Šéf NATO Stoltenberg poděkoval Česku za pomoc Ukrajině, podle Fialy se zásoby zbraní tenčí

Brífink po setkání premiéra Fialy s generálním tajemníkem NATO Stoltenbergem (zdroj: ČT24)

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po schůzce s českým premiérem Petrem Fialou (ODS) poděkoval České republice za pomoc ukrajinské armádě a ukrajinským uprchlíkům. Premiér nicméně řekl, že Česko už v podstatě vyčerpalo zásoby zbraní, které by mohlo bránící se Ukrajině poskytnout. Ujistil také, že jeho vláda je odhodlaná splnit svůj závazek a do roku 2024 zvýšit své výdaje na obranu minimálně na dvě procenta HDP.

Fiala po jednání řekl, že během nadcházejícího českého předsednictví v EU bude Ukrajina prioritou. Česko podle něj hodlá dál podporovat ukrajinskou armádu zbraněmi, kromě toho ale nabízí i technickou podporu a výcvik.

„Naše zásoby zbraňových systémů ze sovětské éry se nicméně tenčí a bude je potřeba doplnit,“ uvedl premiér. V této souvislosti zmínil, že Německo nedávno slíbilo darovat Česku tanky Leopard 2A4 jako kompenzaci za předání českých těžkých zbraní Ukrajině.

Severoatlantická aliance již dva roky připravuje novou společnou deklaraci s EU, která má vymezit budoucí spolupráci obou bloků posilujících vlastní obranu kvůli ruské agresi. Český premiér po setkání se Stoltenbergem vyjádřil naději, že by mohla být podepsána v říjnu v Praze, kde se chystá české předsednictví uspořádat neformální unijní summit. Společné prohlášení obou organizací mělo být podepsáno již loni, unijní státy však nebyly jednotné v hodnocení významu vojenské spolupráce v rámci NATO. Zatím poslední společné prohlášení EU a NATO se datuje do roku 2018.

Fiala podpoří členství Švédska a Finska v NATO

Šéf NATO po krátké schůzce uvedl, že s Fialou mluvil také o nadcházejícím summitu Aliance v Madridu, kde se bude jednat i o tom, zda se obranná organizace brzy rozšíří o dva nové členy – Finsko a Švédsko. Fiala řekl, že Česko členství severských zemí podpoří.

Návrh zatím čelí odporu Turecka, které viní Helsinky a Stockholm z podpory a ukrývání kurdských ozbrojenců a dalších skupin, které Ankara považuje za teroristy. „Turecko má legitimní obavy a my se je pokusíme vyřešit,“ řekl k tomu Stoltenberg.

V Madridu by měl být schválen balíček pomoci a podpory pro Ukrajinu, která už čtvrtý měsíc čelí plnohodnotné ruské pozemní invazi. Balíček by měl konkrétně pomoci s přechodem ze staré, sovětské výzbroje ke standardnímu vybavení NATO.

Česko dosud poslalo Kyjevu vojenskou a humanitární pomoc v hodnotě přes 3,7 miliardy korun, její součástí byly například tanky či dělostřelecké a raketové systémy.