skončilo v nemocnici. Mluvčí resortu Ondřej Jakob doplnil, že v Česku zatím nebyl žádný takový padělek zachycený a podle dostupných informací ani nikdo nebyl kvůli němu hospitalizovaný.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 12:51|

Lék proti obezitě v testech překvapil, pomohl nemocným snížit hmotnost

V nové klinické studii vědci testovali, jak účinný je lék proti obezitě. Výsledky jsou podle výzkumu natolik dobré, že by účinná látka mohla být možná ještě letos schválená.
18. 10. 2023|

Koalice by mohla jednat o zavedení spotřební daně na sladké nápoje. Může to pomoci v boji s obezitou

Většina stran vládní koalice zvažuje zavedení nové spotřební daně na nápoje s vysokým obsahem cukru. Politikům to navrhla zdravotnická skupina Národní ekonomické rady vlády (NERV). Podle ní by opatření mohlo snížit spotřebu nezdravých nápojů, a tak pomoci v boji s obezitou nebo jinými civilizačními chorobami. Mezi nápoje, kterých by se daň týkala, patří sladké limonády, coly, ale také džusy nebo energetické nápoje. Zavedení opatření by mohlo do zadluženého státního rozpočtu zároveň přinést téměř tři miliardy ročně.
17. 10. 2023|

Přes šedesát procent Čechů řeší vyváženost stravy, uvádí průzkum

Vyváženost stravy podle průzkumu společnosti Edenred řeší 62 procent Čechů, v Evropě jsou to více než tři čtvrtiny. Většina lidí si přitom myslí, že dokáže rozeznat zdravé jídlo od nezdravého, často se ale prý mýlí. Informace v pondělí zazněly na tiskové konferenci Hospodářské komory ČR. Podle odborníků se špatnou stravou souvisí až čtvrtina úmrtí, náklady související s léčbou obezity přitom tvoří až desetinu výdajů na zdravotnictví. Obézní je údajně necelá pětina Čechů, nadváhou prý trpí až tři čtvrtiny populace.
16. 10. 2023|
Doporučujeme

Nejen dědičnost a životní styl mohou za obezitu. Vědci popsali třetí faktor

Co rozhoduje o tom, jestli má člověk nadváhu? Největší vliv má životní styl, ale už řadu let se ví, že významnou roli hrají i zděděné vlastnosti. Jenže ani geny nemohou plně vysvětlit dědičný sklon k nadváze. Vědci teď popsali, jak významný vliv hraje takzvaná epigenetika.
20. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 17:10|

Lék pro diabetiky zneužívají zdraví, aby zhubli. Ministerstvo už omezilo jeho předepisování

Mánie kolem takzvaných injekcí na hubnutí dorazila i do Česka. Lék Ozempic, který je primárně určený pro diabetiky, ale zároveň pomáhá snižovat hmotnost, tak bude mít na tuzemském trhu problémy s dostupností po celý rok. České televizi to sdělil výrobce přípravku společnost Novo Nordisk. Kvůli masivnímu rozšíření léku mezi nediabetiky omezilo ministerstvo zdravotnictví jeho předepisování. Užívání léku už dříve přiznaly celebrity jako Elon Musk nebo Kim Kardashian.
15. 6. 2023|

„Riziko je alarmující.“ Ministerstvo zdravotnictví se zaměří na prevenci srdečních chorob

Ministerstvo zdravotnictví chce v nadcházejícíh deseti letech bojovat proti nejčastější příčině úmrtí v Česku, kterou jsou nemoci srdce a cév. Pomoct by měl podle resortu zdravotnictví a České kardiologické společnosti takzvaný Národní kardiovaskulární plán 2023–2033. Na tiskové konferenci odborníci uvedli, že s nemocemi srdce se nyní léčí každý čtvrtý Čech a do budoucna bude pacientů ještě přibývat.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 20:19|

Obezita zvyšuje riziko úmrtí z kardiovaskulární příčiny. Roli hraje genetika i životní styl

Na sobotu připadá Evropský den obezity. Jedná se o nezávislou iniciativu, která si klade za cíl podpořit aktivní přístup k zvládání problému nadváhy a obezity. Nadměrná hmotnost je totiž rizikovým faktorem vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako je například ischemická choroba srdeční a s ní spojený srdeční infarkt. Podle kardiologa Nemocnice Na Homolce a předsedy České kardiologické společnosti Petra Ošťádala roli hraje genetika, ale v nemalé míře i životní styl, který lidé mohou ovlivnit a tím snížit riziko onemocnění.
20. 5. 2023|

Obezita je epidemie dnešní společnosti, shodli se odborníci. V Česku podle nich příliš nefunguje prevence

Výskyt obezity se v posledních třech letech výrazně zvýšil a stále se zvyšuje, uvedl v pořadu 90' ČT24 diabetolog a předseda České diabetologické společnosti Martin Haluzík. Dodal, že k tomu přispěla i epidemie covidu-19. Podle kardiochirurga Jiřího Malého jde o epidemii dnešní společnosti. Přednosta Kardiocentra IKEM Josef Kautzner podotkl, že lidé mají infarkty mnohem dříve, než by museli, často k tomu přispívají i kouřením.
29. 4. 2023|

Největším zabijákem byl loni covid. Jindy dominují nemoci srdce, podle lékařů mnohdy zbytečně

V loňském roce podle dat Českého statistického úřadu zemřelo 120 tisíc lidí. To je zhruba o patnáct procent méně než v roce 2021. Nejen Češi přitom nejčastěji umírají na nemoci srdce. Důvodem je podle lékařů alkohol, kouření i obezita. Loňský žebříček ale ovládl covid-19. Česká společnost také nadále stárne. Více než pětina obyvatel v tuzemsku je starší 65 let. Celkem jde o zhruba dva miliony dvě stě tisíc lidí. Průměrnému obyvateli republiky bylo loni necelých 43 let.
22. 3. 2023|

Lékaři se stále častěji setkávají s pacienty nad dvě stě kilogramů. Je jich přes 150 tisíc

Lékaři se stále častěji setkávají s pacienty s hmotností nad 200 kilogramů. Extrémně obézních lidí s hodnotou indexu tělesné hmotnosti (BMI) nad 40 žije v Česku podle jejich odhadů více než 150 tisíc. Nárůst počtu těchto lidí podle odborníků přitom ještě není u konce, upozorňuje Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Ta kliniky postupně vybavuje operačními stoly a lůžky s potřebnou nosností, v dubnu začne stavět novou metabolickou jednotku intenzivní péče.
7. 3. 2023|

Obézních dětí přibývá. Ideální váhu jich nemá víc než čtvrtina

V době epidemie covidu-19 lidé podle lékařů zaměřujících se na obezitu přibírali kvůli nedostatku pohybu a nevhodné stravě, dospělí kvůli práci z domova a děti kvůli výuce on-line. Často se ale k dřívějšímu aktivnějšímu životnímu stylu nevrátili ani po uvolnění protiepidemických opatření, stále oblíbená je například dovážka jídla. Informovali o tom zástupci České obezitologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
2. 3. 2023|

Obezita může souviset se způsobem tvorby tepla v těle, ukázal český výzkum a naznačil novou cestu k hubnutí

Vědci zjistili, že rozdílná náchylnost lidí k obezitě může souviset s tím, kolik tepla se vytváří v lidském těle a jakým způsobem. Vyplývá to ze studie na myších, kterou vedli odborníci z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR (AV ČR). Podle nich existuje možnost, že by se obezita mohla léčit prostřednictvím takzvané aktivace netřesové tvorby tepla ve svalech.
28. 2. 2023|

Neschopnost odolat nezdravé stravě má zřejmě vazbu na geny. Mechanismus zkoumali japonští vědci

Obezita je jedním z největších civilizačních problémů dneška. Kromě nedostatku pohybu patří mezi hlavní příčiny také nezdravá strava, kterou si lidé nedokáží odepřít. Podle nové studie je zřejmě tak těžké s chipsy nebo sladkostmi přestat i v souvislosti s geny.
30. 12. 2022|

Případů rakoviny slinivky výrazně přibývá. Pravidelná kontrola může odhalit nemoc včas

Lékaři chtějí od ledna intenzivněji sledovat pacienty, u kterých je riziko vzniku rakoviny slinivky. Zapojit se hodlá na třicet nemocnic. Nádor patří k těm nejagresivnějším. Zdravotnické statistiky navíc u této diagnózy ukazují nejvýraznější nárůst.
3. 12. 2022|

Dlouhý covid zůstává neznámou, upozornil Válek

Česká společnost se už o nemoci covid-19 hodně naučila a také ví, jak se mu bránit, řekl v Událostech, komentářích ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Připomněl, že nejdůležitější ochranou je i nadále očkování, což potvrdil i hlavní epidemiolog IKEMu a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal. Oba se ale shodli na tom, že velkou neznámou je stále takzvaný dlouhý covid, který působí vážné zdravotní problémy. Nedá se zatím odhadnout, kdo je dlouhým covidem nejvíce ohrožen.
25. 10. 2022|

Dětí s úzkostmi či poruchami příjmu potravy přibývá. Psychiatři mají o polovinu víc pacientů než před 10 lety

Do ordinací dětských psychiatrů dochází asi 60 tisíc pacientů, je to asi o polovinu víc než před deseti lety. Vyplývá to z dat specialistů i Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Děti častěji než dříve bojují s obezitou, úzkostí či poruchami příjmu potravy. Nárůst léčených je ale zaznamenáván i v dalších oblastech.
10. 9. 2022|

Evropu trápí epidemie obezity, varuje WHO. Každý rok přispěje k úmrtí 1,2 milionu lidí

Evropu tíží obrovský problém s růstem počtu lidí, kteří trpí nadváhou nebo obezitou – nadbytečné kilogramy každoročně přispějí k úmrtí až 1,2 milionu lidí. Ve své zprávě to v úterý uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle posledních dostupných dat z roku 2016 v Evropě do kategorie lidí s nadváhou či obezitou spadá 59 procent dospělých a téměř třetina dětí.
3. 5. 2022|

Děti vystavené během těhotenství marihuaně bývají častěji obézní, ukázala studie

Děti žen, které v těhotenství užívaly marihuanu, se kolem pátého roku života častěji potýkaly s nadměrnou tvorbou tuku a zvýšenou hladinou cukru v krvi. Vyplývá to ze studie, o které informoval zpravodajský server CNN. Jednalo se o konopné produkty, které obsahovaly psychoaktivní látku THC (tetrahydrokanabinol) i kanabidiol (CBD), tedy jednu z molekul konopí, která nemá psychotropní účinky.
6. 4. 2022|