Německo otálí s posláním těžké techniky na Ukrajinu. Podle diplomata politici cítí tlak i z médií

Horizont ČT24: Německé váhání ohledně Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Německo se nadále zdráhá posílat tanky a obrněné transportéry na Ukrajinu. V zahraničí i mezi svými koaličními partnery kvůli tomu čelí rostoucí kritice. Kancléř Olaf Scholz se hájí tím, že Berlín chce zabránit konfliktu mezi NATO a Ruskem, a především jaderné válce. Řada spojeneckých zemí včetně Česka těžkou techniku na Ukrajinu poslala nebo ji slíbila dodat. Český velvyslanec v Berlíně Tomáš Kafka v pořadu Horizont ČT24 sdělil, že Němci vědí, že válka potrvá ještě dlouho.

Těžké zbraně Kyjev nutně potřebuje pro rozhodující fázi bitvy o Donbas. Berlín ale s dodávkami této techniky do napadené země váhá. „Musíme udělat všechno pro to, abychom se vyhnuli konfrontaci mezi NATO a vysoce vyzbrojenou jadernou supervelmocí, jako je Rusko. Dělám vše pro to, abych zabránil eskalaci, která by vedla k třetí světové válce,“ cituje list Spiegel německého kancléře Olafa Scholze.

Německo je pod palbou kritiky za to, že Ukrajině nepomáhá více a poskytnutí těžkých zbraní odkládá. Kancléř Scholz se hájí i tím, že německá armáda čelí nedostatku výstroje pro své současné mírové mise ve světě. Tlak se na něj stupňuje nejen z Bruselu, ale zesiluje i na domácí politické půdě.

„Je to chyba kancléře. Olaf Scholz šlape na brzdu. Je zřejmé, že zbraně nechce poslat, a tím na sebe klade obrovskou zodpovědnost. Je to zátěž pro celé Německo. Scholz nepomáhá Ukrajině tak, jak by to šlo,“ uvedl místopředseda poslanecké frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu Johann Wadephul.

Kafka: Politici cítí tlak i z médií

Podle českého velvyslance v Berlíně Tomáše Kafky se německá strana v souvislosti s válkou snaží být „kreativní“. Uvedl, že Němci podporují Ukrajinu už od roku 2014, souhlasil ale s tím, že napětí v parlamentu a ve vládě roste.

„Němečtí politici cítí velký tlak i z médií,“ sdělil s tím, že právě z nich se také ozývá volání po větší německé angažovanosti. „Němci na druhou stranu dobře vědí, že válka na Ukrajině bude pravděpodobně běh na dlouhou trať.“

Kyjev si přeje vyřazené transportéry Marder a tanky Leopard 1. Největší německá zbrojovka Rheinmetall už dříve oznámila, že může dodat až padesát kusů tanků. Spolková vláda to ale zatím neschválila. Německo teď podle šéfky tamní diplomacie zjišťuje, jakou údržbu by stroje potřebovaly před svým nasazením na Ukrajině.

„Neexistují pro nás žádná tabu. A to se týká vozidel a vůbec všeho, co Ukrajina potřebuje,“ uvedla německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Ukrajina ale nemá času nazbyt. Ve hře je i možnost, že se situace vyřeší díky spolupráci se Slovinskem. Spekuluje se o tom, že by německá vláda mohla přistoupit na výměnný obchod. Lublaň by Ukrajincům dodala tanky M-84, což jsou modernizované verze sovětského tanku T-72 a Němci by jí za to na oplátku poskytli své obrněné transportéry.