Desítky tisíc lidí protestují proti udělení milosti katalánským politikům

Desítky tisíc Španělů protestují v Madridu proti vládnímu plánu udělit milost dvanácti katalánským politikům, kteří byli odsouzeni kvůli neúspěšnému pokusu o vyhlášení nezávislosti regionu v roce 2017. Demonstranti považují pokus katalánských politiků za ohrožení národní jednoty, uvedla agentura Reuters.

Místopředsedkyně španělské vlády Carmen Calvová v rozhovoru zveřejněném v listu La Vanguardia dala zatím nejjasněji najevo, že omilostnění separatistů je blízko. Na dotaz, kdy by středolevicová vláda mohla milosti schválit, odpověděla, že brzy. „Jakmile dorazí zpráva nejvyššího soudu, okamžitě se jí budeme zabývat. Měla by na vládu dorazit brzy,“ prohlásila.

Kolem 63 procent Španělů je proti udělení milosti, zatímco 25 procent milost podporuje. Asi šesti procentům je to jedno, vyplývá z průzkumu pro internetový zpravodajský server niusdiario.es.

„Měli bychom to zastavit, protože pro udělení milosti musíte projevit lítost, a tu separatisté neprojeví,“ uvedl jeden z protestujících, 47letý podnikatel Carlos Bandecha.

Až 126 tisíc lidí

Mnoho protestujících si přineslo národní vlajky. K protestujícím se na madridském centrálním náměstí Plaza Colon připojili i opoziční zákonodárci z konzervativní Lidové strany (PP), pravicové strany Vox a centristické Ciudadanos.

Madridská městská policie odhadla, že na protest dorazilo 126 tisíc lidí. Národní policie je však v odhadu střízlivější a uvádí, že protestujících je 25 tisíc.

Za neústavní referendum o nezávislosti bylo odsouzeno celkem dvanáct katalánských politiků, z toho devět jich soud poslal do vězení na devět až třináct let. Nejvyšší soud minulý měsíc v nezávazné zprávě uvedl, že je proti vládním milostem. Vláda se však názorem soudu nemusí při případném prominutí zbytku trestu řídit.