TÉMA

Hradec Králové

Fenu otrávil jed zakázaný šestnáct let. Případ z Hradce Králové prověřují policisté
Za otravou psa v Hradci Králové stál karbofuran, potvrdil Státní veterinární ústav. Prudký nervový jed, který se používal v zemědělství proti škůdcům, je přitom v Česku od roku 2008 zakázaný. Příznaky, které ukazovaly na otravu touto látkou vykazovali i další psi v okolí. Policie potvrzený případ otravy už prověřuje.
13. 3. 2024|ČT24
Brokolice na Marsu uzavírá trilogii v Klicperově divadle
Klicperovo divadlo rozšířilo repertoár o Brokolici na Marsu. Hru napsal David Drábek, dříve domovský autor královéhradecké scény, a navazuje v ní na příběh z předchozích inscenací Jedlíci čokolády a Velká mořská víla. Komedie o rodinném životě uzavírá třicet let v historii jednoho domu a jeho bláznivě křehkých obyvatel.
4. 3. 2024|ČT24
Za týden se na Slezském Předměstí otrávili dva psi, chovatelé mají obavy
Několik domácích zvířat se v poslední době otrávilo v královéhradeckém Slezském Předměstí. V rozmezí jediného týdne se k veterinářům dostali dva psi z téže ulice. Jednoho zachránili, u druhého se jim to již nepodařilo. Již loni uhynul další pes a také několik koček. Slezským Předměstím se proto šíří obavy.
1. 3. 2024|ČT24
Sedm měsíců od otevření se na královéhradeckém stadionu mění část trávníku. Fotbalisté věří, že nový vydrží déle
Na novém fotbalovém stadionu v Hradci Králové začala výměna vyhřívaného trávníku. Ačkoli se nová sportovní aréna za tři čtvrtě miliardy korun otevřela teprve před sedmi měsíci, je trávník již v nevhodném stavu. Od nového si městský fotbalový klub slibuje, že bude kvalitnější a odolnější. Není ale zřejmé, kdo výměnu hradí. Město i fotbalisté hovoří o reklamaci, nicméně z radnice zní, že trávník reklamuje klub, a klub tvrdí, že je to reklamace prostřednictvím města.
1. 3. 2024|ČT24
Ministerstvo dosáhlo podstatného dílčího kroku pro vysokorychlostní trať mezi Brnem a Vídní. Stavět by se mohlo už za dva roky
Ministerstvo dopravy dostalo první pozitivní stanovisko EIA v takzvaném zjišťovacím řízení na stavbu vysokorychlostní tratě mezi Brnem a Vídní. Podle ministra Martina Kupky (ODS) to znamená, že by se v roce 2026 mohlo začít stavět. Správa železnic ale ještě musí získat konečné posouzení vlivů na životní prostředí a stavební povolení. Hovoří se o tom, že první vysokorychlostní úseky mají být hotové po roce 2030.
29. 2. 2024|ČT24
Stály miliony a vedou vodou. Z cyklostezek v okolí Hradce jsou jezírka
Budování cyklostezek kolem Hradce Králové se v poslední době nedaří. Jedna za osm milionů korun skončila v lese nedokončená, druhá za deset milionů korun sice hotová je, ale funkční příliš ne. Obě totiž často a nadlouho zaplavuje voda.
26. 2. 2024|ČT24
Rychlostní radary se stávají ve městech trendem. Radnice si od nich slibují větší bezpečnost i peníze
Stále víc měst si pořizuje pevné radary k měření rychlosti. Někde si od toho slibují zklidnění dopravy nebo větší bezpečnost, jinde přínos do obecní pokladny. Podle odborníků se z toho stává trend. Zatímco v roce 2018 pracovníci Českého metrologického institutu (ČMI) evidovali bezmála sto dvacet úsekových a statických radarů, loni jich na českých silnicích bylo skoro dvě stě padesát a jejich počty dál rostou.
22. 2. 2024|ČT24
Plán industriální zóny u Hradce Králové naráží na odpor obyvatel. Bojí se zvýšení provozu na příjezdové silnici
Někteří obyvatelé Plácek v Hradci Králové se bojí takzvaného Induparku. Petici proti němu podepsalo už zhruba devět set místních. Ti se bojí, že kvůli novému skladištnímu areálu přibude doprava a hluk. Investor výtky odmítá – prostory budou podle něj určené jen pro drobné podnikatele – prodejce vířivek nebo zahradních doplňků.
20. 2. 2024|ČT24
Při stavbě dálnic na východě Čech se daří odkrývat miliony artefaktů, nechybí ani tisíce let staré předměty
Na východě Čech probíhá historicky největší záchranný archeologický výzkum. Stavby dálnic D35 a D11, obchvatů a přivaděčů odkrývají miliony historických artefaktů – od keramických střepů až po unikátní, tisíce let staré kovové předměty. Archeologové nyní v zimě pracují na jejich katalogizaci. Protřídit, prozkoumat a označit všechny nálezy nicméně potrvá roky. Podle expertů se něco podobného už zřejmě nebude opakovat.
20. 2. 2024|ČT24
V Praze možná zdraží jízdné. Teď je MHD v největším českém městě jedna z nejlevnějších
Praha se ještě letos bude muset zřejmě zabývat změnami jízdného – bude zvažovat zdražení městské hromadné dopravy. Konkrétní návrhy už mají radní. V tuto chvíli platí Pražané za MHD deset korun za den, a to v případě, že mají roční kupon. Jenže to je ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i velkou většinou krajských měst v Česku mnohem méně. Náklady se navíc výrazně zvýšily.
15. 2. 2024|Marek Vrlák, ČT24
Železničáři zmodernizovali trať z Pardubic do Stéblové. Dvě koleje vedou i po novém mostě
Po dvou a půl letech skončila modernizace trati mezi Rosicemi nad Labem a Stéblovou. Úsek má nyní dvě koleje, dvojkolejný je i nový most přes Labe. Trať spojuje dvě krajská města – Pardubice a Hradec Králové. Vlaky tam budou moci jezdit rychleji, cestování bude i bezpečnější, řekli zástupci Správy železnic. Modernizace trati stála 3,26 miliardy korun, Evropská dotace uhradí osmdesát procent.
6. 2. 2024|ČTK
O zkrácené úvazky je zájem. Sleva na pojistném zaměstnavatele motivovala
Slevu na pojistném za zkrácené úvazky uplatnilo za loňský rok přes jedenadvacet tisíc zaměstnavatelů na víc než osmdesát tisíc svých zaměstnanců pracujících v tomto režimu. Nejčastěji na zkrácený pracovní úvazek od osmi do třiceti hodin týdně pracují lidé starší pětapadesáti let, lidé do jedenadvaceti let a také rodiče malých dětí.
3. 2. 2024|ČT24
Hradec Králové chystá přeměnu Velkého náměstí. Parkovacích míst má výrazně ubýt
Mnoho let chystaná rekonstrukce historického Velkého náměstí v Hradci Králové by mohla začít v roce 2027. Odhad nákladů činí 260 až 300 milionů korun. Obnovu radnice plánuje podle nového konceptu. Celé náměstí by mělo být sdílenou zónou, v níž není upřednostněna žádná forma dopravy, řekli ve čtvrtek představitelé města. Proti chystané přestavbě vznikla petice, kritikům hlavně vadí výrazná redukce parkovacích míst.
25. 1. 2024|ČTK
Ministerstvo souhlasí se stavbou spalovny komunálního odpadu u Opatovic
Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko k záměru stavby spalovny komunálního odpadu u Opatovic nad Labem. Uvedlo, že v řízení nebyl zjištěn natolik významný faktor, který by byl důvodem k vydání nesouhlasného stanoviska. Pro fáze přípravy, stavby a provozu ministerstvo ale stanovilo investorovi řadu podmínek. Proti spalovně za několik miliard korun se v minulosti postavili obyvatelé okolních obcí i ekologové.
18. 1. 2024|ČTK
Vybydlený dům u nádraží v Hradci Králové dělá starosti policii i městu, stahují se do něj narkomané
Prakticky denně musejí policisté vyjíždět do vybydleného soukromého domu u nádraží v Hradci Králové. Oficiálně je někdejší kancelářská budova prázdná, v jejích prostorách ale často přebývají narkomani nebo trestně stíhaní. Firma, které dům patří, už kvůli tomu jedná o jeho prodeji. Na místě stavby by mohlo v budoucnu vzniknout parkoviště.
11. 1. 2024|ČT24
Problémy pardubické lékařské pohotovosti zatěžují Hradec
Problémy se zajištěním lékařské pohotovosti řeší krajská nemocnice v Pardubicích. Stomatologové si řekli skoro o dvojnásobek peněz, než je kraj ochotný zaplatit. A pro pohotovosti pro děti a dospělé zase nemocnice nesehnala dost lékařů – většinu lednových dnů se neordinuje.
9. 1. 2024|ČT24
Soud poslal do vazby muže obviněného z vraždy chlapce na nádraží v Hradci Králové
Policie obvinila dvaatřicetiletého muže z Hradce Králové z vraždy čtrnáctiletého chlapce, v pátek odpoledne ho soud poslal do vazby. Muž dítě podle detektivů napadl kuchyňským nožem ve čtvrtek vpodvečer v kolejišti hradeckého nádraží po předchozí hádce. Chlapec na místě následkům zranění podlehl. Podezřelého policie hodinu po činu zadržela v jeho bydlišti v Hradci Králové.
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 19:02|ČTK
Jen v Hradci a Barceloně vyměňují srdeční chlopně roboti. Místo řezání hrudníku stačí drobné vpichy
Kardiochirurgové v královéhradecké fakultní používají nejmodernější robotickou technologii k výměnám srdečních chlopní. Operace jsou díky tomu mnohem šetrnější – pacientům nezůstanou jizvy, protože není potřeba do nich řezat. Roboty na operace chlopní mají v Česku pouze v Hradci Králové. V Evropě podobné operace provádějí už jen ve Španělsku.
3. 1. 2024|ČT24
Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc
Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|Milan Dolejší
Policie vypátrala čtrnáctiletou dívku z Hradce Králové, je v pořádku
Východočeští policisté pátrali od středy v režimu Dítě v ohrožení po čtrnáctileté teenagerce z Hradce Králové, odpoledne pátrání odvolali s tím, že je pohřešovaná v pořádku.
27. 12. 2023Aktualizováno27. 12. 2023, 17:10|Petr Zelený
Výluka skončila, vlaky jezdí po novém mostě z Pardubic do Hradce i Chrudimi
Skončila komplikovaná železniční výluka v Pardubicích. I když byl mimo provoz jen krátký úsek mezi dvěma nádražími ve městě, nemohly jezdit vlaky z hlavního nádraží směrem na Hradec Králové ani na Chrudim. Při výluce vznikl nový železniční most přes Labe. Ten je dvoukolejný, ale zatím vlaky mohou využívat jen jednu kolej, druhé chybí napojení do kolejiště hlavního nádraží. Samotná trať Pardubice – Hradec Králové je však nyní dvoukolejná téměř již v celé délce, zbývá poslední úsek mezi Hradcem a Opatovicemi nad Labem.
20. 12. 2023|ČT24
Sergej a Šlechtična otestovaly nový most přes Labe
Do Vánoc by měla skončit výluka části železniční trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Zatěžkávací zkoušku má za sebou nový dvoukolejný most přes Labe, kvůli jehož stavbě nejezdí vlaky mezi pardubickým hlavním nádražím a městskou částí Rosice a zároveň je i výluka na souběžné trati do Chrudimi. Na zatěžkávací zkoušku přijely do Pardubic dvě historické lokomotivy – rychlíková parní lokomotiva přezdívaná Šlechtična a těžká dieselová nákladní lokomotiva sovětské výroby přezdívaná Sergej.
13. 12. 2023|Milan Dolejší, ČTK
Další kraje a města včetně Brna či Hradce Králové mají schválené rozpočty na příští rok
Zastupitelé řady krajů a měst rozhodovali o rozpočtech samospráv na příští rok. Mnoho jich pro rok 2024 plánuje výdaje převyšující příjmy, schodky v takových případech většinou radnice a hejtmanství chystají pokrýt penězi naspořenými v předchozích letech.
12. 12. 2023|ČTK
Většina lékařů královéhradecké nemocnice souhlasí s dohodou. Vymohli si lepší podmínky
Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK) skončil protest lékařů, dohodli se s vedením nemocnice. K plnému provozu by se měla FN HK začít vracet v lednu, vyplynulo z úterních sdělení zástupců protestu a vedení nemocnice. FN HK, ve které odvolaly souhlas s prací přesčas zhruba čtyři stovky lékařů z 900, částečně omezila plánovanou neakutní péči. Vedení FN HK a zástupci lékařských odborů se dříve shodli, že budou akceptovat celostátní dohodu.
12. 12. 2023|ČTK