Čínský prezident vyrazil do Kazachstánu. Cesta má symbolický a geopolitický význam

Události: Čínský prezident navštívil Kazachstán (zdroj: ČT24)

Čínský prezident Si Ťin-pching ve středu přicestoval na návštěvu Kazachstánu. Je to jeho první zahraniční cesta od vypuknutí pandemie nemoci covid-19. Následně se vydá do Uzbekistánu, kde by se měl na okraj summitu Šanghajské organizace pro spolupráci setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Na letišti v kazachstánské metropoli Nur-Sultanu čínského prezidenta přivítal jeho kazachstánský protějšek Kasym-Žomart Tokajev. Podle Tokajevovy kanceláře je na programu jednání energetika a globální ekonomické změny. Kazachstán patří k významným producentům ropy a zemního plynu a Čína k předním dovozcům těchto surovin, připomíná agentura AP.

Podle zpravodajky ČT v Asii Barbory Šámalové má cesta symbolický a geopolitický význam. Signalizuje velký zájem Číny o střední Asii, kde donedávna tradičně dominovalo Rusko. Momentálně se ale mocenská dynamika přiklání na stranu Pekingu, vysvětluje zpravodajka. Kazachstán hraje například zásadní roli v čínském hospodářském projektu Pásmo a stezka.

Šámalová: Cesta čínského prezidenta má geopolitický význam (zdroj: ČT24)

„V současnosti jsou zájmy Číny daleko širší. Týkají se i bezpečnostní oblasti, vytváření nových aliancí. Čína hledá nové spojence s tím, jak se zhoršují její vztahy se Spojenými státy i s Evropskou unií,“ zdůvodňuje Šámalová výběr destinace pro zahraniční cestu čínského prezidenta. Kazachstán navíc s Čínou sdílí společnou hranici.

Siho cesta vysílá důležitý signál také na čínskou domácí scénu. Za měsíc se koná dvacátý sjezd Čínské komunistické strany, který rozhodne o jeho budoucnosti. Odjezd do zahraničí naznačuje, že podporu pro bezprecedentní třetí funkční období v roli generálního tajemníka ústředního výboru strany si už zajistil.

Čtvrteční schůzka s Putinem

V Samarkandu v Uzbekistánu čeká čínského prezidenta ve čtvrtek schůzka s představiteli zemí Šanghajské organizace pro spolupráci, kam kromě Číny, Ruska a Uzbekistánu patří také Kazachstán, Tádžikistán, Kyrgyzstán, Indie a Pákistán. 

Na úvod dvoudenního summitu je naplánována bilaterální schůzka čínského a ruského prezidenta. Jejím tématem bude válka na Ukrajině a další mezinárodní a regionální otázky, prohlásil poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov.

Čína a Rusko se dlouhodobě snaží prezentovat Šanghajskou organizaci pro spolupráci, založenou v roce 2001, jako alternativu k západním mnohostranným organizacím, vysvětluje zpravodajský server BBC.

Přátelství bez hranic

Putin a Si se naposledy setkali v únoru u příležitosti zimních olympijských her v Pekingu. Po schůzce vydali společné prohlášení, v němž uvedli, že přátelství jejich zemí „nezná hranic“. O pár dní později Rusko napadlo Ukrajinu.

Čína invazi odmítla odsoudit, ale ani ji jasně nepodpořila. Peking se ovšem také nepřipojil k mezinárodním sankcím vůči Moskvě a vzájemný obchod obou zemí dál roste. Dovoz ruské ropy do Indie a Číny od ruského vpádu na Ukrajinu stoupá, píše BBC.

Si Ťin-pching naposledy opustil Čínu v lednu 2020, kdy se vydal na návštěvu Myanmaru. Stalo se tak jen několik dní před vyhlášením uzávěry ve městě Wu-chan, odkud byly ohlášeny první případy nákazy tehdy novým typem koronaviru. Zatímco většina světa se po pandemii znovu otevřela, Čína pokračuje v uzavírání celých měst a provincií pokaždé, když jsou odhaleny nové případy infekce.