Pavel se v Bruselu setkal s vojenskými představiteli NATO, řešili jak předejít agresi a zlepšit obranu

Brífink prezidenta Petra Pavla z návštěvy z Bruselu (zdroj: ČT24)

Setkáním se zástupci české komunity či studenty Evropské školy v Bruselu pokračovala první návštěva českého prezidenta Petra Pavla v hlavním městě evropských institucí. Opět zavítal také do centrály Severoatlantické aliance, kde se setkal s předsedou Vojenského výboru Robem Bauerem.

„Cílem bylo dát jasně najevo, že Česká republika má aktivní, koordinovanou zahraniční politiku, která se do značné míry opírá o naše členství v EU a v NATO jako jeden z hlavních nástrojů k prosazování našich zájmů,“ řekl Pavel po jednání.

Pavel s Bauerem hovořil o několik tisíc stran rozsáhlém obranném plánu, který alianční experti v Bruselu v těchto dnech dolaďují před červencovým summitem ve Vilniusu, který by jej měl schválit.

V reakci na Ruskem vedenou válku na Ukrajině podle prezidenta Aliance své plány poprvé v historii spojí s konkrétními vojenskými silami a dobou pohotovosti, po kterou budou k dispozici. NATO po začátku invaze vytvořilo bojové skupiny v zemích svého východního křídla, v těchto uskupeních pracují i čeští vojáci, kteří vedou skupinu na Slovensku. Podle prezidenta nové plány posílí odpovědnost jednotlivých států.

„Dosud nenaplnění některých cílů znamenalo v podstatě jenom jejich odložení v čase. Teď v tom novém (plánu) to bude znamenat, že stát, který nesplní cíle, ke kterým se zavázal, ohrozí naprosto bezprostředně bezpečnost všech ostatních,“ řekl Pavel.

Pavel zázemí NATO dobře zná

Pavel zastával funkci hlavního vojenského poradce generálního tajemníka NATO na závěr své armádní kariéry před pěti lety. Kromě nizozemského admirálporučíka Bauera se setkal i s lidmi, s nimiž se v Alianci poznal během svého tříletého působení na zmíněném postu v letech 2015 až 2018.

S generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem se Pavel setkal již na úvod své návštěvy ve středu.

Prezident také navštívil Evropskou školu v Bruselu, kde pohovořil s žáky i učiteli. Má také na programu debatu se zástupci evropských think tanků, s nimiž by měl hovořit o aktuálních tématech evropské politiky. Večer se pak setká v bruselském Pražském domě s krajany, kteří v Bruselu žijí a pracují.

Prezident Petr Pavel píše do pamětní knihy při návštěvě Evropské školy
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK