Čína na Blízkém východě posiluje spojenectví. Využívá napětí mezi Rijádem a Washingtonem

Události: Si Ťin-pching na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Čínský prezident Si Ťin-pching je v Saúdské Arábii na návštěvě, která vyvrcholí arabsko-čínským summitem. Na Blízkém východě se Peking snaží zesílit svůj vliv. Ropná monarchie v posledních letech zase rozvolňuje své vazby na Spojené státy a hledá nové spojence. Země už po příletu čínského prezidenta na arabský poloostrov stačily podepsat několik strategických dohod, včetně memoranda s čínskou firmou Huawei, která má v Saúdské Arábii rozvíjet cloudové služby a budovat technologické komplexy, uvedla agentura Reuters.

Si Ťin-pching přijel do monarchie, která je po dekády oporou USA na Blízkém východě. Tento fakt je nyní spíše minulostí, protože američtí demokraté kritizují stav lidských práv v Saúdské Arábii. Vztahy nyní rozdělil i postoj k Rusku a k cenám ropy.

„Musíme přehodnotit a nalézt nový vztah k Saúdské Arábii. Obzvláště po hlasování kartelu OPEC+,“ předznamenala v říjnu zhoršení vzájemných vztahů mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová.

Na Blízkém východě proto setrvale roste vliv Pekingu. Příkladem je také Izrael, který v poslední dekádě vpustil na svůj trh čínské investice.

Spojené státy tak s obavami sledují rozšiřování čínského vlivu a i návštěvu čínského prezidenta vnímají jako příklad pokusů Pekingu o uplatňování svého vlivu ve světě. Washington přitom podle Reuters zneklidňuje možné bezpečnostní riziko spojené s využíváním technologií čínské firmy spojeneckými zeměmi v oblasti Perského zálivu. Huawei se navzdory americkým obavám zapojila do budování 5G sítí ve většině zemí regionu.

Miliardové čínské investice

Návštěva z Pekingu je tudíž dalším zintezivněním vztahů s arabským královstvím. V posledních letech mu Čína například pomáhala s vývojem balistických raket, konzultovala jaderný program a investovala do projektů korunního prince. Největší spotřebitel energie na světě si v nejisté době zajišťuje dodávky napříč Perským zálivem. Pro Čínu je Saudská Arábie nejvýznamnějším dodavatelem ropy, ale dobré vztahy má i s jejím rivalem Íránem.

Čínské firmy už v Rijádu podepsaly celkem čtyřiatřicet investičních dohod, a to od zelených energií, přes informační technologie, až po dopravu a stavebnictví. Prezident Si se tak chystá na diplomatickou ofenzivu na prvním čínsko-arabském summitu.

Očekává se, že čínská delegace podepíše s Rijádem dohody v hodnotě třiceti miliard dolarů (v přepočtu zhruba 694 miliard korun), uvedla saúdskoarabská státní agentura SPA. Čína by měla například podpořit rozvoj infrastruktury a technologií v Perském zálivu.

Čínsko-arabský milník?

Saúdskoarabský ministr energetiky princ Abdalazíz bin Salmán ve středu prohlásil, že Saúdská Arábie zůstane pro Čínu důvěryhodným a spolehlivým energetickým partnerem. Rijád a Peking podle něj budou usilovat také o posílení spolupráce v oblasti energetických dodavatelských řetězců tím, že v zemi zřídí regionální centrum pro čínské továrny.

„Jde o největší diplomatickou akci vůči arabskému světu od vzniku Čínské lidové republiky. Stane se epochálním milníkem v historii čínsko-arabských vztahů,“ uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning. 

Partnerství s Rijádem Pekingu pomáhá omezit reakce muslimského světa na politiku v Sin-ťiangu, kde se podle některých západních zemí dopouští genocidy na muslimských Ujgurech.