Nacisty uloupené cennosti se po osmi dekádách vrátily rodině. Díky ohromné náhodě

Události ČT: Rodině se po osmi dekádách vrátily nacisty uloupené starožitnosti (zdroj: ČT24)

Neuvěřitelná shoda okolností vrátila po osmdesáti letech část rodinných cenností rodačce z Brna, která teď žije v Izraeli. Kolekci předmětů za války ukradli nacisté, pak skončily v depozitáři na zámku Sychrov. Odtamtud se dostaly na výstavu umění, díky které se podařilo majitele ztotožnit.

Kolekce rodinných cenností patřila sběrateli orientálního umění. „Jako děti jsme se s bratrem vždycky večer, když rodiče nebyli doma, vplížili do té místnosti. Měli jsme to zakázané. A každou tu starožitnost jsme si prohlíželi,“ vzpomíná sběratelova dcera Dvora Kuczinská, která rodinné cennosti viděla naposledy za protektorátu.

Do rukou majitelky se vrátily po desítkách let díky obří náhodě. Předměty byly součástí sbírky zkonfiskovaného majetku na zámku Sychrov a před dvěma lety se jejich část dostala do Prahy na výstavu nazvanou Navrácení identity.

„Výstavu navštívil i pan Brod, který je příbuzným paní Dvory Kuczinské,“ vzpomíná sychrovský kastelán Miloš Kadlec. Právě tento návštěvník poznal, že vystavená kolekce dvanácti záštit k samurajským mečům patřívala otci paní Kuczinské, která zámek po skončení výstavy kontaktovala.

„Samozřejmě jsme ji informovali, že předměty budou vráceny, ale mělo to jeden problém,“ poukázal Kadlec na skutečnost, že aby mohly cennosti vycestovat za hranice, bylo nutné je takzvaně odprohlásit, tedy zbavit statutu kulturní památky. Tento proces pak trval zhruba dva roky.

Do Izraele se tak starožitnosti dostaly až teď, když je přivezla delegace českých senátorů. Zbytek zařídila česká ambasáda. „Já jsem tady dneska už tři roky a takhle dobře to dopadlo poprvé,“ dodává velvyslanec ČR v Izraeli Martin Stropnický (ANO).

Zpravodaj ČT Borek: Vrácené starožitnosti jsou pro paní Kuczinskou jedním z mála záchytných bodů jejího zmizelého domova (zdroj: ČT24)

Přežila holocaust, po válce odjela do Izraele

Rodiče a bratra paní Kuczinské nacisté zavraždili, nyní šestadevadesátiletá Dvora ale přežila. Po válce se začala angažovat v židovských spolcích, které pomáhaly navrátivším se z koncentračních táborů a těm, kdo chtěli vycestovat do vznikajícího židovského státu.

I paní Kuczinská bydlí nyní v Tel Avivu. „Získala jsem přistěhovalecký certifikát, což se tehdy zdaleka neudělovalo všem. A na přelomu března a dubna 1946 jsem dorazila do Haify,“ vzpomíná dcera původního majitele uloupených věcí. 

Ze sbírek zámku Sychrov se na příští rok chystá další výstava, tentokrát v Liberci. Není tak vyloučeno, že i další ukradené předměty najdou své majitele.