Sarkozy podpořil Macrona. Prezident důrazně odmítl spekulace o obchodu

Francouzský prezident Emmanuel Macron odmítl spekulace, že podpora, kterou mu v úterý vyjádřil bývalý konzervativní prezident Nicolas Sarkozy, je výsledkem jejich společné dohody. Sarkozy podpořil Macrona před druhým kolem prezidentských voleb, které se uskuteční 24. dubna, ocenil proevropské postoje a zkušenosti stávajícího prezidenta, které mu prý pomohou zvládnout mezinárodní krizi.

„K žádné dohodě nedošlo,“ řekl Macron televizi France 2 poté, co francouzská média začala spekulovat, že Macron získal Sarkozyho podporu tím, že mu na oplátku nabídl politický vliv. Současný šéf Elysejského paláce bude v případě svého znovuzvolení potřebovat novou většinu po parlamentních volbách, které se budou konat v červnu.

Macron v souvislosti se sestavováním většiny prohlásil, že je připravený uzavřít nová politická spojenectví, aby mohl pokračovat v reformách Francie.

„Roztříštěnost, kterou v zemi máme, bude vyžadovat, abych získal nejen většinu, ale také abych za sebou shromáždil všechny ty politické síly, které zcela nesdílejí mé názory na všechna témata, ale byly by otevřené spolupráci se mnou na některých reformách,“ předeslal Macron. „Nemluvím o koalicích,“ dodal s tím, že taková mezistranická uspořádání nejsou pro francouzský prezidentský politický systém vhodná.

Sedmašedesátiletý Sarkozy je posledním francouzským konzervativním prezidentem. Mezi Republikány je stále považován za vlivnou osobnost i přes svou kontroverzní minulost, která zahrnuje odsouzení za nezákonné financování jeho neúspěšné kampaně za znovuzvolení v roce 2012. Samotná existence Republikánů se zdá být v ohrožení poté, co mnoho jejich voličů v nedělním prvním kole prezidentských voleb podpořilo Macrona nebo Le Penovou.

Macron i Le Penová řeší školství

Sarkozy před prvním kolem nepodpořil žádného z kandidátů, ačkoli za Republikány, které založil, kandidovala Valérie Pécresseová. Jeho podpora pomůže centristickému Macronovi získat konzervativní voliče.

Podle analytiků ale může odradit levicové voliče, u kterých se očekává, že rozhodnou výsledek letošních voleb. Krajně levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon získal v prvním kole téměř 22 procent hlasů. O přízeň jeho voličů bojuje Macron i krajně pravicová politička Marine Le Penová, která s ním postoupila do druhého kola.

Jedním z výrazných témat kampaně, které reflektují oba kandidáti, je školství. Jak připomíná zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd, Macron měl školství jako prioritu už při své první kandidatuře. Šéf Elysejského paláce i Le Penová upozorňují na nízké platy učitelů i přeplněné třídy. Macron chce více propojit středoškolské vzdělávání s praxí a zavést půl hodiny tělocviku každý den. Jeho vyzyvatelka zase odmítá náboženské symboly ve školách a prosazuje školní uniformy.

„Bude zajímavé sledovat televizní debatu, která ještě nebyla potvrzena, kde se střetnou v pohledu i na oblast školství,“ domnívá se korespondent. Doplňuje, že zatímco Le Penová od čtvrtka povede kampaň v Avignonu, Macron se o víkendu konečně chystá do Marseille poté, co mu předešlé pokusy nevyšly.