Si Ťin-pching zahájil sjezd čínských komunistů. Hovořil o Tchaj-wanu, Hongkongu i podpoře porodnosti

Události: Sjezd čínských komunistů (zdroj: ČT24)

Hongkong podle čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v posledních pěti letech přešel „od chaosu k vládnutí“. Si to řekl v projevu k začátku 20. sjezdu Komunistické strany Číny, na němž by podle očekávání měl být znovuzvolen, přestože by podle tradic čínských komunistů měl odejít do důchodu. V projevu, který byl retrospektivní, ale také načrtl politické směřování pro příští období, hovořil i o Tchaj-wanu. V souvislosti s ním hovořil o „americkém vměšování“. Zmínil se ale i o tržní ekonomice, kterou podpořil, nebo o pandemii covidu-19. Projev odměnilo přes dva tisíce posluchačů potleskem.

Sjezd, který obvykle trvá týden, se koná převážně za zavřenými dveřmi a nejdůležitějším úkolem téměř 2300 účastníků je výběr nového stranického vedení. Zahájil ho Si Ťin-pching svým projevem. Byl dvouhodinový, tedy téměř o hodinu kratší než obdobná jeho řeč před pěti lety. „Sjednotili jsme se a vedli celou stranu, celou armádu a lid všech národností, abychom se účinně vypořádali s vážnou a složitou mezinárodní situací a obrovskými riziky a výzvami, které z ní plynou,“ zaznělo v něm.

V souvislosti s covidem-19 Si řekl, že „Čína si váží lidských životů nade vše“. Země, jejíž prvotní politika přispěla k tomu, že se smrtící koronavirus rozšířil po celém světě, následně naopak zaujala takzvanou politiku nulové tolerance, která stále trvá. Důsledkem jsou přísná omezení pro obyvatelstvo včetně plošného testování, omezení pohybu nebo uzávěra měst, které zapříčinily problémy s dodávkami základních surovin. Podle prezidenta je zásadní, že Čína „dosáhla pozitivních výsledků v prevenci a kontrole epidemie“.

Si také v projevu ujistil, že „Čína bude neochvějně podporovat soukromý sektor a nechá trh, aby hrál rozhodující roli v přerozdělování zdrojů“. Slíbil také zvýšení příjmů nejchudších vrstev, rozšíření středních vrstev a „regulační mechanismus pro shromažďování bohatství“.

Věnoval se i demografickému vývoji země. Čínská porodnost je jedna z nejnižších na světě, loni klesla na 1,16, přestože země před šesti lety ustoupila od politiky jednoho dítěte, povolila dvě a loni oznámila, že páry budou mít i tři potomky. Prezident slíbil další opatření ke zvýšení porodnosti. Panují obavy, že by nízký počet narozených dětí mohl ohrozit ekonomiku nejlidnatější země světa. „Vytvoříme systém, který podpoří porodnost, a národní strategii, která bude reagovat na stárnutí populace,“ prohlásil Si. Experti očekávají, že se brzy počet obyvatel Číny začne snižovat.

Si Ťin-pching mluvil i o i životním prostředí. Čína podle prezidenta udělala značné pokroky ve zvládání klimatických problémů. V budoucnu chce, aby „eliminovala těžké znečišťování vody a vzduchu a dostala pod kontrolu znečištění půdy“. Shromážděným Si také řekl, že Čína bude propagovat zelený životní styl: „Ochrana přírody je zásadní pro budování moderní socialistické země.“

Čína se podle prezidenta nevzdává práva použít sílu proti Tchaj-wanu

Velkou pozornost vzbudila slova čínského prezidenta o Tchaj-wanu. Prohlásil, že se pevninská Čína nevzdává ambice na znovusjednocení s ostrovem, kritizoval údajné zapojení vnějších sil a varoval před „americkým vměšováním“. Podle prezidenta Si je na čínském lidu, aby tchajwanskou otázku vyřešil. Zdůraznil, že se Peking nikdy nevzdá práva použít sílu ke znovusjednocení.

Čínská armáda má podle něj dále sílit, aby rostla její schopnost strategického odstrašení. Zároveň musí zůstat pod absolutní kontrolou strany, zdůraznil Si.

V Hongkongu, kde v posledních letech navzdory tvrdě potlačovaným protestům výrazně posílili propekingsky smýšlející politici, musí podle čínského prezidenta vládnout „patrioti“. Chce podpořit integraci Hongkongu do pevninské Číny.

Si, označovaný za nejmocnějšího čínského politika od dob Mao Ce-tunga, má ambici vstoupit na sjezdu do třetího funkčního v čele komunistické strany.

Moc současného prezidenta bude ještě pevnější, pokud se mu podaří dosadit své podporovatele do 25členného politbyra, a především do jeho sedmičlenného stálého výboru, který představuje nejužší vedení strany a potažmo i Číny jako takové.

Druhým nejvýznamnějším člověkem stálého výboru je nyní premiér Li Kche-čchiang, který ale patrně příštím rokem ve funkci skončí kvůli nepsanému pravidlu důchodového věku 68 let, které se vztahuje na všechny členy politbyra kromě prezidenta.

Kdo jej na postu předsedy vlády nahradí, zatím není jasné. Podle analytiků prezident Si nicméně v posledních letech vytlačil reformátorské politiky na okraj a obklopil se těmi, kteří podporují více státem řízenou ekonomiku a nacionalistickou politiku.

Jak podotkla zpravodajka České televize v Číně Barbora Šámalová, nejdůležitější okamžik sjezdu nastane až den po jeho skončení. Tehdy vystoupí na pódium nově zvolení členové stálého výboru politbyra, tedy nejužšího mocenského kruhu. Že mezi nimi bude Si Ťin-pching, je téměř jisté. Pro budoucnost Číny je však důležitější, kdo jej doprovodí – zda to budou jen jeho blízcí spolupracovníci, nebo i zástupci konkurenční stranické frakce. Jednání před volbou probíhají v tajnosti a žádné významné informace z nich neunikly.