Indonésie přestane vyvážet palmový olej. Je největším světovým producentem

Indonésie zakáže vývoz palmového oleje, který je nejrozšířenější na světě. Indonésie je největším světovým producentem tohoto oleje používaného v řadě potravinářských ale i kosmetických výrobků a rozhodnutí země by mohlo dále podpořit celosvětový růst cen potravin, píše agentura Reuters. Opatření má vstoupit v platnost 28. dubna.

Indonésie se na celosvětových dodávkách palmového oleje podílí více než polovinou. Zastavení dodávek ze země tak může zvýšit náklady výrobců balených potravin po celém světě, ale může i donutit vlády, aby se rozhodly, zda budou používat rostlinné oleje v potravinách nebo pro výrobu biopaliv.

Indonéský prezident Joko Widodo vývozní embargo zdůvodnil snahou zajistit dostupnost potravinářských výrobků doma, když po celém světě se potravinová inflace kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyšplhala na rekordní úroveň.

Ceny alternativních rostlinných olejů v reakci na opatření vzrostly. Cena sójového, druhého nejpoužívanějšího rostlinného oleje, na burze v Chicagu stoupla o 4,5 procenta na nový rekord.

Globální ceny surového palmového oleje se v letošním roce vyšplhaly na nová maxima kvůli rostoucí poptávce a slabé produkci hlavních dodavatelů – Indonésie a Malajsie. Navíc Indonésie v lednu přistoupila k omezení vývozu oleje, i když v březnu toto omezení zrušila.

Velikými odběrateli palmového oleje jsou výrobci zboží pro domácnost a potravin jako Procter & Gamble, Nestlé nebo Unilever. Mondelez International, výrobce sušenek Oreo, se podle svých internetových stránek podílí na celosvětové spotřebě 0,5 procenta.

Válka na Ukrajině, sucho v Jižní Americe

Globálními trhy s jedlým olejem v letošním roce otřásla invaze Ruska na Ukrajinu, která mimo jiné přerušila dodávky slunečnicového oleje z regionu. Přes Černé moře putují tři čtvrtiny světového vývozu a komerční doprava z regionu byla od únorového vstupu ruských sil na Ukrajinu vážně zasažena.

Snadno dostupné nejsou ani velké dodávky alternativních olejů, včetně sójového a řepkového, protože sucho poškodilo poslední úrodu v Argentině, Brazílii a Kanadě. Podle průmyslové skupiny Clean Fuels Alliance America by to mohlo poškodit výrobce biopaliv, i když američtí producenti bionafty a obnovitelné nafty nepoužívají palmový olej, ale napjaté jsou zásoby všech variant.

Producenti z Malajsie tvrdí, že nejsou schopni zaplnit výpadek způsobený zákazem Indonésie, protože země se také potýká s výpadkem produkce kvůli nedostatku pracovních sil způsobenému pandemií nemoci covid-19. Malajsie je druhým největším vývozcem palmového oleje.

Indonésie v roce 2018 zastavila vydávání nových povolení pro plantáže palmy olejné. Ty mají za následek rozsáhlé odlesňování, mizení pralesů a ničení biotopů ohrožených zvířat, jako jsou například orangutani.

Maloobchodní cena oleje na vaření v Indonésii v letošním roce stoupla o více než 40 procent. V některých provinciích se cena za poslední měsíc téměř zdvojnásobila. V několika městech po celé zemi se kvůli tomu v posledních dnech konaly demonstrace studentů.