TÉMA

Film

Tady Havel, slyšíte mě? Na Hradě má premiéru dokument o prezidentově odcházení
Prezident, občan, režisér, přítel, manžel, pacient, muž na sklonku života – všechny tyto role Václava Havla chce postihnout dokument Tady Havel, slyšíte mě? „Odcházení“ někdejší hlavy státu sleduje hledáčkem jeho známých i veřejnosti. Snímek v režii Petra Jančárka má premiéru 18. března na Hradě, do kin se dostane 11. dubna.
před 19 h hodinami|ČT24
Rozpočty hollywoodských filmů bobtnají. Někteří tvůrci „obrali“ streamy o miliardy, tvrdí publicista
Rozpočet nového Gladiátora údajně nabobtnal ze 165 milionů dolarů na 310 milionů, nový Superman má mít podle některých cenovku ještě o několik desítek milionů dolarů vyšší. A druhý Joker prý stojí 200 milionů dolarů – o 140 víc než první díl. Někteří fanoušci se při pohledu na drahé filmy diví, kam peníze „šly“ - zvlášť při pohledu na nekvalitní vizuální efekty. Filmový publicista Jiří Pospíšil pro ČT24 popisuje, jak se tvoří budgety velkých filmů a proč by třeba čerstvě oscarový Oppenheimer stál víc peněz, kdyby ho natočili pro streamovací platformu.
včera|Jan Škoda
Kvíz: Polovina českých turistů navštívila místo z filmu. Poznáte ho i vy?
Téměř polovina turistů v Česku navštívila v posledních pěti letech místo, kde se natáčel film, pohádka nebo seriál. Vyplynulo to z průzkumu české centrály cestovního ruchu CzechTourism. České lokace zároveň nepřestávají být lákavé i pro filmaře – jak tuzemské, tak zahraniční. Jak dobře znáte místa spojená s filmy, si můžete ověřit v kvízu na konci článku.
13. 3. 2024|ČTK
Nejvíce Oscarů posbíral Oppenheimer, téma války cenami rezonovalo
Pozici favorita v cenách Oscar za rok 2023 potvrdilo drama Oppenhemier. Snímek o vzniku atomové bomby se stal nejlepším filmem, má rovněž cenu za režii pro Christophera Nolana a herce Cilliana Murphyho a Roberta Downeyho Jr. Další herecké Oscary patří Emmě Stoneové z Chudáčků a Da’Vine Joy Randolphové za Zimní prázdniny. Ocenění Oppenheimera je návratem blockbusterů na oscarové výsluní. Téma války v 96. ročníku poměrně rezonovalo, mimo jiné v ocenění dokumentu z obléhaného ukrajinského Mariupolu, který přinesl Ukrajině prvního Oscara v historii.
10. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 14:34|Reuters
Drama o útěku bratří Mašínů vybral Český lev jako film roku 2023
Nejlepším filmem roku 2023 je podle cen Český lev film Bratři. Drama o odbojové skupině bratří Mašínů natočil jejich vzdálený příbuzný Tomáš Mašín. Herecké ceny si v jednatřicátém ročníku odnesli Simona Peková, Kryštof Hádek, Milena Steinmasslová a Tomáš Jeřábek. Na většině oceněných titulů se podílela Česká televize.
20. 2. 2024Aktualizováno9. 3. 2024, 23:18|ČT24
Kaskadéři, choreografie, efekty bez počítače. Za co se neuděluje Oscar, ale mohl by
Nejprestižnější filmové ocenění Oscar se uděluje ve třiadvaceti základních kategoriích. Je to dost? Pro letošní předávání 10. března je počet sošek už neměnný, pořádající Akademie filmového umění a věd ale oznámila, že na ceremoniálu v roce 2026 přibude nová cena – za casting. K rozšíření kategorií dojde po téměř čtvrtstoletí a vyvolává otázku, jestli by si podobnou pozornost nezasloužily i další složky filmu, třeba choreografové nebo kaskadéři.
8. 3. 2024|Reuters
Zbrojířka z filmu Rust je vinna z neúmyslného zabití. Její „ruská ruleta“ vyšla na Aleca Baldwina
Porota v Novém Mexiku shledala vinnou z neúmyslného zabití Hannah Gutierrezovou-Reedovou. Ta jako zbrojířka dohlížela na bezpečnost během natáčení westernu Rust, při němž v roce 2021 přišla o život kameramanka. Zabil ji výstřel ze zbraně, kterou měl v tu chvíli v rukou herec Alec Baldwin. Baldwin je obviněn rovněž z neúmyslného zabití, soud ho ještě čeká.
7. 3. 2024|Reuters, ČTK
Definuji se jako lokální kronikář. Třeštíková dostala francouzský Řád umění a literatury
Její jméno je už svého druhu značka a takřka synonymum pro takzvaný časosběrný dokument. Má za sebou desítky snímků, z nichž některé natáčela desítky let a vysloužila si za ně řadu mezinárodních ocenění. Den po návštěvě francouzského prezidenta v Praze Helena Třeštíková převzala prestižní francouzské státní vyznamenání a stala se důstojnicí Řádu umění a literatury. Vyznamenání jí předal nový francouzský velvyslanec Stéphane Crouzat, který je ve funkci od pondělí.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 22:41|ČT24
Irsko se sjednotí v roce 2024, předpověděl Star Trek. Lidé vidí souvislost s úspěchem severoirských nacionalistů
Na sociálních sítích sdílejí lidé konverzaci, která se odehrála mezi androidem Datem a kapitánem Picardem v jednom z dílů sci-fi seriálu Star Trek. V debatě o terorismu padne zmínka, že v roce 2024 došlo ke sjednocení Irska. Televize v době vyhroceného britsko-irského konfliktu epizodu raději nevysílaly. Dnes zájem o narážku na jednotné Irsko přitáhl úspěch nacionalistické strany Sinn Féin ve volbách do regionálního parlamentu v Severním Irsku.
5. 3. 2024|ČTK
O půdě se dobře diskutuje v kavárně, ale zkuste vypěstovat záhon mrkve, říká režisér Sláma
Dominantní role přírody, venkovské prostředí a mezilidské vztahy jsou poznávacími znameními filmů Bohdana Slámy. Všechno zmíněné platí i pro jeho nejnovější počin Sucho, který se momentálně promítá v kinech. Sláma drama z prostředí českých zemědělců natočil podle vlastního scénáře. V Interview ČT24 zmínil, že se snažil o nejednostranný pohled na komplexní problematiku soužití člověka a krajiny. A chtěl upozornit, jak důležitá pro nás půda je.
4. 3. 2024|ČT24
Simulování stavu beztíže bylo obtížné, říká „Kosmonaut z Čech“ Adam Sandler
Adam Sandler se představí jako Kosmonaut z Čech. Ztvárnil hlavního hrdinu ve filmu, který vznikl podle knihy Jaroslava Kalfaře, Američana s českými kořeny. Sci-fi příběh vznikl pro platformu Netflix, v premiéře ho uvedlo Berlinale. Právě na filmovém festivalu natočil zahraniční zpravodaj ČT Pavel Polák o Kosmonautovi z Čech rozhovory s režisérem Johanem Renckem a také s herci Adamem Sandlerem a Paulem Danem. Ti se na vesmírné lodi potkali jako osamělý astronaut a záhadný vesmírný tvor, který mu pomůže zachránit manželství.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 18:46|ČT24
„Útočí na nás hotentoti.“ Věta, kvůli které v Británii doporučují dětem sledovat Mary Poppinsovou s rodiči
Ve Velké Británii se po šedesáti letech na stříbrná plátna vrací filmová klasika: Pohádkový snímek o kouzelné chůvě Mary Poppinsové. Tentokrát ale Britská komise pro hodnocení filmů (BBFC), která navrhuje ratingy přístupnosti filmů, rodičům doporučuje, aby zvážili, jestli některé scény nebudou mít negativní dopad na děti. Ve filmu totiž zazní výraz „hotentoti“, který může být vnímán jako rasistický.
29. 2. 2024|ČT24
V kinech se završí filmová Duna, na věrnou adaptaci fanoušci čekali desítky let
Do kin vstupuje Duna: Část druhá. Adaptace díla amerického spisovatele Franka Herberta je jedním z nejočekávanějších filmů posledních let. I přes celosvětovou popularitu se nejprodávanější sci-fi román všech dob věrného filmového zpracování dočkal až po více než půlstoletí.
29. 2. 2024|ČT24
Film o manželech Stodolových víc zajímá jejich vztah než vraždy
Případ manželů Stodolových je jedním z nejhrůznějších zločinů v dějinách české kriminalistiky. Do kin 29. února vstupuje film inspirovaný tímto příběhem. Drama Manželé Stodolovi se ale více než na kriminalistické vyšetřování soustředí na vztah vraždícího páru. Titulní dvojici ztvárnili Lucie Žáčková a Jan Hájek. Na snímku se podílela Česká televize.
28. 2. 2024|ČT24
Smysl pro tumor zvýšil zájem o dárcovství kostní dřeně. Zaregistroval se i seriálový protagonista Filip Březina
V neděli se ve vysílání České televize uzavřel v seriálu Smysl pro tumor fiktivní příběh studenta medicíny, který se stane onkologickým pacientem. Jeho osudy se po osm večerů držely na špici divácké sledovanosti. Popularita seriálu zároveň zvýšila zájem o dárcovství kostní dřeně. „Cítím se vděčný, že mohu být součástí něčeho takového, že můžu být nositelem toho příběhu,“ řekl v Interview ČT24 představitel hlavního hrdiny Filip Březina, který se sám také jako dárce zaregistroval.
28. 2. 2024|ČT24
Vojenský konflikt v Gaze zasahuje do kultury. Na Berlinale, Eurovizi i do slov italského rappera
Názory na válku teroristického palestinského hnutí Hamás s Izraelem zasahují do kulturních událostí v Evropě. Při udělování cen na filmovém festivalu Berlinale se kvůli protiizraelským výrokům ozýval potlesk i bučení. Písňová soutěž Eurovize posuzuje, jestli přihlášená píseň Izraele není příliš politická. A v Neapoli se protestovalo kvůli slovům italského rappera o genocidě.
26. 2. 2024|Reuters, ČTK
Smrtelný výstřel před soudem. Obvinění z neúmyslného zabití čelí herec Baldwin i zbrojířka
V roce 2021 při natáčení westernu Rust došlo ke smrtelnému výstřelu. Ani o víc než tři roky později není jasno, kdo může za smrt kameramanky snímku. Žalobě nyní před soudem čelí zbrojířka Hannah Gutierrezová-Reedová, zatímco její právník ji označil za obětního beránka tragédie. Trest za neúmyslné zabití hrozí stále rovněž herci Alecu Baldwinovi, který zároveň western dotočil coby jeho hlavní hvězda.
23. 2. 2024|Reuters, ČTK
Jak v Československu potkali Hollywood. Amadeus letos oslaví čtyřicet let od premiéry
Film Amadeus se před více než čtyřmi dekádami točil převážně v Praze, kde bylo prý 18. století stále přítomné, neporušené, zakonzervované. Pro režiséra snímku Miloše Formana šlo o velký návrat do Československa, odkud emigroval. Zdejší režim tehdy podle všeho vyměnil svoje „principy“ za miliony dolarů, které produkce v zemi utratila. Částečně životopisné drama letos oslaví už 40 let od premiéry, jeho odkaz však žije dál. ČT24 mluvila i s pamětnicí natáčení. K Formanovi se obracejí i velké aktuální filmy jako Oppenheimer nebo Chudáčci.
18. 2. 2024|Jan Škoda
Začíná festival Berlinale. Film částečně zastiňují politické diskuse
Nové filmy se Cillianem Murphym či Isabelle Huppertovou se ucházejí o Zlatého medvěda, hlavní cenu filmového festivalu Berlinale, který v německém hlavním městě začíná 15. února. Zástupci české kinematografie mezi premiérami hlavní soutěže chybí, nicméně v programu se česká produkce objeví. Pozornost k sobě Berlinale nepřitahuje jen filmy, festival byl vtažen i do debat o vzestupu krajní pravice v Německu a o konfliktu v Pásmu Gazy.
15. 2. 2024Aktualizováno15. 2. 2024, 20:19|Reuters
Leopardí kožich a červená rtěnka. Mafiánské manželky ze Sopranů a Kmotra ovlivňují módu
Hodné holky jsou out, naznačuje jeden z trendů na sociální síti TikTok. In je být mafiánskou manželkou. Stylizace do žen v okázalém kožichu a s výrazným zlatem se inspiruje v šatníku postav ze seriálu Rodina Sopranů nebo filmové série Kmotr. Oblíbenost hashtagu #mobwife vede k úvahám o prezentaci luxusu v dobách krize i k debatě, zda je správné považovat organizovaný zločin za „glamour“.
13. 2. 2024|ČT24
Malíř Bonnard a jeho múza. Komplikovaný vztah otevírá nový film
Malíř intimních výjevů i krajin, umělec s mimořádným barevným cítěním, který se nebál jít vlastní cestou. To byl Pierre Bonnard, jedna z nejpozoruhodnějších osobností francouzského výtvarného umění přelomu 19. a 20. století. Nový film Malíř jejího těla se soustředí na Bonnardův pobyt v Normandii, kde žil se svou múzou Marthe de Méligny. Její nahé tělo se objevilo na mnoha jeho obrazech. S představitelkou Marthe Cécilí de France i s režisérem filmu natáčela Tereza Willoughby.
7. 2. 2024|ČT24, ČTK
Jako vidět mého otce, říká syn Nicholase Wintona o filmu s Anthonym Hopkinsem
Česká kina uvádí britský snímek Jeden život, který vypráví o Nicholasi Wintonovi. Britský makléř si dlouho nechával pro sebe, že pomohl před druhou světovou válkou zachránit z Československa 669 převážně židovských dětí. Hraný film se natáčel i v Česku, Nicholase Wintona ztvárnili Anthony Hopkins a Johnny Flynn.
5. 2. 2024|ČT24
Zemřel herec Karel Hábl. Hrál ve filmech Amadeus nebo Pan Tau
Ve věku 87 let zemřel v pátek večer herec Karel Hábl, hrál například ve filmech Amadeus, Fešák Hubert, Princ Bajaja, Blázni, vodníci a podvodníci či Pan Tau. Ztvárnil také bezpočet divadelních rolí, herecky byl stále aktivní. V Divadle Radka Brzobohatého, které o jeho úmrtí informovalo na svém facebookovém účtu, hrál aktuálně v představení Přelet nad kukaččím hnízdem.
4. 2. 2024|ČTK
Přišla v noci a vyhrála. Ceny české filmové kritiky vybraly nejlepší snímky roku 2023
Nejlepším filmem loňského roku je podle Cen české filmové kritiky snímek Přišla v noci. Obdržel rovněž cenu za režii pro Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara a nejlepší herečku Simonu Pekovou. Nejlepším hercem byl vyhlášen Karel Roden. Dvě sošky náleží loutkovému příběhu Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Ocenění v celkem deseti kategoriích se předávala v přímém přenosu České televize.
3. 2. 2024|ČT24