Řecké úřady nařídily kvůli požárům další evakuace, hasiči zachránili starověkou Olympii

Úřady kvůli rozsáhlým lesním požárům nařídily další evakuace na druhém největším řeckém ostrově Euboia. V noci na čtvrtek se hasičům podařilo zachránit starověkou Olympii na západě Peloponéského poloostrova a pod kontrolu dostali i plameny u Atén. Požáry sužují i Turecko, většinu z nich se už ale podařilo dostat pod kontrolu. Severní Makedonie vyhlásila kvůli požárům nouzový stav, v Bulharsku zemřeli dva lidé.

Na ostrově Euboia, který leží asi sto kilometrů severně od Atén, bylo od úterý evakuováno dvanáct vesnic. Ve čtvrtek byly nařízené další evakuace, není ale jasné, kolik lidí muselo prchnout. Z domovů je vyhnaly kostelní zvony bijící na poplach před blížícími se plameny.

Euboia se potýká s jedním z největších požárů v celém Řecku, podle svědků na vzdálených částech ostrova „pršel popel“. Kouřová clona zahalila celý ostrov a setmělo se i v Aténách. Na místě zasahuje přes sto sedmdesát hasičů, pětadvacet hasičských vozů a šest letadel.

Plameny ve středu ohrožovaly i archeologické naleziště Olympii a úřady musely evakuovat sedm okolních vesnic. Řecká ministryně kultury Lina Mendoniová ve čtvrtek ráno uvedla, že památka, podle níž dostaly jméno olympijské hry, byla po celonočním boji s živlem zachráněna.

Hasičský vrtulník nad stadionem ve starověké Olympii
Zdroj: Intimenews via Reuters

Požáry u Atén jsou pod kontrolou, stát nasadí armádu

Hasiči dostali pod kontrolu i lesní požáry, které v úterý vypukly asi dvacet kilometrů severně od Atén. Ze zasažených obcí utekly stovky lidí, úřady zatím neoznámily žádné oběti na životech. Na místě stále zasahují záchranné jednotky.

V rámci programu civilní obrany Evropské unie do Řecka dorazily francouzští hasiči, dvě letadla z Kypru a očekává se přistání dalších dvou ze Švédska.

Do boje s plameny se nově ve větší míře zapojí armáda, informoval ministr obrany Nikolaos Panagiotopoulos. Vojáci budou hlídkovat v oblastech, kde hrozí riziko požárů. Náměstek ministra civilní ochrany Nikos Hardalias dodal, že Řecko má to nejtěžší teprve před sebou.

Plameny od neděle sežehly přes polovinu toho, co obvykle spálí za rok

Řečtí odborníci varovali, že území, které požáry od neděle spálily, přesahuje padesát procent rozlohy, jež je průměrně sežehnuta za celý rok. Aténská observatoř informovala, že požáry podle jejích odhadů sežehly šest tisíc hektarů. Za celý loňský rok shořelo 10 400 hektarů.

V Řecku vrcholí vlna veder, která patří k nejhorším za posledních třicet let. V úterý řada řeckých měst zaznamenala maximální teploty kolem 46 až 47 stupňů Celsia. Vysoké teploty v zemi vydrží asi až do konce týdne, uvedli meteorologové. Uklidnil se ale silný vítr, který přispěl k rychlému šíření více než sto padesát požárů.

Požár ohrožoval tureckou uhelnou elektrárnu

S požáry se potýká i Turecko. Tamní hasiči dostali pod kontrolu plameny, které zasáhly uhelnou elektrárnu u města Milas na severozápadě země. Budova byla evakuována, její zaměstnanci předtím vypustili vodíkové nádrže a odstranili výbušné a hořlavé látky, uvedla turecká státní televize vysílající v angličtině TRT World. Z přilehlých obcí utekly stovky lidí.

Elektrárna podle úřadů neutrpěla vážné škody, je však kvůli silnému a nepředvídatelnému větru stále v nebezpečí. Úřady proto oblast uzavřely.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že jde o nejhorší požáry, jaké země zažila. Úřady zatím oznámily osm obětí. Erdogan čelí silné kritice opozice kvůli údajně velmi pomalé reakci a nedostatečné připravenosti na podobné přírodní katastrofy. 

„V tuto chvíli je požárů, které se stále nepodařilo dostat pod kontrolu, dvanáct, což je o tři méně než ve středečních odpoledních hodinách,“ uvedl ve čtvrtek odpoledne zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský. 

„Od minulého týdne požárů, které se podařilo uhasit ve čtyřiceti provinciích, což je polovina z celkového počtu, už je více než sto osmdesát. Ze zbylých dvanácti zuří sedm v provincii Mugla, známé i díky letoviskům, jako je Bodrum či Marmaris,“ dodal Černohorský s tím, že plameny turistická letoviska přímo neohrožují a hoří spíše v řídčeji obydlených oblastech. Hašení ale komplikují silný vítr, vysoké teploty a dlouhé sucho.

Zpravodaj ČT Černohorský: Turecko nemá žádné vlastní provozuschopné hasičské letadlo (zdroj: ČT24)

Nouzový stav v Severní Makedonii

Po tropických teplotách vypukly požáry také v Albánii a Kosovu, které shodně registrují jednu oběť. Hasiči zasahovali či stále zasahují také u chorvatského Splitu či v Severní Makedonii. Tamní vláda vyhlásila na třicet dní nouzový stav, od středy platí plošný zákaz vstupu do lesů. Požáry tam zuří na desítkách míst, kritická je situace u obce Pehčevo na východě země, kde v boji s plameny pomáhá pět vrtulníků. 

Ve vesnici Čelopek u města Tetovo hořela ve středu bývalá vojenská kasárna, domy a další objekty. Úřadům se dosud nepodařilo potvrdit informace médií, že v místě zemřela žena, která odmítala opustit svůj dům. Policie oznámila, že zatkla čtyři osoby podezřelé ze žhářství. Podle vicepremiéra Artana Grubiho bylo přes osmdesát procent požárů založeno úmyslně.

Na jihu Bulharska, nedaleko řeckých hranic, při hašení zemřeli dva příslušníci lesní stráže, kteří se otrávili kouřem. Další muž byl hospitalizován s popáleninami. Bulharské ministerstvo vnitra agentuře EFE sdělilo, že za uplynulý den hasiči zasahovali bezmála u 190 požárů. Mnohé se podařilo uhasit dříve, než se rozšířily na velkou plochu. Popelem za poslední týden lehlo na dva tisíce hektarů lesů a porostů.