TÉMA

Policie

Policie prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k metru D

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města (DPP) možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D, uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Některým členům komise před rozhodováním o vítězi podle podniku dorazil nátlakový e-mail podepsaný smyšleným jménem. DPP v tendru nejprve loni vybral nabídku sdružení firmy Subterra, nedávno výběr po rozhodnutí antimonopolního úřadu (ÚOHS) zrušil a bude rozhodovat znovu.
před 3 h hodinami|

Policie dopadla podezřelé z vykrádání 48 objektů v Praze a okolí

Policie v uplynulých dnech dopadla čtyři muže a dvě ženy, kteří jsou podezřelí ze série vloupání do rodinných domů, bytů a dalších nemovitostí v Praze a Středočeském kraji. Trestnou činností způsobili škodu za téměř pět milionů korun, informoval pražský policejní mluvčí Jan Daněk. V případě odsouzení hrozí šestici až osm let odnětí svobody.
před 4 h hodinami|

Policie navrhla obžalovat tři firmy v další části kauzy Dozimetr

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Adam Borgula obdržel od policie návrh na podání obžaloby tří firem v další části korupční kauzy Dozimetr. Jak vyplývá z dřívějšího zjištění Deníku N, mělo by se jednat o dodavatelské a subdodavatelské společnosti Analogia, Uniprog Solutions a Information Systems Factory Group. Borgula pro Českou televizi uvedl, že o podání obžaloby ještě nerozhodl.
před 4 h hodinami|

Žďár nad Sázavou má další školní ulici. Auta do ní půl hodiny před začátkem vyučování nevjedou

K základní škole v Palachově ulici ve Žďáru nad Sázavou nemohou půl hodiny před začátkem vyučování vjíždět auta. Nová pravidla mají zajistit bezpečnost malých chodců, protože někteří rodiče vozili své děti až přímo ke škole. A tím ohrožovali ty ostatní.
před 6 h hodinami|

Liberecká koalice bude kvůli obvinění Židka bez ODS

Petr Židek, který je obviněný v korupční kauze, rezignoval na funkce náměstka primátora Liberce, radního města a předsedy dozorčí rady libereckého dopravního podniku. V prohlášení to zdůvodnil tím, že nechce narušovat práci radniční koalice. Do vedení pátého největšího města v zemi byl Židek zvolený za ODS, členství ve straně mu výkonná rada ODS zrušila v pátek. V reakci na kauzu vypověděly ostatní strany liberecké koalice koaliční smlouvu a pokračovat budou bez ODS. Nadále mají většinu.
včeraAktualizovánopřed 17 h hodinami|

Útočník ze Sydney se zaměřil na ženy, upozornila australská policie

Útočník, který v sobotu v nákupním centru v Sydney ubodal šest lidí, než ho zastřelila policie, se zaměřil na ženy. S odkazem na pondělní prohlášení australské policie o tom informovala agentura Reuters, tvrzení policie následně potvrdil útočníkův otec. Pět z šesti mrtvých sobotního útoku byly ženy, stejně tak většina z dvanácti zraněných. V pondělí došlo v kostele nedaleko Sydney k jinému útoku, při kterém bylo pobodáno několik lidí. Spáchal ho patnáctiletý útočník.
včeraAktualizovánovčera v 14:00|

Policie řeší agresivitu na ulicích i v nemocnicích. Tam investují do kamer i kurzů sebeobrany

Ročně policie šetří přes dva tisíce případů fyzického napadání na ulicích, které kvalifikuje jako trestný čin výtržnictví. Řada agresorů si oběť vybírá náhodně. Často jsou terčem útoku starší lidé. Stovky dalších, ne tak závažných potyček, řeší každý rok úřady v přestupkovém řízení. Podle odborníků je to ale jen část těch, které se skutečně odehrají. Řadu případů totiž neoznámí dokonce ani sami napadení. Agresivita roste také v nemocnicích.
včera|

Útočník ze Sydney měl psychické obtíže

Muž, který v sobotu v nákupním centru Westfield Bondi Junction v Sydney ubodal šest lidí a kterého policie zastřelila, měl v minulosti psychické obtíže. Nic nenasvědčuje tomu, že by jeho útok byl ideologicky motivovaný, uvedla v neděli podle agentury Reuters australská policie.
14. 4. 2024|

Na jaře přibývá krádeží kol. Najít je pomáhá nová technologie

S příchodem teplého počasí cyklisti zahájili sezonu, to ale zaktivizovalo také zloděje. Loni v Česku ukradli 5200 jízdních kol. Z nich se podařilo najít každé třetí. Případů sice meziročně ubylo, roste ale průměrná cena ukradeného kola. Podle Evropské pojišťovny loni přesáhla třicet tisíc korun, v metropoli ještě o patnáct tisíc víc. Policisté radí, aby si lidé k lepším kolům pořizovali také lepší zabezpečení. Pokud i přesto ke krádeži dojde, s vypátráním může pomoct nový systém evidence.
14. 4. 2024|

Policie obvinila šéfa Syner Group a prezidenta Bílých Tygrů Syrovátka

V korupční kauze spojené s libereckou radnicí je obviněný i předseda představenstva liberecké stavební firmy Syner Group a prezident hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petr Syrovátko. Usnesení o zahájení trestního stíhání převzal v pátek, vinu ale odmítá. Podle některých médií, která se odvolávají na policejní dokumenty, uplácel Syrovátko náměstka libereckého primátora Petra Židka (ODS). Oběma již výkonná rada ODS zrušila členství. V případu rozděleném na tři části je obviněných celkem osm lidí, dva z nich soud ve čtvrtek poslal do vazby.
12. 4. 2024Aktualizováno12. 4. 2024, 21:24|

Do protisměru vjede v průměru jeden řidič denně, speciálním značkám navzdory

V průměru alespoň jednou každý den v Česku sjedou řidiči na dálnici do protisměru. Někteří z nich se otáčí na nájezdu nebo se věnují více navigaci než značkám. Tento týden kvůli tomu jeden šofér způsobil dopravní nehodu, hrozí mu až dva roky vězení. Na desítkách míst přitom stojí speciální značky, které řidiče na nebezpečí jízdy v protisměru upozorňují.
12. 4. 2024|

Po ozbrojených mužích v pohraničí Plzeňského kraje pátrají čeští a němečtí policisté

Do domu v obci v Plzeňském kraji poblíž hranic s Německem v noci vnikli ozbrojení muži a spoutali tam několik lidí. Policisté z České republiky i Německa po nich pátrají, do akce nasadili i vrtulník, sdělila policejní mluvčí Dagmar Brožová. Další informace zatím poskytovat nechce. Záchranná služba na místě nezasahovala, uvedla mluvčí Mária Svobodová. Podle zpravodajského webu iDNES se událost stala v Tlumačově na Domažlicku.
12. 4. 2024|

Slibují přeplatek na dani, přitom podvodníci lidem kradou citlivé údaje

Od začátku měsíce přibývá podvodů, jejichž strůjci se vydávají za finanční správu. Cílí na lidi, kteří si chtějí vyzvednout přeplatek na dani – ten přitom chodí automaticky – a kradou citlivé údaje k bankovním účtům.
12. 4. 2024|

Kromě liberecké radnice byla policie i u hejtmana, z ničeho jej neobvinila. Dva lidi soud poslal do vazby

Policie v úterý zasahovala v Libereckém kraji kvůli třem kauzám zároveň. Kromě liberecké radnice a některých firem přijeli policisté i k hejtmanovi Martinu Půtovi (SLK). Ten nepřímo potvrdil informace regionálního serveru Náš Liberec, který napsal, že se zajímali o stavbu solární elektrárny u Ralska. Hejtman ale není obviněn na rozdíl od sedmi lidí, kteří figurují ve dvou paralelních případech. Na dva stíhané soud uvalil vazbu. Podle informací ČTK jde o vedoucího odboru správy veřejného majetku magistrátu Lukáše Hýbnera a spolumajitele liberecké firmy Investing CZ, která se zabývá projektováním staveb i investorskou a inženýrskou činností, Josefa Nadrchala.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 16:36|

Případů týrání zvířat loni přibylo, problematické chovy lidé více nahlašují

V Česku přibývá případů týrání zvířat. Loni jich policie vyšetřovala 180, tedy zhruba o padesát víc než o rok dřív. Špatné podmínky často odhalí během kontrol inspektoři státní veterinární správy. I lidé jsou ale všímavější a problematické chovy častěji nahlašují.
10. 4. 2024|

Policie zasahovala na liberecké radnici kvůli zakázkám na opravu silnic. Obvinila sedm lidí

Policie po úterním zásahu na radnici v Liberci vyšetřuje tři věci. V jedné, která souvisí se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací, obvinila šest osob. Z nich je jednou úředník libereckého magistrátu. Ve druhé věci čelí obvinění kvůli podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby jeden člověk a ve třetí kauze zatím nikdo obviněn nebyl.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 17:47|

Padly první tresty v kauze Tumorr

Okresní soud v Českých Budějovicích rozdal peněžité tresty v části případu Tumorr, který se týká úniků informací z policejních databází. Dnes už bývalý policista má zaplatit padesát tisíc korun, další člověk pak čtyřicet tisíc. V případu si obvinění vyslechlo celkem jedenáct lidí a dvě firmy. Mezi obviněnými jsou současní i bývalí policisté, kteří podle vyšetřovatelů za úplatu poskytovali informace podnikatelům.
10. 4. 2024|

Za nekvalitní výměnu okapů desetitisíce. Policie žádá podvedené, aby se přihlásili

Policie požádala, aby se jí přihlásili lidé, kterým se pokoušela skupina mužů vnutit opravu okapů, za kterou účtovala nepřiměřeně vysokou cenu. Ví o několika případech, například ženu z Ostravy připravili o veškeré úspory, zůstala po nich jen velmi špatně odvedená práce. Policisté se domnívají, že mnoho dalších případů podvedení senioři neohlásili.
9. 4. 2024|

Kriminalisté navrhli obžalovat jednoho muže za zpronevěru dotace na integraci uprchlíků

Pražští kriminalisté ukončili vyšetřování zpronevěry dotace na integraci Ukrajinců pražskou nadací Help Ukraine a navrhli státnímu zástupci obžalovat jednoho muže. Hrozí mu až desetileté vězení. České televizi to řekl mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Nadace dostala od ministerstva školství na provoz komunitního centra dvacet milionů korun. Na případ upozornili loni v lednu Reportéři ČT.
9. 4. 2024|

Reportéři ČT: Za zakázku na opravu silnic auto nebo dovolená. Policie rozkryla korupční kauzu ze sklípku

Policie v průběhu několika let detailně sledovala skupinu politiků, úředníků a podnikatelů v Olomouckém kraji. Kompletně prý ovládli tamní silniční zakázky, a tak mohli při opravách cest podvádět a nelegálně získat desítky milionů korun. Na Hané se podle detektivů neopravovaly ty nejvíc rozbité silnice, ale ty, při jejichž opravách se dalo nejlépe krást. O tématu natáčeli pro Reportéry ČT Jana Neumannová a Ondřej Golis.
9. 4. 2024|

Během hokejového šampionátu bude přísný bezpečnostní režim, řekl Vondrášek

Policie připravuje rozsáhlá bezpečnostní opatření, řekl na pondělní tiskové konferenci v souvislosti se šampionátem v ledním hokeji konaným v Česku policejní prezident Martin Vondrášek. Organizátoři květnového mistrovství světa (MS) na brífinku hovořili o nadcházející spolupráci s policií, hasiči, Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) a celní správou. Vondrášek také zmínil, že policie zatím nemá signály o konkrétních bezpečnostních hrozbách pro tento šampionát. Předpokládá, že hlavním úkolem pro policisty bude zajištění plynulé dopravy.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 13:33|

168 hodin: Za sexuální obtěžování dětí obecně prospěšné práce

Muž obtěžoval svými pornofotkami dospívající děti a znal je i osobně. Policie ho obvinila ze šíření pornografie a zneužívání. Muž ale minulý týden u soudu v Mostě stvrdil se žalobkyní takzvanou dohodu o vině a trestu. Vyhnul se tak soudnímu procesu a domluvený trest je mírný. Dohoda o vině a trestu tak může být pro pachatele výhodná. Oběti ale nešetří, a to nejen kvůli výši trestu. Pro pořad 168 natáčeli David Sebíň a Darina Vlková.
8. 4. 2024|

Na východě Slovenska se rozjel zaparkovaný autobus a srazil několik lidí, tři dívky zahynuly

Autobus ve Spišském Podhradí v okrese Levoča na východě Slovenska srazil několik lidí. Tři dívky nehodu nepřežily, další dívka je ve vážném stavu v nemocnici. Zranění utrpěli i další lidé. Podle policie se rozjel zaparkovaný autobus. Z něj vystupovali účastníci církevního setkání mladých lidí, kteří postávali před vozidlem. Akce byla podle spišského biskupa Františka Trstenského zrušena.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 14:25|

Slovenská policie obvinila v kauze únosu Vietnamce osm lidí včetně exporadce Fica, píše Denník N

Slovenská policie obvinila osm lidí v sedm let staré kauze únosu vietnamského podnikatele z Německa přes Česko, Slovensko a Moskvu do Vietnamu. Mezi stíhanými jsou příslušníci vietnamské tajné služby a někdejší poradce slovenského premiéra Roberta Fica Quang Le Hong. Napsal to list Denník N.
6. 4. 2024|