Pandemie ve světě: Jihoafrická republika je za vrcholem nákazy omikronem, Kanada zavádí „extrémní“ kroky

Jihoafrická republika, kde se v listopadu poprvé ve větší míře začala šířit nová varianta omikron, už je za vrcholem čtvrté vlny pandemie a ruší část protiepidemických opatření. Epidemie naopak dál výrazně roste v Kanadě. V provincii Ontario se tak dětem prodlouží vánoční prázdniny, v provincii Quebec zase začne platit noční zákaz vycházení, což znemožní pouliční oslavy příchodu Nového roku. V USA, Velké Británii či Itálii opět zaznamenali nejvyšší denní přírůstky nakažených od začátku pandemie.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

V Jihoafrické republice skončil s okamžitou platností noční zákaz vycházení, zmírní se i omezení ohledně otevírací doby obchodů prodávajících alkohol, informovala agentura Reuters.

„Všechny ukazatele napovídají, že země už je na celostátní úrovni nejspíš za vrcholem čtvrté vlny,“ uvedla vláda v prohlášení. „Varianta omikron je vysoce nakažlivá, ale míra hospitalizací je nižší než v předchozích vlnách,“ dodal kabinet.

Data ministerstva zdravotnictví ukazují, že v týdnu do 25. prosince se počet odhalených případů nákazy oproti předchozímu týdnu snížil o 30 procent. Zmenšil se i tlak na nemocnice, protože ubylo covidových pacientů.

V zemi bude dál povinné nošení roušek na veřejných místech. Na hromadných akcích uvnitř smí být najednou nanejvýš tisíc lidí, venku je maximální kapacita dva tisíce účastníků.

V Quebeku se zavřou restaurace, kostely i sportoviště

Dvě kanadské provincie oznámily kvůli rekordním počtům lidí nakažených koronavirem nová protiepidemická opatření. Ve frankofonní provincii Quebec začne už v pátek platit noční zákaz vycházení od 22:00 do 5:00. Restaurace budou moci vydávat pouze objednávky s sebou a školy přinejmenším do půlky ledna přejdou na dálkovou výuku. V Ontariu se dětem o dva dny prodlouží vánoční prázdniny.

„Jde o extrémní kroky, protože situace je také extrémní,“ uvedl ve čtvrtek premiér provincie Quebec Francois Legault. „Odborníci nám sdělili, že tu existuje riziko, že nebudeme moci poskytnout péči všem, kdo ji budou v následujících týdnech potřebovat,“ dodal.

V Quebeku se uzavřou rovněž krytá sportoviště a svatostánky, kde se budou smět konat pouze pohřby s maximálním počtem 25 účastníků. Bary, zábavní podniky a tělocvičny se zavřely už minulý týden.

Kanadské úřady ve čtvrtek ohlásily bezmála 40 tisíc nových případů infekce koronavirem, což je dosud nejvyšší bilance. Na Quebec z toho připadá přes 14 tisíc infikovaných, jen o několik stovek nakažených méně ohlásila provincie Ontario. V Kanadě, která má 38 milionů obyvatel, se od začátku pandemie virem SARS-CoV-2 nakazilo 2,1 milionu lidí, více než 30 tisíc z nich zemřelo.

Testování na koronavirus v Houstonu
Zdroj: ČTK/AP/Jon Shapley

Další rekordní počty nově nakažených

Ve Spojených státech zaznamenali za minulých 24 hodin 580 tisíc nových nákaz, což je dosud nejvyšší denní údaj v zemi a dvojnásobek ve srovnání s růsty nákazy minulou zimu. Hospitalizací ani úmrtí ale tímto tempem nepřibývá, což posiluje naději, že varianta omikron je mírnější než delta.

Počet dětí, jež bylo nutné hospitalizovat, je ale znepokojivý a odborníci vyzývají občany, aby své děti nechali očkovat. Za růstem dětské hospitalizace je podle nich vysoká nakažlivost omikronu. Na konci prosince muselo být s covidem-19 hospitalizováno nově 378 dětí. Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je to ve skupině občanů do 18 let oproti předchozímu týdnu 66procentní nárůst. 

Podle údajů americké pediatrické akademie mělo covid-19 v týdnu do 23. prosince 200 tisíc dětí, což je o 50 procent více ve srovnání s týdenními přírůstky na začátku měsíce.

Velká Británie oznámila 189 846 nově zachycených infekcí, a denní přírůstek tak v zemi počtvrté za sebou dosáhl nového maxima. Projevuje se to i v bilanci hospitalizací s covidem-19, kterých evidovalo britské zdravotnictví k 29. prosinci bezmála 12 tisíc. V pátek nepřineslo aktuálnější celostátní bilanci, informovalo nicméně o nárůstu počtu pacientů v anglických nemocnicích z 11 542 na 12 395.

Itálie registruje144 tisíc nových případů nákazy za předchozí den. I v jejím případě se znovu jedná o nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Údaj je o zhruba 17 a půl tisíce nakažených vyšší než ve čtvrtek, kdy země poprvé překonala hranici sta tisíc prokázaných nákaz za den.

Také Francie zaznamenala za posledních 24 hodin nové maximum v počtu nových případů, konkrétně 232 200. Hranici dvou set tisíc překonala země potřetí v řadě. Mezi novými nákazami již převažuje varianta omikron. Francie je – co do počtu případů – momentálně nejpostiženější zemí v Evropské unii.