Vyjednávači Kyjeva a Moskvy se setkají na bělorusko-ukrajinských hranicích u řeky Pripjať

Ukrajinští a ruští vyjednávači se setkají bez předběžných podmínek na bělorusko-ukrajinských hranicích u řeky Pripjať, oznámila kancelář ukrajinského prezidenta na sociální síti. Na tomto jednání se telefonicky domluvili prezident Volodymyr Zelenskyj a běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. V úspěch jednání s Rusy Zelenskyj podle svých slov příliš nevěří, ale je potřeba to zkusit.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

„Alexandr Lukašenko vzal na sebe odpovědnost za to, že během příjezdu, jednání a návratu ukrajinské delegace zůstanou na zemi všechna letadla, vrtulníky a rakety rozmístěné na běloruském území,“ uvedla prezidentská kancelář.

Mezitím ruský prezident Vladimir Putin nařídil převést síly jaderného odstrašování do zvláštního režimu bojové pohotovosti.

„Ukrajina nebude kapitulovat a nevzdá se ani centimetru svého území,“ ujistil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba při videokonferenci s novináři. Putinův rozkaz podle agentury AFP kritizoval jako pokus o vyvinutí nátlaku na Kyjev, který čtvrtým dnem vzdoruje ruské invazi.

Lukašenko podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova po telefonátu se Zelenským požádal ruskou stranu, aby neodvolávala delegaci čekající na ukrajinské vyjednávače v běloruském Gomelu. Nyní jsou Rusové na cestě na smluvené místo.

„Řeknu otevřeně, že jako vždy příliš nevěřím v úspěch této schůzky, ale ať to zkusí. Aby později ani jeden občan neměl ani jedinou pochybnost, že jsem se jako prezident snažil ukončit válku, když byla maličká, ale přece jen šance,“ řekl v neděli odpoledne Zelenskyj.

Rusko si už jako předběžnou podmínku k jednání neklade požadavek, aby Ukrajinci složili zbraně, napsala Ukrajinska pravda.

V ruské delegaci, kterou vede exministr kultury, Putinův poradce Vladimir Medinskij, jsou náměstci ministrů obrany a zahraničí, ruský velvyslanec v Bělorusku Boris Gryzlov a předseda zahraničního výboru ruské sněmovny Leonid Sluckij.

Zelenskyj odmítl jednání v Bělorusku

Ráno Zelenskyj oznámil, že je připraven jednat o míru, rozhovory se ale nesmí konat v Bělorusku, které považuje za spoluviníka současné ruské agrese vůči jeho zemi. „Vojska Ruské federace z vašeho území odpalují směrem na Ukrajinu rakety. Z vašeho území zabíjejí naše děti,“ prohlásil Zelenskyj na adresu Běloruska. Zároveň podtrhl, že nepřátelské síly na Ukrajině útočí na všechny cíle včetně školek, obytných domů i sanitek.

Jako místa možná pro diplomatická jednání zmínil ukrajinský prezident Bratislavu, Varšavu, Budapešť, Istanbul či Baku, uvedla agentura Unian.

Do běloruského Gomelu přitom ráno dorazila ruská delegace.

Jednejte, pokud nechcete přijít o suverenitu, vzkázal Kyjevu Lukašenko

Lukašenko podle ruské agentury RIA Novosti ukrajinské představitele vyzval, aby zasedli k jednacímu stolu, pokud „Ukrajina nechce ztratit svoji státní suverenitu“. Zároveň popřel, že by se Bělorusko podílelo na bojích na Ukrajině.

„Není tam ani jeden náš voják… Ani jeden jediný běloruský náboj,“ citovala Lukašenka agentura Interfax. Podle médií ale z Běloruska postupují směrem na Kyjev kolony obrněných vozů. Ukrajinská armáda informovala o zneškodnění řízené střely vypálené ruským bombardérem na Kyjev z běloruského vzdušného prostoru.

Lukašenko připustil, že z Běloruska bylo proti Ukrajině vedeno několik raketových úderů. „Z jihu Běloruska byly na začátku konfliktu vedeny dva tři raketové údery vzhledem k tomu, že Kyjev rozmístil u hranic tři nebo čtyři raketové divize,“ citovaly Lukašenkova slova ukrajinský zpravodajský portál Ukrajinska pravda či běloruský server thinktanks.by.

„Společně jsme porazili Hitlera, společně porazíme Putina“

Zelenskyj v neděli vyzval cizince, aby přijeli na Ukrajinu vytvořit legionářskou jednotku, která by se poté zapojila do boje proti ruské agresi a pomohla bránit ukrajinskou svrchovanost.

Také ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru vyzval všechny cizince ochotné bránit Ukrajinu, aby se zapojili do budoucí jednotky, kterou označil za Mezinárodní legii. „Společně jsme porazili (německého vůdce Adolfa) Hitlera a společně porazíme i (ruského prezidenta Vladimira) Putina,“ dodal Kuleba.

Už v sobotu se na internetu objevovaly informace o běloruských dobrovolnících, kteří se na ukrajinské straně zapojili do bojů s ruskými invazními vojsky.

Na základě nařízení o vojenské službě v ozbrojených silách schváleného prezidentským dekretem v roce 2016, mají na Ukrajině cizinci právo vstoupit do tamní armády na základě smlouvy na dobrovolném základě, působit mohou také v řadách ukrajinské teritoriální obrany, uvedla ukrajinská média.

Britský list Daily Star nicméně varoval před přímým zapojením osob z členských států NATO do bojů proti Rusku. List dodal, že v obavě z ruské reakce pravděpodobně nebudou představitelé západních států nikoho povzbuzovat, aby šel jako dobrovolník bojovat na Ukrajinu.

České ministerstvo obrany v sobotu upozornilo, že občan České republiky smí vstoupit do ozbrojených sil jiného státu pouze se souhlasem českého prezidenta. Výjimku tvoří služba v ozbrojených silách členských států NATO. Podmínky upravuje branný zákon.

Ukrajinská ambasáda rekrutuje lidi v Izraeli

V sobotu začala ukrajinská ambasáda v Izraeli přes svůj účet na sociálních sítích rekrutovat lidi, kteří by odjeli bojovat na Ukrajinu, uvedl server The Times of Israel s tím, že výzvu z Facebooku ambasáda později stáhla. Izraelské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že o záležitosti ví, ale odmítlo ji komentovat.

V Izraeli žije asi půl milionu lidí, kteří mají ukrajinské kořeny. Většina z nich přišla do Izraele po rozpadu Sovětského svazu začátkem 90. let minulého století. Další přišli v posledních několika letech po ruské anexi Krymu v roce 2014.

Server The Times of Israel nicméně připomněl, že občané Izraele nesmí vstupovat do cizí armády, za což hrozí až tři roky vězení. Tento zákaz neplatí jen v případě, že má Izrael s danou zemí o této věci dohodu. Podle izraelského serveru ale není jasné, zda taková dohoda mezi Izraelem a Ukrajinou existuje.