V Severní Karolíně už hlasují o novém šéfovi Bílého domu. Hurikánu navzdory

Události: Severní Karolína volí amerického prezidenta (zdroj: ČT24)

V Severní Karolíně nedávno poničené hurikánem Helene začalo předčasné hlasování v prezidentských volbách. Podle průzkumů tam bude souboj mezi Kamalou Harrisovou a Donaldem Trumpem velmi vyrovnaný. Stát se řadí k sedmi klíčovým, které o vítězi hlasování rozhodnou.

Z víc než dvou stovek obětí hurikánu Helene pochází polovina právě ze Severní Karolíny. Přes devadesát lidí se v tomto státě dál pohřešuje.

Truhlář Matthew Thomas přišel kvůli živlu o svoji dílnu. I když jeho dům z bezpečnostních důvodů úřady uzavřely, nadále v něm žije a opravuje ho. Volby jeho rodinu zcela míjí. „Že máte na výběr, je jen iluze. Ať je v úřadě kdokoliv, show řídí jen ti samí bohatí lidé,“ tvrdí. „Kromě toho, mám tu hodně práce. Nemám čas na fotbal ani na politiku,“ dodává.

Při odklízení a opravách se spoléhá hlavně na pomoc sousedů. Federální peníze na půjčky pro malé podniky se už vyčerpaly a Kongres další pomoc poskytne až po volbách.

„Podali jsme žádost u Federální agentury pro krizové řízení (FEMA). Ale ta se dál vyřizuje, takže čekáme,“ říká Tanya Carwynová žijící v oblasti zasažené hurikánem Helene.

Farmářka Lee Justová si pomoc od federální krizové agentury pochvaluje. „Myslím, že naše volební místnost byla zaplavená. Nevíme, jestli budeme muset jít jinam,“ uvažuje. Hlasovat ale půjde.

Hurikán může ve státě promluvit do výsledků voleb

Cesta do Bílého domu vede právě i přes Severní Karolínu. Přírodní katastrofa tam ale významně zasáhla do prezidentské kampaně, třeba kvůli dezinformacím, které podle demokratické kandidátky Harrisové šíří i její republikánský soupeř Trump.

„Říkají, že nemají peníze (na pomoc lidem zasaženým hurikánem). Ale víte, kam ty peníze dali? Ilegálním migrantům, kteří sem chodí, mnoho z nich jsou vrazi,“ opakovaně prohlašuje exprezident.

Jako město duchů vypadá po zásahu hurikánem i stotisícový Asheville. Elektřina a tekoucí voda je po dvaceti dnech pro mnohé pořád nedostupná. Právě zde přitom půjde o každý hlas.

Hurikán rovněž poničil osmdesát procent umělecké čtvrti města, která regionální ekonomice ročně přináší až miliardu dolarů a je na ní napojených tisíce pracovních míst. Srdce zdejšího kreativního průmyslu přitom odklízejí čety hispánských dělníků.

Otázkou tak zůstává, do jaké míry škody po hurikánu promluví do volební účasti. Někteří voliči se ještě nerozhodli, jiní jsou zaneprázdnění opravami a odklízením trosek.