Biden podepsal obranný rozpočet. Na Evropskou obrannou iniciativu půjdou čtyři miliardy

Americký prezident Joe Biden podepsal každoroční zákon o fungování ozbrojených sil. Na vojenské výdaje v aktuálním fiskálním roce vyčleňuje přibližně 770 miliard dolarů (sedmnáct bilionů korun). Do Pobaltí či na Ukrajinu je určena půlmiliarda dolarů, další čtyři míří do Evropské obranné iniciativy. Opatření také počítá s vytvořením komise na zhodnocení války v Afghánistánu nebo s reformou vyšetřování sexuálního násilí v armádě.

Výdaje na obranu jsou zhruba o třicet miliard dolarů vyšší než v předchozím vydání zákona označovaného zkratkou NDAA (National Defense Authorization Act). Publicistický web Vox tvrdí, že při zohlednění inflace byl rozpočet větší pouze v roce 2011, kdy počet amerických vojáků v Iráku a Afghánistánu dosáhl maxima.

Nový obranný plán s přibližně pětiprocentním navýšením výdajů označuje agentura Reuters za kompromis vzešlý z intenzivních vyjednávání mezi demokraty a republikány v obou komorách Kongresu. Finální verze opatření tento měsíc prošla Sněmovnou reprezentantů i Senátem se silnou podporou obou politických stran.

Rozpočet zahrnuje například navýšení platů o 2,7 procenta pro vojáky a civilní pracovníky amerického ministerstva obrany. Počítá také s nákupem nových letounů a lodí.

NDAA vyčleňuje tři sta milionů dolarů na program podporující ozbrojené síly na Ukrajině. Čtyři miliardy půjdou na „Evropskou obrannou iniciativu“, sto padesát milionů pro bezpečnostní spolupráci v Pobaltí.

NDAA slibuje reformu vyšetřování sexuálního násilí

Kromě finančního rámce vojenských operací se NDAA dotýká obranné politiky USA či personálních záležitostí Pentagonu. Letošní vydání například obsahuje reformu vyšetřování sexuálního obtěžování a násilí v armádě, včetně zřízení pozice zvláštního prokurátora mimo vojenskou hierarchii.

Zákon dále počítá se vznikem „víceleté, nezávislé komise pro válku v Afghánistánu“. Úkolem šestnáctičlenného orgánu bude zhodnotit americkou bojovou misi i způsob jejího ukončení. USA svou vojenskou přítomnost v Afghánistánu završily letos v létě. V zemi následně rychle vrátilo k moci radikální islámské hnutí Taliban.

Zákon je třeba schválit každý rok. Za posledních šedesát let se nestalo, že by se v této věci Kongres nedokázal dohodnout. Rozpočet je proto ostře sledován různými zájmovými skupinami. Občas se totiž objevují snahy připojit k němu návrhy nesouvisející s jeho hlavním účelem.