Slováci budou volit nový parlament 30. září

Předčasné parlamentní volby na Slovensku se budou konat 30. září, odhlasovala sněmovna, která v prosinci vyslovila nedůvěru menšinové vládě premiéra Eduarda Hegera. Část opozice navrhovala, aby hlasování proběhlo už v květnu nebo v červnu.

Ve 150členném zákonodárném sboru byla pro přijetí rozhodnutí zapotřebí ústavní většina 90 hlasů; pro usnesení nakonec hlasovalo 92 poslanců.

Prezidentka Zuzana Čaputová dala do konce ledna politickým stranám čas na to, aby prosadily konání nových voleb. V opačném případě by jmenovala úřednický kabinet. Hegerova vláda po vyslovení nedůvěry sněmovnou sice zůstala v úřadu, z ústavy má ovšem jen omezené pravomoci a některá její rozhodnutí musí předem schválit hlava státu.

Podle průzkumů veřejného mínění by strany původní čtyřčlenné vládní koalice, ze které loni vystoupila liberální strana Sloboda a Solidarita (SaS), už neshromáždily potřebnou většinu ve sněmovně.

Šanci mají strany expremiérů Fica i Pellegriniho

Největší oblibě se na Slovensku těší strany HLAS-sociálna demokracia (Hlas-SD) expremiéra Petera Pellegriniho a Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) bývalého trojnásobného předsedy vlády Roberta Fica, jež nezastávají tak silné proevropské a proatlantické postoje jako Hegerova vláda.

Pellegrini původně působil ve Smeru-SD, ze kterého po jeho porážce v parlamentních volbách z konce února 2020 spolu s několika poslanci odešel, a založil vlastní stranu Hlas-SD.

„Máme přesně osm měsíců do voleb. Chystáme se na zásadní předvolební kampaň, ve které budeme bojovat o záchranu demokracie na Slovensku,“ řekl novinářům šéf nejsilnějšího vládního hnutí OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Matovič, který opakovaně varoval před návratem některých opozičních stran k moci.

Právě dlouhodobé spory mezi Matovičem a SaS vedly k tomu, že Hegerova vláda přišla o jednoduchou většinu ve sněmovně. Koalice vzešlá z posledních voleb původně měla ve sněmovně více než 90 poslanců, tedy až ústavní většinu. Matovič v roce 2021 kvůli krizi v koalici rezignoval na funkci premiéra, ve vládě svého stranického kolegy Hegera pak zastával funkci ministra financí, o kterou přišel po prosincovém pádu vlády.

Fico za zápis hodný do Guinnessovy knihy rekordů označil skutečnost, že volby budou až v září, byť vláda padla už loni v prosinci. „Máme vládu, která způsobila chaos ve všech oblastech. Lidé budou muset trpělivě čekat na parlamentní volby, je to výsměch, je to ostuda,“ řekl Fico. Dodal, že lidé si zaslouží stabilitu a sociální jistoty; tato hesla Ficova strana používala ve volebních kampaních už v minulosti.

Slovenská opozice nezastává tak silné proevropské a proatlantické postoje jako nynější vláda. Hlas-SD loni vystupoval proti schválení mezivládní dohody se Spojenými státy o obranné spolupráci. Fico se zase opakovaně vyslovil proti dodávkám zbraní Ukrajině, která od loňského února čelí vojenské invazi Ruska.