TÉMA

Hurikán

Doporučujeme

Atlantik je rekordně přehřátý, naznačuje výjimečnou hurikánovou sezonu

Hurikány získávají svou energii z oceánu. Odebírají z něj teplo a tím pohánějí svůj ničivý pohyb. A protože letos mají oceány nejvyšší teplotu v dějinách měření, přibývá obav z toho, jak silná bude hurikánová sezona.
12. 4. 2024|

Jižní Ameriku zasáhla výjimečná bouře. V dějinách byly podobné jenom dvě

O hurikánech a tropických bouřích jsme zvyklí slýchat z oblastí kolem severní a střední Ameriky, případně z Karibiku. Zato nad regionem jižního Atlantiku, východně od Brazílie, znamená výskyt tropické bouře mimořádnou událost. Tedy až doposud tomu tak bylo.
22. 2. 2024|

Hurikány sílí. Zaveďme pro ně šestou kategorii, navrhují vědci

Nebezpečnost hurikánů se měří na Saffirově-Simpsonově stupnici, která má pět bodů. Jenže v posledních letech přibývá bouří, které jsou tak silné, že si podle vědců zaslouží kategorii novou – šestý stupeň.
12. 2. 2024|

Silný déšť a vítr o síle hurikánu zasáhly Kalifornii, statisíce lidí zůstaly bez proudu

Silný déšť a vítr o síle hurikánu v neděli místního času zasáhly většinu území amerického státu Kalifornie, kde miliony lidí ohrožují bleskové povodně a sesuvy půdy. Kvůli popadaným drátům elektrického vedení v pondělí ráno zůstávalo bez proudu zhruba šest set tisíc odběratelů, napsal deník The New York Times (NYT). Web PowerOutage dříve uváděl bilanci devíti set tisíc lidí bez proudu. Část obyvatel Los Angeles meteorologové vyzvali, aby nevycházeli z domů.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 15:12|

Hurikán Otis má už 39 obětí, informovala vláda. V zasažených oblastech chybí voda i základní zboží

Hurikán Otis, který tento týden s rekordní silou zasáhl letovisko Acapulco na mexickém tichomořském pobřeží, za sebou zanechal 39 obětí, sdělila podle agentury Reuters mexická vláda. Dřívější zprávy uváděly nejméně 27 mrtvých. Podle mexického ministra bezpečnosti se aktuálně pohřešuje deset lidí. Pojišťovací společnost Gallagher Re podle agentury Reuters už odhadla, že ekonomické škody přesáhnou deset miliard dolarů (233 miliard korun). Pro mexický průmysl to může znamenat jednu z největších ztrát v historii. Se zasaženými oblastmi je stále těžké se spojit, na místě podle agentury AP trvá nedostatek vody, elektřiny, benzinu i základního zboží.
28. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 20:31|

Mexické Acapulco se vzpamatovává z úderu hurikánu, obětí je přes dvacet

Hurikán Otis, který ve středu ráno udeřil na mexické město Acapulco, má 27 obětí a čtyři lidé se stále pohřešují, uvedly mexické úřady. S městem podle vyjádření prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora chybí spojení. Záběry z místa i svědectví ukazují rozsáhlé škody na majetku.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 15:41|

Domy se ocitly pod vodou, statisíce lidí jsou bez proudu. Florida sčítá škody po hurikánu Idalia

Na západ amerického státu Florida udeřil silný hurikán Idalia, který hnal vodu z moře do nízko položených oblastí a způsobil rozsáhlé záplavy. Stovky tisíc domácností jsou bez proudu, řada budov je poničených nebo je voda úplně strhla. Nejčernější scénáře se však nenaplnily, protože se živel vyhnul hustě osídlené oblasti. V noci na čtvrtek bouře zasáhne také Severní a Jižní Karolínu.
31. 8. 2023|

Na Floridu a Georgii udeřil silný hurikán Idalia, při nehodách způsobených počasím zemřeli dva lidé

Západ amerického státu Florida zasáhl silný hurikán Idalia, který hnal vodu z moře do nízko položených oblastí a způsobil rozsáhlé výpadky proudu. Obyvatelé nejvíce zasažených oblastí dostali pokyn k evakuaci. Podle agentury AP byly některé domy u moře zatopeny téměř až po střechu. Kvůli počasí zemřeli ve státě dva lidé. Hurikán se přesunul do sousedního státu Georgie, v noci na čtvrtek zřejmě zasáhne už jako tropická bouře také Severní a Jižní Karolínu.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 20:39|

Z tropické bouře Idalia je hurikán, který ve středu nejspíš zasáhne západ Floridy

Tropická bouře Idalia v úterý zesílila na hurikán nad jihovýchodní částí Mexického zálivu a blíží se k západnímu cípu Floridy. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na americké Národní hurikánové středisko (NHC), podle kterého živel pravděpodobně zasáhne floridské pobřeží ve středu.
29. 8. 2023|

Protřepat, nemíchat. Hurikány podle nové studie fungují jako barman oceánů

Když hurikán zasáhne pevninu, mohou být dopady vidět po celá desetiletí. Mnohem méně viditelný, ale ještě dramatičtější je ale podle nové studie vliv hurikánů na oceány – teplou vodní masu z hladiny totiž dokáže přiblížit spodním proudům, které pak ohřátou vodní masu transportují daleko od bouře.
27. 6. 2023|

Letošní hurikánová sezona má být normální. Díky srážce několika protichůdných extrémů

Severní a střední Ameriku v posledních letech trápily silné hurikány. Podle nové předpovědi meteorologů by letos měla být sezona tropických bouří celkem průměrná.
26. 5. 2023|

Supertajfun Mawar zasáhl tichomořský Guam. Ostrov může odpojit od elektřiny i na týdny

Americký tichomořský ostrov Guam ve středu pocítil dopady supertajfunu Mawar, který se prohnal těsně kolem jeho severních břehů. Bouře odpovídající silou hurikánu čtvrté kategorie přinesla na ostrov silný vichr a husté lijáky. Nízko položené oblasti na pobřeží zaplavily vzedmuté mořské vlny. Přerušeny byly dodávky elektřiny prakticky pro všechny odběratele, informoval zpravodajský server CNN.
24. 5. 2023|

Sériové hurikány budou častější. Výzkum varuje před katastrofami, které půjdou těžko řešit

Když nějakou oblast zasáhne hurikán, je to dost zlé. Nový výzkum Princetonské univerzity ale ukazuje, že v příštích desetiletích se v mnoha oblastech mohou běžně vyskytovat i dva hurikány za sebou. Podle autorů bude velmi složité se na to adaptovat.
28. 2. 2023|

Kerry v Davosu burcuje za odpovědný přístup ke klimatu. Doma však čelí odporu republikánů

Už v pátek končí tradiční ekonomické fórum ve švýcarském Davosu a jedním z klíčových témat je letos opět klimatická změna. Americký zástupce a někdejší ministr zahraničí ve vládě Baracka Obamy John Kerry, varoval, že čas na zmírnění jejích projevů rychle ubývá. Jeho vláda přitom čelí velkému odporu vůči svým ekologickým krokům doma ve Spojených státech.
19. 1. 2023|

Při sesuvu půdy ve Venezuele zemřelo 36 lidí, další desítky se pohřešují

Počet obětí sobotního sesuvu půdy na severu Venezuely vzrostl  na 36, uvedla agentura AFP s odvoláním na venezuelské ministerstvo vnitra. Dalších více než šedesát lidí se pohřešuje. Záplavy a silné deště souvisejí s hurikánem Julia, který následně dorazil i do dalších částí Latinské Ameriky. Nad Nikaraguou zeslábl na úroveň tropické bouře.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 10:59|

Zaspali jste, mrtvých mohlo být méně, kritizuje část Floridy úřady kvůli hurikánu Ian

Více než tisíc záchranářů pokračuje na Floridě v postupném prohledávání oblastí zničených hurikánem Ian, který se přes americký stát přehnal minulou středu. Stále tam pátrají po přeživších. Počet obětí mezitím stoupl na 125. Úřady v některých okresech přitom čelí kritice, že mohly reagovat rychleji a mrtvých by pak bylo méně.
9. 10. 2022|

Změna klimatu dává hurikánům sílu. V kombinaci se stoupáním hladiny moří je to hrozba

Dramatický přechod silného hurikánu Ian přes Floridu a o týden dřív ničivý úder hurikánu Fiona na Portoriku a následně ve východní Kanadě vyvolaly opět otázky, jak moc může změna klimatu, způsobená z výrazné většiny činností člověka, ovlivnit sílu a dopady hurikánů.
6. 10. 2022|

Biden navštívil hurikánem zpustošenou Floridu, obyvatelům slíbil pomoc s obnovou

Americký prezident Joe Biden ve středu navštívil Floridu zdevastovanou hurikánem Ian a slíbil, že jeho vláda udělá všechno pro to, aby místním obyvatelům pomohla s obnovou jejich měst a obcí. Když se prezident setkal s místními občany, po jeho boku stál floridský republikánský guvernér Ron DeSantis, Bidenův možný soupeř v prezidentském klání v roce 2024. Oba muži shodně uvedli, že politika teď musí jít stranou.
5. 10. 2022|

Počet obětí hurikánu Ian na Floridě stále roste, některé zdroje uvádí 72 mrtvých

Počet obětí hurikánu Ian na Floridě podle agentury AP vzrostl na 47, agentura Reuters hovoří o 50 potvrzených úmrtích a americká televize ABC uvádí nejméně 72 mrtvých. Záchranáři stále prohledávají trosky ve zdevastovaných oblastech. Floridu navštíví ve středu americký prezident Joe Biden s manželkou. Už v pondělí pojedou na Portoriko, které se vzpamatovává z následků hurikánu Fiona, informovala agentura AP s odvoláním na oznámení Bílého domu.
2. 10. 2022Aktualizováno2. 10. 2022, 21:41|

Počet obětí hurikánu Ian na Floridě se blíží ke třem desítkám

Oficiální počet obětí ničivého hurikánu Ian ve Spojených státech vzrostl na nejméně 27 poté, co úřady na Floridě potvrdily několik utonulých a dalších mrtvých. Informovala o tom v noci na sobotu agentura AP. Předchozí bilance hovořila o 17 obětech. Některá média uvádějí ještě horší čísla, například zpravodajská televize CNN zmiňuje 45 mrtvých. Při postupu státem Jižní Karolína bouře zeslábla na posttropickou cyklónu. Přesto tam ničila mola na pobřeží a zaplavila ulice.
1. 10. 2022|

Hurikán Ian dorazil k pobřeží Jižní Karolíny. Zprávy o počtu obětí na Floridě se různí

Bouře Ian dorazila k pobřeží Jižní Karolíny jako hurikán prvního stupně z pěti s rychlostí větru 136 kilometrů v hodině. Bez proudu je nyní podle monitorovacího serveru PowerOutage přes 180 tisíc odběratelů. Prezident Joe Biden vyhlásil v pátek na žádost guvernéra Henryho McMastera v Jižní Karolíně stav nouze. Na rozdíl od Floridy, kde Ian udeřil výrazně větší silou, úřady v Jižní Karolíně nevydaly plošné nařízení k evakuaci. Domovy ale opustili lidé v nejvíce rizikových záplavových oblastech.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 20:52|

Hurikán Ian zasáhl Floridu. Přicházejí nepotvrzené zprávy o stovkách mrtvých

Nepotvrzené zprávy z floridského okresu Lee hovoří o stovkách úmrtí po hurikánu Ian. „I když nemám potvrzená čísla, rozhodně vím, že oběti na životech se pohybují ve stovkách,“ řekl stanici ABC šerif okresu Lee Carmine Marceno. V sousedním Charlotte je potvrzených šest úmrtí, informoval list The New York Times. Hurikán kategorie čtyři působil od středy na Floridě ničivé záplavy a rozsáhlé škody.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 23:46|

Hurikán Ian udeřil na západním pobřeží Floridy. Přes milion lidí je bez elektřiny

Bouře Ian udeřila na západním pobřeží amerického státu Florida silou hurikánu téměř pátého stupně o rychlosti 250 kilometrů v hodině. Bez proudu jsou podle monitorovacího serveru PowerOutage přes 1,1 milionu lidí. Předtím Ian způsobil v noci na středu výpadek elektřiny na celém území Kuby. Karibský ostrov zasáhl Ian jako hurikán třetí kategorie v úterý a vyžádal si tam dvě oběti.
28. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 23:30|

Hurikán Ian zasáhne Floridu, experti varují před obrovskými škodami

Letošní sezona hurikánů v Atlantiku byla sice do začátku září značně podprůměrná, v posledních týdnech ale vývoj nabral na obrátkách. V minulém týdnu se o to postarala Fiona, která se stala prvním silným hurikánem letošní sezony a následně jako už mimořádně silná mimotropická cyklóna zasáhla východní Kanadu, kde způsobila značné škody. Aktuálně pak v Karibiku sílí hurikán Ian, který je na třetí kategorii z pěti.
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 21:50|