Turecko se chce zbavit nálepky popelnice Evropy, nyní v zemi končí miliony tun odpadu

Horizont ČT24: Problém s odpadem v Turecku (zdroj: ČT24)

Hlavní destinací pro evropský odpad se Turecko stalo poté, co jeho import před čtyřmi lety omezila Čína. Nyní Ankara uspíšila svoje plány na zákaz dovozu drtivé většiny plastových odpadů. Urychlilo to aktuální odhalení organizace Greenpeace. „Úřady zakázaly polyetylenové plastové produkty. To je naprostý milník,“ říká environmentální aktivistka Nihan Temizová.

Greenpeace zaznamenala v jihoturecké Adaně nelichotivé záběry hor odpadků, které se válejí u cest, polí i vodních zdrojů, a některé hoří. Záběry přiměly Ankaru uspíšit plány na rozšíření seznamu druhů odpadu, který se do země nesmí dovážet. Podle ekologů by se do této kategorie vešly celé tři čtvrtiny z téměř sedmi set tisíc tun plastového odpadu, které do Turecka zamířily loni.

Nová odbytiště bude muset hledat hlavně Velká Británie, pro kterou je Turecko hlavním úložištěm. „Příští rok se do Turecka doveze jen pět procent současného objemu plastového odpadu z Velké Británie,“ říká Temizová z Greenpeace.

Turecko odpad nemá pod kontrolou

Vývoz odpadu je nelegální, pokud plast nemíří k recyklaci nebo do spalovny. Aktuální kauza podle kritiků dokazuje, že vláda není schopná účinně hlídat, kde sta tisíce tun plastu dovezeného do země končí.

„Jeden z hlavních důvodů pro zákaz dovozu odpadu je chybějící dohled nad tím, které recyklační provozy ho zpracovávají a jak kvalitně to dělají,“ říká poslanec turecké opoziční Republikánské lidové strany Murat Bakan.

Greenpeace a třeba také Interpol upozorňují, že značná část dovozů je navázána na organizovaný zločin, který zneužívá děr v legislativě. Podle Světového fondu na ochranu přírody Turecko ročně vyprodukuje skoro čtyři miliony tun plastového odpadu. Milion z toho končí v přírodě.