Část západní Evropy dál sužuje horké počasí, na pobřeží Atlantiku zahynul surfař

Vedra ve Francii mírně polevila. Francouzská meteorologická služba označila dopoledne v předpovědi vysokých teplot 52 departementů oranžovou barvou a zrušila červené značení s nejvyšší výstrahou, které v sobotu platilo pro více než deset departementů. S extrémním horkem se v neděli ale potýkal východ Německa, v dolnolužické Chotěbuzi a v Drážďanech naměřili více než 39 stupňů Celsia.

Ve Francii se vlna horka stále drží hlavně na východě země, kde teplota stoupala ke 38 stupňům. Na západě – v La Manche a v Atlantickém oceánu – museli kvůli silnému větru zasahovat záchranáři. Od sobotního večera vyjížděli na moře více než osmdesátkrát a pomáhali havarovaným lodím a jejich posádkám.

U pobřeží departementu Calvados se zabil surfař na takzvaném kiteboardu, jehož poryv větru mrštil do okna restaurace ve Villers-sur-Mer. Stanice France Info uvedla, že vichr převracel a unášel do vzduchu stoly a židle u restaurací, zranění takto utrpěli tři návštěvníci kasina. Večer a v noci se mají Francouzi připravit na bouřky, které mohou být prudké.

Nejtepleji bylo v neděli v Alsasku u německé hranice - 39 stupňů Celsia, kolem 38 stupňů bylo v Burgundsku ve střední Francii, v Auvergne na jihozápadě a v kraji Rhône-Alpes. Atlantické Vendée se na mapě Météo-France objevuje už zeleně, protože se v západní Francii po sobotním vedru rychle ochladilo. V Biarritzu je „pouhých“ 22 stupňů, což je o 20 stupňů méně než předchozí den.

Sobota byla 19. nejteplejším dnem od roku 1947, kdy se začaly údaje registrovat. Průměrně bylo na celém území včetně hor 27,4 stupně Celsia. V jižním departementu Var sežehl oheň způsobený dělostřeleckou palbou ve vojenském výcvikovém středisku porost na 600 hektarech.

V sobotu večer zasáhly pobřeží na severu poryvy větru, při nichž přišel o život muž provozující kitesurfing (jízdu po vodě na prkně za využití tažného draka). V kanálu La Manche a v Atlantském oceánu od Bretaně po Gironde museli záchranáři zasahovat v 60 případech z vody i ze vzduchu. Ještě ráno měl vítr rychlost 75 kilometrů v hodině.

Lesní požáry trápí Španělsko i Německo

Španělsko dále bojuje s požáry. Vysoké teploty, které v týdnu dosahovaly až 40 stupňů, během neděle na většině španělského území klesly – v Madridu na 29 stupňů, v západní provincii Zamora na 25 stupňů. 

Nejhorší z požárů v horách v oblasti Kastilie-León u portugalské hranice zničil 25 tisíc hektarů porostu. Od středy, kdy začalo hořet, muselo být evakuováno 14 vesnic. Nyní se lidé mohli vrátit domů, protože se podmínky zlepšily. Požáry menších rozměrů zaznamenaly úřady také v Navaře a Katalánsku.

V Chotěbuzi bylo nejtepleji v historii

V německé spolkové zemi Braniborsko úřady nařídily evakuaci lidem z několika vesnic u městečka Treuenbrietzen na jihozápad od Berlína. Podle braniborského premiéra Dietmara Woidkeho se evakuace dotkla zatím asi 600 lidí, nevyloučil ale, že jich může přibýt. 

Od pátku tam hoří les, během neděle situaci komplikoval silný vítr, který oheň rozdmýchával. Sloupy dýmu byly vidět zdaleka, informovala agentura DPA. S hašením pomáhal vrtulník bundeswehru. Kontrole se v neděli vymkl jiný lesní požár u asi 20 kilometrů vzdáleného Beelitzu, také tam úřady vyzvaly některé obyvatele, aby opustili své domovy.

V Chotěbuzi v neděli bylo 39,2 stupně Celsia, což je nejvyšší hodnota, jakou v tomto městě kdy naměřili. Stejné horko panovalo i v Drážďanech, jen o něco málo chladněji, rovných 39 stupňů Celsia, bylo v Hoyerswerdě v severním Sasku.