Floridský republikán navrhuje téměř úplný zákaz potratů

Floridský republikánský poslanec Webster Barnaby předložil návrh zákona, který by v tomto americkém státě zakázal interrupce po šestém až osmém týdnu těhotenství a umožnil žalovat lékaře, kteří zákrok provedou. Informuje o tom agentura Reuters. Podle ní je návrh první snahou napodobit podobný potratový zákon, který nově platí v Texasu.

Návrh zákona předložil republikánský člen floridské Sněmovny reprezentantů Webster Barnaby. V případě schválení by vedl k zákazu potratu od okamžiku těhotenství, kdy lze u embrya detekovat srdeční tep, tedy přibližně šest týdnů po početí. Životaschopný mimo dělohu přitom lidský plod podle lékařů začíná být až po dvacátém týdnu těhotenství. V momentě, kdy začíná být možné pozorovat tep plodu, ještě mnoho žen ani netuší, že jsou těhotné.

Návrh se setkal s okamžitou kritikou zastánců práva na potrat. „Je to floridská verze texaského zákona a je to odporné,“ uvedla na Twitteru demokratická členka floridského zákonodárného sboru Anna V. Eskamaniová.

Helene Krasnoffová z organizace Planned Parenthood poznamenala, že jde o první podobný legislativní návrh, který byl podán poté, co vstoupil v platnost texaský potratový zákon.

Texaský zákon a floridský návrh jsou nejnovějšími příklady z mnoha snah republikánů omezit či zakázat potraty ve státech, kde mají většinu.

Obavy ze zpřísňování

V roce 1973 nejvyšší soud učinil rozhodnutí v kauze Roeová versus Wade, kterým de facto povolil potraty v celých USA až do chvíle, kdy je plod schopen přežít mimo dělohu. Zastánci práva na potrat se však nyní obávají, že nejvyšší soud by mohl precedenční rozhodnutí zrušit. Konzervativci v něm mají většinu šest ku třem.

Návrhem potratového zákona se republikány kontrolovaný floridský zákonodárný sbor bude zabývat příští rok.

Texaský zákon je ještě přísnější, neumožňuje výjimky ani v případě znásilnění nebo incestu. Navíc jej lze vyložit tak, aby umožňoval podání žaloby na kohokoli, kdo pomáhá ženě potrat podstoupit, například taxikáři nebo přátelům, kteří by ji mohli zavézt k lékaři. Floridský návrh připouští výjimky v případě znásilnění, incestu a zdravotních problémů, které by mohly ženu ohrozit na životě.

Texaský potratový zákon, který je nejpřísnějším v USA, vstoupil v platnost 1. září poté, co nejvyšší soud nevyhověl výzvě skupin za právo na potrat, aby jej zablokoval. Schválení zákona představuje vítězství pro konzervativce, kteří se ve Spojených státech dlouhodobě snaží interrupční kliniky zrušit. Řada demokratů, včetně prezidenta Joea Bidena, zákon ostře kritizuje. Ministerstvo spravedlnosti texaský zákon o potratech napadlo u federálního soudu.