Německo vyhlásilo stav výstrahy. Připravuje se na dobu, kdy ruského plynu bude stále méně

Horizont ČT24: Německo a ruský plyn (zdroj: ČT24)

Německá vláda vyhlásila kvůli problémům s dodávkami plynu z Ruska stav výstrahy. Jde o druhý varovný stupeň. Přímé dopady na domácnosti zatím nové opatření mít nebude. Vláda nepočítá ani s úpravou cen, vyzvala ale k šetření. Kabinet se navíc hodlá ještě víc zaměřit na plnění zásobníků, uvolnil na to dalších v přepočtu víc než 370 miliard korun.

Plyn se stává v Německu nedostatkovou surovinou. A vláda vyslala další varovný signál. Země přechází do stavu výstrahy, druhého nejvyššího ze tří. Přestože se zásobování zatím daří zajistit, kabinet pracuje se všemi scénáři. Za každou cenu se chce vyhnout dodávkám na příděl.

„(Přídělový systém) samozřejmě nemohu vyloučit, protože to všechno záleží na mnoha proměnných,“ řekl německý ministr hospodářství Robert Habeck.

Kdo za to může?

Ministr chtěl svým vystoupením upozornit na vážnost problému. Domácnosti i podniky se mají připravit na další zdražování. Současně všechny vyzval, aby důležitou surovinou začali šetřit už teď, kdy se energetická závislost na Rusku projevila naplno. Gazprom začal minulý týden posílat Nordstreamem 1 o šedesát procent méně plynu než je kapacita potrubí. Zdůvodnil to zpožděním při opravě kompresorových turbín německým Siemensem.

„Turbína musí být po opravě vrácena, a to se nestalo. Možná to nevrácení nemá jen technické důvody,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. 

Berlín to označil za nesmysl a vidí v náhlém omezení dodávek ze strany Ruska jasnou snahu o odplatu za šest balíků ekonomických sankcí, které Evropská unie uvalila na Moskvu za její agresi proti Ukrajině. 

Německo plní zásobníky

Německá vláda se snaží rychle reagovat. Uvolnila dalších 15 miliard eur na to, aby do prosince naplnila zásobníky plynem z aspoň devadesáti procent. Nyní zásoby nedosahují ani tří pětin kapacity.

Ministerstvo také vymýšlí nový systém aukcí, který umožní průmyslovým podnikům vzácnou surovinu nakupovat, současně je ale odmění, pokud ji nevyužijí. Postavit chce terminály na zkapalněný plyn a investovat do obnovitelných zdrojů.

Uhelné elektrárny

Vláda se Zelenými ale sahá i ke kontroverznějším zdrojům – v případě nouze plánuje využít odstavené uhelné elektrárny.

Zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš označil úvahy o znovuvyužití uhelných elektráren za novou kapitolu nejen ve straně Zelených, ale i v dějinách spolkové republiky. Habeck cestuje i do Kataru, který Zelení kritizovali za porušování lidských práv. A jedná zde o zemním plynu, který strana hodnotila jako výsostně neekologický. 

Na krajní levici Zelených proto dochází k revoltě. Celkově však popularita Habecka (Zelení) roste, stejně jako jeho strany. 

Potíže s plynem však mohou značně dopadnout zejména na německý chemický průmysl, který je páteří zdejšího hospodářství. A představitelé příslušného oborového svazu čekají, že jeho cena se v příštích měsících pravděpodobně ztrojnásobí.