TÉMA

Kabely

Krádež kabelů narušila provoz vlaků přes pražský Smíchov. Od půl osmé jezdí zas bez omezení

Krádež kabelů zabezpečovacího zařízení ve stanici Praha-Smíchov omezila v pondělí ráno provoz vlaků. Spoje od Berouna směřující do Prahy nejdříve končily v Radotíně, od 6:00 jezdily po jedné traťové koleji. Z Radotína na Smíchov musely České dráhy (ČD) zavést náhradní autobusovou dopravu. Provoz byl obnoven v 7:30 bez omezení, postupně má docházet k jeho stabilizaci. Provoz se ráno zastavil též na trati mezi Říčany a Hostivaří, v Uhříněvsi srazil vlak člověka.
10. 6. 2024Aktualizováno10. 6. 2024, 10:23|

V železniční stanici v pražských Bubnech někdo ukradl zabezpečovací kabely. Vlaky jezdí odklonem

V železniční stanici Praha-Bubny v noci někdo ukradl kabely zabezpečovacího zařízení, vlaky z Kralup nad Vltavou proto jezdí odklonem přes nádraží v pražských Holešovicích. Policie na místě zadržela tři lidi podezřelé z krádeže a poškození a ohrožení provozu obecně prospěšné společnosti. V případě odsouzení jim hrozí tři roky vězení, řekl policejní mluvčí Jan Rybanský.
28. 2. 2024|

Podmořské kabely mohou odhalovat zemětřesení a tsunami

Podmořská zemětřesení lidstvo stále ještě přes veškerý pokrok nedokáže příliš dobře zaznamenávat ani předpovídat. Přitom existuje síť, která by se pro tyto účely dala výborně využít. Mezinárodní vědecký tým teď otestoval nový způsob, jak využít podmořské kabely.
23. 5. 2022|

V mořích u evropských břehů leží a koroduje stará munice. Její likvidace je nezbytná, hrozí únik jedů

Na dně evropských moří dodnes leží miliony tun nevybuchlé munice z obou světových válek. Její likvidace stojí miliardy eur, je však nezbytná. Kdyby se munice ponechala svému osudu, mohla by způsobit ekologickou katastrofu. Hrozí, že se z ní začne uvolňovat nebývalé množství jedovatých látek.
14. 6. 2021|