V Jeruzalémě znovu propukly střety, podle zdravotníků je nejméně sto raněných

V Jeruzalémě v noci na neděli pokračovaly střety mezi palestinskými demonstranty a izraelskou policií poté, co se sešly desítky tisíc muslimů před mešitou al-Aksá při oslavách svátku souvisejícího s postním měsícem ramadán. Podle zdravotníků utrpělo zranění nejméně sto lidí. Izraelská policie hlásí několik desítek raněných mezi svými příslušníky. Znepokojení nad situací vyjádřil takzvaný blízkovýchodní kvartet, tedy Evropská unie, OSN, USA a Rusko. K uklidnění vyzval i papež. Izrael mezinárodní tlak odmítá.

Palestinská mládež házela kamení na policisty, zapalovala ohně a strhávala policejní bariéry v ulicích vedoucích k jeruzalémskému Starému Městu. Policisté na koních a těžkooděnci proti davu nasadili zábleskové granáty a vodní děla, stříleli rovněž do lidí gumovými projektily.

Nepokoje v Jeruzalémě propukly po zahájení postního měsíce ramadánu v polovině dubna, kdy Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou scházejí k večerní modlitbě. V posledních dnech se v Jeruzalémě střetli Palestinci a izraelské bezpečnostní síly u mešity Al-Aksá, které patří k hlavním posvátným místům islámu.

Podle Palestinců se policie snažila narušit modlitby, což bezpečnostní síly odmítají. Při střetech z pátku na sobotu utrpělo zranění přes dvě stě Palestinců a šest izraelských policistů.

Napětí podpořilo i hrozící nucené vystěhování některých palestinských rodin z jejich domů ze čtvrti Šajch Džarráh ve východním Jeruzalémě, proti čemuž tento týden Palestinci také opakovaně protestovali. Desítky palestinských rodin by měly čtvrť opustit a jejich místo by měly získat izraelské rodiny. O vystěhování měl rozhodovat v pondělí soud, prokurátor ale požádal o dvoutýdenní odklad stání.

U hraničního plotu mezi Pásmem Gazy a Izraelem se rovněž sešly stovky Palestinců, kteří podle izraelské armády házeli na vojáky židovského státu zapálené pneumatiky a dělobuchy. Na izraelském území rovněž přistála raketa vypálená z Pásma Gazy.

Blízkovýchodní kvartet je „hluboce znepokojen“

Evropská unie, OSN, USA a Rusko ve společném prohlášení uvedly, že jsou „hluboce znepokojeni násilím a každodenními potyčkami ve východním Jeruzalémě (…) mezi Palestinci a izraelskými bezpečnostními složkami“.

„Jsme zhrozeni provokativními deklaracemi některých politických skupin a stejně tak i vypouštěním raket a balonů s hořlavými látkami z Gazy do Izraele, a také útoky proti farmám na Západním břehu Jordánu,“ pokračuje sdělení, jež rovněž vyzývá izraelské bezpečnostní složky, aby se vyhnuly veškerým opatřením, jež by mohly situaci dále vyhrotit.

Jordánsko, které je správcem islámských a křesťanských míst, vyzvalo Izrael, aby ustal s „barbarskými“ útoky na věřící u mešity al-Aksá a respektoval mezinárodního právo.

K nalezení společných řešení situace v Jeruzalémě vyzval i papež František. „Aby byla zachovaná mnohonáboženská a multikulturní identita svatého města (Jeruzaléma) a aby převážilo bratrství,“ uvedl papež. Podle něj je nezbytné zastavit střety, protože „násilí plodí další násilí“.

Premiér Benjamin Netanjahu, který vede kabinet v demisi, uvedl, že Izrael odmítá tlaky, aby nerozšiřoval výstavbu ve východním Jeruzalémě. Netanjahu řekl, že celý Jeruzalém je hlavní město Izraele, které má tudíž právo stavět na celém jeho území. „Nedopustíme, aby kdokoliv narušoval klid v Jeruzalémě,“ dodal.

Spor o východní Jeruzalém

Izrael obsadil východní Jeruzalém za šestidenní války v roce 1967, připojil ho ke zbytku města a celé je nyní označuje za svou metropoli. Je to v rozporu s mezinárodním právem a Palestinci stále chtějí, aby byl východní Jeruzalém hlavním městem jejich budoucího státu.

Izraelský svaz pro lidská práva uvádí, že ve východním Jeruzalémě žije 358 tisíc Palestinců a 225 tisíc Židů. Z nich většina bydlí v novějších židovských čtvrtích Gilo a Ramat Šlomo.

Izrael si v neděli a v pondělí připomíná Den Jeruzaléma, kdy právě během války v roce 1967 izraelské vojsko zabralo i část města kontrolovanou Jordánskem. Policie povolila, aby pondělní slavnostní pochod prošel i Starým Městem, které je součástí východního Jeruzaléma.