Děsivé vzpomínky a prášky na spaní. „Sláva Bohu, že si sny nepamatuji,“ říká jeden z ukrajinských vojáků

Události ČT: Vzpomínky ukrajinského vojáka na začátky ruské invaze (zdroj: ČT24)

Už deset měsíců uběhlo od doby, kdy ruská vojska vtrhla na Ukrajinu a začala bombardovat tamní města a vesnice. V první vlně ruských cílů bylo i hlavní město Kyjev. To se podařilo uchránit mimo jiné díky místním vojákům, kteří úspěšně odráželi ruské útoky před metropolí. Jedním z nich je i Vitalij, který Kyjev chránil z obce Mošun. Natáčel s ním štáb ČT.

Mošun je malá nenápadná vesnice, která na počátku invaze na Ukrajinu stála v cestě ruským vojákům při postupu na Kyjev. Bitvy o hlavní město Ukrajiny se tehdy účastnil i Vitalij. 

Obec, která tehdy měla asi tisíc obyvatel, byla pod neustálým bombardováním. Osmdesát procent budov poslaly ruské střely k zemi. „Bylo tady dělostřelectvo, gardy, letectvo, dokonce i drony,“ vzpomíná Vitalij. V obci zemřelo kolem čtyřiceti civilistů. 

Vitalij je z pluku Donbas, u Kyjeva bojoval po boku vojáků z pluku Azov nebo Karpatské Siče. Byl jedním z těch, co měli ruským vojákům zabránit v postupu na hlavní město. Z okna pravidelně hlídkoval, jestli se neblíží nepřátelé. V dálce se neustále ozývaly exploze se střelbou z bojů v okolí.

Několik ukrajinských vojáků při obraně Kyjeva zahynulo. Vitalij sám viděl, jak jeho přítele roztrhal granát. „Beru prášky na spaní, snažím se být bez nich. Sláva Bohu, že si sny nepamatuji,“ řekl. V armádě je už od anexe Krymu, nyní místo toho, aby založil rodinu, plánuje předávat zkušenosti dalším vojákům jako instruktor.