Minsk se snaží destabilizovat Evropu, varuje Morawiecki. Zvažuje tvrdé sankce i zavření hranice

Polsko zvažuje možnost uvalit na Bělorusko vážné sankce. V estonském Tallinnu to prohlásil předseda polské vlády Mateusz Morawiecki. Polská pohraniční stráž v neděli ráno informovala o dalších zmařených pokusech migrantů proniknout ilegálně z Běloruska do Polska. Podle běloruské pohraniční stráže polská strana projevila zájem o konstruktivní dialog.

„Zvažujeme kroky v podobě stále vážnějších ekonomických sankcí, včetně uzavření polsko-běloruské hranice,“ předeslal Morawiecki na společné tiskové konferenci s estonskou kolegyní Kajou Kallasovou. Vše bude podle něj záviset na krocích běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. „Chceme dát Lukašenkovi šanci ustoupit a poslat migranty zpět do zemí jejich původu,“ dodal.

Polský premiér hodlá v neděli postupně navštívit hlavní města Estonska, Litvy a Lotyšska. V Tallinnu, Vilniusu a Rize chce jednat o aktuální krizi, kterou podle Varšavy, pobaltských republik i Evropské unie záměrně vyvolal Lukašenko jako mstu za sankce vůči jeho režimu.

Mluvčí běloruské pohraniční stráže Anton Byčkouski podle státní agentury BelTA řekl, že polští pohraničníci projevili zájem o aktivizaci vztahů „na principu konstruktivního dialogu“. „Polská strana přišla s iniciativou hledat adekvátní řešení, včetně přihlédnutí k zájmům běženců, kteří se ocitli v kritické situaci,“ nechal se slyšet mluvčí.

O takové „pozitivní tendenci“ se zmínil i náčelník brestského pohraničního útvaru Sjarhej Kazlouski. „Doslova včera (v sobotu) večer jsme si z iniciativy polské strany vyměnili informace o situaci s frontami u přechodu pro nákladní dopravu Kazlovičy-Kukuryki,“ vylíčil.

Polská pohraniční stráž informovala o pokračujících pokusech skupin migrantů proniknout na polské území. K hranici je údajně přivážejí běloruské služby. Během soboty pohraničníci zmařili 208 pokusů, včetně některých agresivních, konstatovala stráž.

Politická, ne migrační krize, zopakoval polský premiér

Morawiecki dal v Tallinnu podle agentury DPA rovněž najevo, že polská vláda je připravená financovat návrat migrantů do zemí jejich původu. Poznamenal v této souvislosti, že kabinet podnikl diplomatické aktivity v Iráku a v dalších blízkovýchodních zemích.

V anglicky namluveném videu polský premiér prohlásil, že události na hranici nejsou „běžnou migrační krizí“, ale krizí politickou, která byla spuštěna se zvláštním záměrem. Takto charakterizoval dění na hranici už v minulosti. „Jejím cílem je destabilizovat Evropu poprvé od konce studené války před třiceti lety,“ varoval Morawiecki.

Nouzový stav na východní hranici Polska
Zdroj: tvn24.pl

Několik tisíc migrantů, převážně z Blízkého východu, se utábořilo v mrazivých teplotách na běloruské straně hranice s Polskem v naději, že se dostanou do Evropské unie. Od té doby se skupiny běženců snaží prorazit si cestu na polské území, v čemž jim tamní bezpečnostní síly brání.

V úterý na přechodu Kuźnica-Bruzhi vojáci a policisté za použití vodního děla a slzného plynu odrazili stovku utečenců, kteří na ně házeli kamení a další předměty včetně zábleskových granátů, jež podle běloruské opoziční televize Nexta byly české výroby. Minsk na druhé straně polské síly obviňuje, že proti uprchlíkům použily nepřípustné brutální násilí.

Informace o dění na hranici je obtížné ověřit z nezávislých zdrojů, protože kvůli výjimečnému stavu v polském pohraničním pásmu nemají do oblasti přístup novináři či humanitární organizace. Ochránci lidských práv viní Varšavu, že migranty, kterým se podaří proniknout do Polska, bezpečnostní složky zatlačují zpět přes hranici a neumožní jim požádat o azyl.