Izraelská policie se střetla u mešity al-Aksá s Palestinci, kteří házeli kameny ke Zdi nářků

U jeruzalémské mešity al-Aksá se střetli maskovaní Palestinci s izraelskou policií. Policie uvedla, že Palestinci házeli kameny na Židy, kteří se modlili u Zdi nářků. Podle palestinského Červeného půlměsíce utrpělo na devět desítek lidí zranění. V oblasti se v posledních týdnech zvýšilo napětí a sílí izraelsko-palestinské srážky, ty páteční jsou největší od začátku muslimského postního měsíce ramadánu.

Izraelská policie uvedla, že zasáhla proti násilnému davu, který se shromáždil v jeruzalémském Starém Městě po pátečních ranních modlitbách. Palestinci podle policie házeli kameny na Židy u Zdi nářků v sousedství mešity.

Když dorazila policie, pokusili se maskovaní muži zabarikádovat v mešitě. Policie je nakonec rozehnala s použitím slzného plynu. Izraelské ministerstvo zahraničí odmítlo, že by Izraelci vstoupili do mešity, která je třetím nejposvátnějším místem islámu. Agentura AP však s odkazem na záběry, které se objevily na internetu, uvedla, že policisté na půdě mešity byli a zatkli tam několik lidí.

Podle palestinské záchranné služby utrpěly při střetu zranění desítky lidí. „Do jeruzalémských nemocnic bylo převezeno devadesát raněných a desítky dalších byly ošetřeny na místě,“ oznámil zástupce palestinského Červeného půlměsíce.

Komplex, jemuž Židé říkají Chrámová hora a muslimové Haram aš-Šaríf (Vznešená svatyně), bývá častým místem izraelsko-palestinských střetů. Stojí na ní muslimská svatyně Skalní dóm a mešita al-Aksá a dříve na ní byl židovský chrám, jehož pozůstatkem je Zeď nářků. 

Napětí se v posledních týdnech zvýšilo po sérii útoků Palestinců, při nichž bylo v Izraeli zabito 14 lidí. Izrael reagoval zatýkáním i vojenskými operacemi na Západním břehu Jordánu, což vyvolalo střety, při nichž bylo zabito několik Palestinců.

Syrská média: Izrael podnikl útok poblíž Damašku

Syrská státní televize i agentura SANA tvrdí, že Izrael v pátek podnikl letecký útok na cíle západně od Damašku. Izraelská armáda nálet nepotvrdila. Není jasné, co bylo jeho cílem, podle agentury SANA jsou výsledkem „fyzické škody“.

Izrael v Sýrii podniká poměrně často útoky proti cílům, které označuje za íránské, poznamenal Reuters s tím, že v zemi se v posledním desetiletí rozmístily Teheránem podporované síly včetně libanonského hnutí Hizballáh, aby podpořily syrského prezidenta Bašára Asada v syrské občanské válce.

V březnu syrská státní média informovala, že izraelský útok na oblast Damašku zabil dva civilisty a způsobil materiální škody.