V mořích u evropských břehů leží a koroduje stará munice. Její likvidace je nezbytná, hrozí únik jedů

UDÁLOSTI: Na dně evropských moří dál leží miliony tun nevybuchlé munice z obou světových válek (zdroj: ČT24)

Na dně evropských moří dodnes leží miliony tun nevybuchlé munice z obou světových válek. Její likvidace stojí miliardy eur, je však nezbytná. Kdyby se munice ponechala svému osudu, mohla by způsobit ekologickou katastrofu. Hrozí, že se z ní začne uvolňovat nebývalé množství jedovatých látek.

Od konce druhé světové války uplynulo již více než tři čtvrtě století, přesto se dodnes po celé Evropě občas nachází válečná munice. A to nejen na souši, nýbrž i ve vodě. V mořích u evropských břehů navíc leží ještě starší munice, která pochází již z první světové války.

Problematické je to zejména v době, kdy se v mořích začaly stavět větrné elektrárny a je potřeba natáhnout kabely vedoucí na souš. „Odhadujeme, že na dně Severního a Baltského moře se nachází 1,6 milionu tun munice z obou světových válek,“ upřesnil šéf jednotky pro likvidaci munice v Šlesvicku-Holštýnsku Oliver Kinast. Většinu munice do vody naházela spojenecká vojska ve snaze zlikvidovat je v rámci plánované demilitarizace Německa.

Na dně neleží jenom zbraně, které mohou jednoduše explodovat, jako nedávno nalezené výbušné zařízení poblíž mola v Kielu. V mořích jsou i chemické zbraně. Ty představují doslova časovanou bombu pro životní prostředí. Do moře by se mohl uvolnit yperit nebo slzný plyn.

Pokud se nepodaří je nadobro zlikvidovat, je jen otázka času, kdy se tak stane. „Veškerá munice je uvnitř železných pouzder. A ta už korodují přes 70 až 80 let,“ poukázal Aaron Beck z Helmholtzova centra pro výzkum oceánů.