Růst americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí prudce zpomalil

Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve třetím čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o dvě procenta. Růst největší ekonomiky světa tak prudce zpomalil z 6,7 procenta ve druhém kvartálu, uvedlo ve svém rychlém odhadu americké ministerstvo obchodu.

Tempo hospodářského růstu bylo ve třetím čtvrtletí nejpomalejší za více než rok. Navíc zaostalo za očekáváním analytiků, kteří ho v anketě agentury Reuters odhadovali na 2,7 procenta. Ekonomika se potýkala se vzestupem počtu případů koronavirové nákazy a s přetrvávajícími problémy v dodavatelských řetězcích.

Nyní se však počty nově nakažených v USA snižují, zvyšuje se proočkovanost a Američané čím dál častěji vyrážejí ven utrácet peníze. Mnoho ekonomů proto předpokládá, že ve čtvrtém čtvrtletí se tempo růstu HDP vrátí k šesti procentům, napsala agentura AP.

Spotřebitelské výdaje zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity USA. Ve třetím čtvrtletí však tempo jejich růstu prudce zpomalilo na 1,6 procenta z dvanácti procent ve druhém kvartálu.

Problémy s dodávkami zřejmě potrvají dál

„S pokračujícím poklesem počtu případů nákazy koronavirovou mutací delta by (hospodářský) růst mohl ve čtvrtém čtvrtletí nabrat na síle, protože spotřebitelé budou ochotni více utrácet za služby zahrnující osobní kontakt,“ uvedl podle serveru CNBC ekonom Dawit Kebede z organizace Credit Union National Association. „Problémy v dodavatelském řetězci však pravděpodobně budou pokračovat, takže bude obtížné uspokojit zvýšenou spotřebitelskou poptávku,“ dodal.

Mezinárodní měnový fond (MMF) tento měsíc předpověděl, že v celém letošním roce se americký HDP zvýší o šest procent po loňském propadu o 3,4 procenta. V příštím roce počítá se zpomalením růstu na 5,2 procenta.