TÉMA

Španělsko

Španělští poslanci schválili rozšířenou amnestii pro katalánské separatisty
Španělští poslanci schválili zákon, který by udělil amnestie za trestné činy spáchané při prosazování nezávislosti Katalánska. Prominutí trestu by se mělo týkat třeba i lídra separatistické strany Junts Carlese Puigdemonta, který je od roku 2017 v exilu v Belgii. O zákonu hlasoval španělský parlament už také na konci ledna, navzdory očekáváním tehdy ale neprošel. Nynější pozměněná verze pracuje s rozšířeným seznamem amnestovaných lidí.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 17:53|ČT24, ČTK
První lidé přišli do Evropy přes Ukrajinu před 1,4 miliony let, dokazuje výzkum vědců
Nový výzkum dokazuje, že nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to mezinárodní tým vědců s českými odborníky z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd ČR (AV ČR). Dosud se za nejdříve obydlené místo považovalo naleziště ve Španělsku. Studie, kterou ve středu publikoval časopis Nature, dokládá, že první lidé kolonizovali Evropu z východu na západ. Objev Koroleva má letos 50. výročí, avšak přesné datování vzorků umožnily nedávné pokroky v matematickém modelování v kombinaci s aplikovanou jadernou fyzikou.
6. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 20:58|ČTK
Zahraniční export podržel českou ekonomiku, většina zboží nadále končí v unijních zemích
Solidní produkce firem pro zahraniční trhy přibrzdila propad tuzemské ekonomiky. Podle analytiků by bez ní české hospodářství loni kleslo o víc než 0,4 procenta, o kterých v pátek informoval Český statistický úřad. Export českého zboží na rozdíl od útrat domácností neklesl, naopak mírně posílil.
2. 3. 2024|ČT24
Jaderný odpad z desítky let starých amerických pokusů se může dostat do přírody, varuje zpráva
Klimatická změna může uvolnit do životního prostředí radioaktivní zbytky po amerických jaderných testech. Problém se týká zejména Grónska a Španělska, konstatuje nová zpráva amerických úřadů.
27. 2. 2024|Tomáš Karlík
Paleontologové popsali nového masožravého dinosaura. Lovil jako obří ledňáček
Paleontologové popsali nový druh dinosaura z čeledi spinosauridů, velkého dravce, který se patrně živil rybami a před zhruba 120 miliony let žil v oblasti dnešní španělské provincie La Rioja.
26. 2. 2024|ČTK
Požár obytného domu ve Valencii si vyžádal nejméně deset obětí
Španělská policie nalezla uvnitř budovy ve Valencii na jihovýchodě Španělska, kterou zničil rozsáhlý požár, deset mrtvých těl. Uvedla to v pátek zástupkyně španělských úřadů Pilar Bernabéová. Před tím úřady informovaly o čtyřech mrtvých a 14 nezvěstných. Zatím není jasné, co požár způsobilo.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 14:46|ČTK
Ve španělské Valencii hoří v čtrnáctipodlažním obytném domě. Hasiči mají živel částečně pod kontrolou
Ve Valencii na jihovýchodě Španělska hoří obytný dům se čtrnácti podlažími. Úřady se obávaly vysokého počtu obětí, a na místo proto vyslaly polní nemocnici, píše agentura EFE. Požár vypukl v nižších patrech a rychle se rozšířil vzhůru. Na místě je nejméně čtrnáct zraněných. Podle spolupracovnice ČT ve Španělsku Kateřiny Ferenčíkové už hasiči mají požár alespoň částečně pod kontrolou.
22. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 00:01|ČTK, ČT24
S Downovým syndromem žily děti už ve starověku, archeologové zdokumentovali případ starý asi 2500 let
Downův syndrom je vzácná genetická porucha, o jejímž původu se toho ví jen málo. Překvapivě hodně odpovědí přinesl archeologický výzkum ze Španělska, který ukázal, že děti s tímto zdravotním problémem žily v Evropě už před tisíci lety, kdy na ně nemohly působit žádné moderní environmentální vlivy.
22. 2. 2024|Tomáš Karlík
Muž zavražděný ve Španělsku byl zřejmě ruský pilot, který odmítl bojovat proti Ukrajině
Část ruských migrantů ve Španělsku má obavy o svou bezpečnost po vraždě ruského zběha na jihu země, napsala agentura Reuters. Úřady oficiálně identitu muže, kterého někdo zastřelil minulý týden v letovisku Villajoyosa, nepotvrdily. Podle nejmenovaných zdrojů se však jednalo o ruského pilota Maxima Kuzminova, který loni ve vrtulníku Mi-8 přeletěl do neokupované části Ukrajiny. Rusko spekulace o svém zapojení do smrti muže nekomentovalo.
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 22:19|ČTK
Amnestii pro katalánské separatisty nečekaně odmítl parlament. Naději ale stále mají
Španělský parlament navzdory očekávání odmítl návrh zákona o amnestii pro katalánské separatisty. Katalánská strana Junts do poslední chvíle jednala se socialisty, autory návrhu zákona, avšak neúspěšně. Junts podle agentury Reuters požadovala mimo jiné odstranění výjimek ohledně trestných činů souvisejících s terorismem, jelikož někteří z jejích politiků jsou pro podezření z nich vyšetřovaní.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 23:21|ČTK
Masky s kravskými zvony probouzí na severu Španělska jaro a zahání zlé duchy
Vesnicemi Ituren a Zubieta na severu Španělska se rozezněly zvonce a do ulic vyšli místní v bizarních karnevalových maskách. Tradiční postavy Joaldunak, které samy tvarem zvony připomínají, mají podle tradice vyhnat zlé duchy. Mystický úkol provádí za pomoci pochodového tance, který rozezvučí primitivní hudební nástroje připevněné na jejich zádech. Další neobvyklé masky odkazují na pohanské tradice probouzení jara.
30. 1. 2024|Reuters
Španělsko prožívá uprostřed zimy velmi teplé počasí. Vědci jsou zneklidněni
Vlna mimořádně teplého počasí zasáhla Pyrenejský poloostrov. Na řadě míst je nejméně o deset stupňů víc, než bývá na konci ledna zvykem. Obavy vzbuzuje také nedostatek sněhu na horách. Podle meteorologů se tak zintenzivní už tak dlouhotrvající sucho.
27. 1. 2024|ČT24
Francouzští farmáři zablokovali dálniční spojení se Španělskem a Belgií. Vláda jim slíbila ústupky
Francouzští zemědělci zablokovali hlavní silnici spojující Francii se Španělskem a demonstrovali na hranicích. S kolonou traktorů přijeli i na jednu z hlavních dálnic spojujících Paříž s městem Lille a s Belgií. V rámci celonárodních protestů proti nízkým cenám potravin a nadměrné byrokracii tak působili dlouhé dopravní zácpy, informovala agentura Reuters. Francouzská vláda v reakci na protesty oznámila, že upustí od snížení daňových úlev na naftu pro zemědělské účely.
26. 1. 2024|Václav Podlešák
Soud OSN nařídil Izraeli, aby bránil genocidě a zlepšil humanitární podmínky v Pásmu Gazy
Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) předběžným opatřením nařídil Izraeli, aby přijal veškeré kroky pro zabránění genocidy a aby zlepšil humanitární situaci v Gaze. Jde o první rozhodnutí v případu stížnosti, v níž Jihoafrická republika viní Izrael z genocidy v Pásmu Gazy. JAR žádala, aby soud v prvním kroku rovněž nařídil Izraeli zastavit válečné operace v Pásmu Gazy, ale to se nestalo. ICJ zatím nerozhoduje o tom, zda Izrael genocidu páchá, či ne.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 13:56|ČTK, ČT24
Nejmenší únikovou místností je rakev. Majitele inspirovala povídka Edgara Allana Poea
Strach z pohřbení zaživa inspiroval například spisovatele Edgara Allana Poea k napsání povídky Předčasný pohřeb – a tato myšlenka zase majitele hororové únikové hry v Barceloně. Lidé si v ní mohou podobným zážitkem projít, cílem ovšem je se z rakve dostat. K tomu jim má pomoci vyřešení úkolů a spolupráce.
25. 1. 2024|Reuters
Norská princezna zahájila vojenský výcvik. S armádou stráví rok na severu země
Norská princezna Ingrid Alexandra zahajuje svůj první řádný vojenský výcvik v nejsevernější části země, příštích dvanáct měsíců stráví nasazena v ženijním praporu. Devatenáctiletá aristokratka je nejstarším potomkem následníka norského trůnu, korunního prince Haakona, a po něm je i druhým člověkem v nástupnické linii.
19. 1. 2024|ČT24
Zvířata zavítala do španělských kostelů, kde jim požehnali
Během svátku svatého Antonína, patrona zvířat, nechali španělští majitelé požehnat svým mazlíčkům. Požehnání jim má zajistit dlouhý a zdravý život. Kněží tak během svátku přivítali v kostelech nejrůznější druhy zvířat. Někteří majitelé své miláčky i svátečně oblékli.
17. 1. 2024|Filip Jirák
Španělští vědci zničili rakovinu močového měchýře pomocí nanorobotů. Stačil jediný zásah
Experiment na myších naznačil, že lékařské nanotechnologie se blíží do fáze, kdy budou použitelné i na lidech. Proti rakovině močového měchýře měl zásah nanorobotů vynikající výsledek a naopak minimální vedlejší účinky.
17. 1. 2024|Tomáš Karlík
Při překonávání kanálu La Manche zahynulo pět migrantů. Od cesty do Británie je neodradila ani zima
Ve vodách kanálu La Manche o víkendu přišlo o život pět migrantů, sedmdesát dalších zachránila pobřežní hlídka. Jejich snahu dostat se z Francie do Velké Británie neumenšila ani zima. Policie během minulého roku zmařila pokusy překročit kanál 32 tisíc lidí. Francouzské úřady informovaly, že na sever země v budoucnu zamíří další tisíce migrantů.
15. 1. 2024|ČT24
Export elektřiny z Česka se loni snížil, přesto byl čtvrtý největší v EU
Česko loni vyvezlo devět terawatthodin elektřiny. Bylo tak čtvrtým největším exportérem v Evropské unii, vyplývá z analýzy poradenské společnosti EGÚ Brno. Množství vyváženého proudu však klesá, oproti roku 2022 poklesl objem zhruba o třetinu. Analytici předpokládají, že podíl exportu bude kvůli útlumu uhlí dál klesat.
14. 1. 2024|ČTK
Zemřel český astronom Kohoutek. Byl to objevitel planetárních mlhovin a slavné komety
Česká astronomická společnost v pátek oznámila, že ve věku 88 let zemřel v německém Bergedorfu celosvětově uznávaný český astronom Luboš Kohoutek, objevitel slavné Kohoutkovy komety.
5. 1. 2024|Tomáš Karlík
Schengenský prostor se od března rozšíří o Rumunsko a Bulharsko, zatím s omezením
Schengenský prostor se rozšíří o Rumunsko a Bulharsko, dohodly se v sobotu země Evropské unie. Hraniční kontroly na konci března odpadnou na vnitřních vzdušných a námořních hranicích těchto zemí. Rozhodnutí o zrušení pozemních kontrol má být přijato později.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 07:43|ČTK
Ztracený britský chlapec se po šesti letech vrátil z Francie, kde ho ukrývala matka v kočovných komunitách
Policie v Británii vyšetřuje případ sedmnáctiletého chlapce, který se domů do Spojeného království vrátil po šesti letech. Tehdy se ztratil během dovolené ve Španělsku, nyní ho našli ve Francii. Podle britských médií jde o zvláštní případ, neboť před světem Alexe šest let ukrývala v kočovných komunitách jeho matka.
19. 12. 2023|ČT24
Česko má další zápis na seznamu UNESCO, uspělo s nominací ruční výroby skla
Česká republika má od nynějška další zápis na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO, uspěla s nominací ruční výroby skla, na které se podílelo dalších pět evropských zemí. Návrh schválil mezivládní výbor organizace na svém zasedání v Botswaně. Česko má nyní na seznamu UNESCO dohromady devět tradic, zvyků a řemeslných technik. Jako první byl před osmnácti lety zapsán slovácký tanec verbuňk, naposledy loni vorařství.
6. 12. 2023Aktualizováno6. 12. 2023, 23:07|ČTK