Záchranáři po záplavách v Kentucky hledají stovky pohřešovaných. Práce ztíží vlna veder

Události: Pohřešovaní po záplavách v Kentucky (zdroj: ČT24)

Stovky lidí se stále pohřešují v Kentucky, které postihly masivní záplavy. Zatím americké úřady potvrdily 37 mrtvých. Záchranáři dál prohledávají rozsáhlé oblasti, které zůstaly odříznuté od světa. Nejen úklidové práce teď ztíží vlna veder.

Voda opadává, mise národní gardy v Kentucky ale zdaleka nekončí. Její vrtulníky dál pročesávají jinak nedostupné části amerického státu a pátrají po přeživších. Vojáci zveřejnili záběry z minulého čtvrtka, jak zachraňují obyvatele zaplavených oblastí. Od té doby jich do bezpečí dostali víc než čtyři sta.

„Střecha se ocitla pod vodou během pouhých dvou hodin. Bydlíme hned vedle malého potoka a takhle vysoko nikdy nevystoupala,“ popsal Dustin Cesefske ze zaplavené oblasti. 

Záplavy v americkém státu Kentucky
Zdroj: Reuters

Ze zaplaveného domu vyvedl na poslední chvíli zatím neznámý muž také osmadevadesátiletou babičku s rodinou. Nejméně 37 lidí ale zemřelo. Jejich těla silný proud často odnesl kilometry daleko. V ohrožení života se někdy ocitli i ti, kteří vyrazili jiným na pomoc.

„Teď je to jen o hledání pohřešovaných. Zavolají nám, že se nemohou dovolat tomu a tomu. My tam vyrazíme a snažíme se ho najít,“ uvedl záchranář Gary Hanner. „Myslím, že to nejhorší nás teprve čeká, pokud nedokážeme vyčistit silnice a dostat se k lidem,“ popsal přeživší Zach Hall. 

Vlnu veder znásobí vysoká vlhkost

Úřady mluví o stovkách pohřešovaných. Voda strhla v jediném okrese na čtyři desítky mostů, neprůjezdná zůstává řada silnic. S odříznutými oblastmi chybí jakékoli spojení, zůstávají bez elektřiny i mobilního signálu.

Tisíce zachráněných živel úplně připravil o domov. Ti, co měli větší štěstí, už začali uklízet a počítat škody. „Všechno je úplně zničené. Nepoškozená zůstala jen kostra domu,“ popsal Michael Bowen z Huntingtonu.

Kde je to možné, pomáhá armáda i dobrovolníci. Veškeré práce ale má dál komplikovat počasí. Silné přívalové deště vystřídá vedro, ještě vystupňované vysokou vlhkostí. Úřady proto zřídily aspoň osm klimatizovaných center, kde se lidé můžou ochladit.

Záplavy v americkém státu Kentucky
Zdroj: Reuters