Hongkongská policie pokračuje v perzekuci účastníků demonstrací z roku 2019. Nešetří ani starší

Události ČT: Hongkongská policie pokračuje v perzekuci demonstrantů (zdroj: ČT24)

Hongkongská policie pokračuje v represích proti aktivistům zapojeným do prodemokratických protestů v roce 2019. Tento týden zatkla čtveřici mladíků, kteří se schovávali před zatykačem. Soud zároveň prodloužil tresty vězení jiné skupině aktivistů, které před dvěma lety dopadla čínská bezpečnost na útěku na Tchaj-wan. Účinným nástrojem perzekucí je zákon o státní bezpečnosti prosazený Pekingem.

Přes rok se schovávali v opuštěných továrnách, v místnostech bez oken. Čtyři mladíky ve věku 16 až 24 let hledané kvůli nepokojům v roce 2019 zadržela hongkongská policie, když se snažili dostat do člunu a prchnout na Tchaj-wan. Je mezi nimi i chlapec postřelený 1. října na sedmdesátém výročí vzniku komunistické Číny.

„Když jsme je zadrželi, vypadali zanedbaně, jako by prošli nelidským zacházením. Měli komplice, kteří jim na útěku pomáhali. Policie bude takové gangy, které pomáhají uprchlíkům před zákonem, pronásledovat,“ oznámil Steve Li ze státní bezpečnosti hongkongské policie.

Zúčtování s protestujícími nebere konce. V souvislosti s nepokoji policie zatkla deset tisíc lidi, zhruba tisícovka z nich je ve vězení. Pořádek obnovil zákon o státní bezpečnosti, který šíří strach ve společnosti. Změna je výmluvná. Město řídí policista a státní bezpečnost má neomezené pravomoci. Policie šíří atmosféru strachu a nikdo si není jistý, co je ještě legální a co už ne.

„Babička Wong" se vrátila do Hongkongu. Známá aktivistka prošla převýchovou i detenčními tábory (zdroj: ČT24)

Státní bezpečnost nešetří nikoho bez ohledu na věk a zdravotní stav. Šestašedesátiletá aktivistka známá jako babička Wongová dostala za účast na demonstracích půl roku, zatímco pětasedmdesátiletý disident v posledním stádiu rakoviny devět měsíců za to, že plánoval protest proti olympiádě v Pekingu.

Na dohled vězení s nejtvrdší ostrahou drží katolický misionář Franco Mella ve spalujícím vedru hladovku jako symbolický protest proti věznění aktivistů. „Je strašné vedro a vězni uvnitř trpí. Chceme jim vzkázat: jsme s vámi, neztrácejte naději. Pokračujme v boji za svobodu,“ říká katolický kněz.