Putin je připravený jednat se Zelenským v Moskvě. Rusko ukončilo cvičení na jihozápadě země

Události: Zhoršení vztahů Ruska se západními zeměmi (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že je připraven kdykoli jednat se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským v Moskvě. Zelenskyj tento týden pozval šéfa Kremlu, aby se s ním setkal na Donbasu, kde sílí konflikt mezi ukrajinskými a ruskými silami. Moskva ve čtvrtek rovněž ukončila vojenská cvičení na jihu a západě Ruska. Ministr obrany Sergej Šojgu vojákům nařídil, aby se v pátek začali vracet na své stálé základny.

„Vojáci prokázali schopnost poskytnout zemi spolehlivou obranu. V tomto ohledu jsem se rozhodl ukončit prověřovací akce v Jižním a Západním vojenském okruhu,“ prohlásil ruský ministr obrany několik hodin poté, co na Krymu čtvrteční manévry začaly. Vojáci by se měli na své stálé základny začít vracet od pátku a přesuny dokončit do 1. května.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj snížení počtu příslušníků ruských ozbrojených sil u hranic s Ukrajinou uvítal. „Snížení počtu vojáků u našich hranic úměrně snižuje i napětí. Ukrajina bude dál ostražitá, ale vítá jakékoli kroky, které znamenají omezení přítomnosti vojsk a zklidnění situace na Donbase,“ napsal na Twitteru.

Agentury Reuters a AP podotkly, že z oznámení není zcela jasné, zda se rozkaz ke stažení jednotek týká všech vojáků, které Moskva na Krym a jihozápad Ruska přesunula. AP zároveň píše, že Šojgu nařídil ponechat některé zbraně na západě země pro příští vojenské cvičení, jež by se mělo konat v letošním roce. Zůstat mají ve výcvikovém prostoru Pogonovo, zhruba 160 kilometrů východně od ukrajinských hranic.

Spojené státy monitorují situaci

Washington ve čtvrtek uvedl, že po slovech Moskvy čeká také na činy. Americká diplomacie ve čtvrtek ujišťovala, že situaci u rusko-ukrajinských hranic bude nadále pečlivě sledovat. „Slyšeli jsme slova. Myslím, že to, co nás teď bude zajímat, jsou činy,“ reagoval na Šojguovo prohlášení mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

Kyjev už delší dobu bije na poplach kvůli zvyšování počtu ruských vojáků u hranic země. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba před několika dny řekl, že Moskva zde bude mít brzy více než 120 tisíc vojáků. Vyzval Západ, aby proti Rusku zavedl nové sektorové sankce. Pentagon uvedl, že Rusko koncentrovalo v oblasti větší síly než před sedmi lety.

Brusel vyzval Moskvu k odvolání vojsk

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell tento týden uvedl, že Rusko rozmístilo na Krymu a u hranic Ukrajiny bezprecedentní počet více než 100 tisíc vojáků, kvůli čemuž hrozí konflikt mezi oběma zeměmi další eskalací. Šéfové diplomacie unijních zemí Moskvu vyzvali k odvolání vojáků a snížení napětí. Ta reagovala prohlášením, že může mít armádu, kde uzná za vhodné, a že nikoho neohrožuje. Hovoří naopak o provokacích ze strany západních zemí.

Čtvrtečního cvičení na anektovaném Krymu se zúčastnilo přes deset tisíc vojáků. K dispozici měli více než 1200 kusů zbraní a další vojenské techniky včetně válečných lodí, informovaly ruské tiskové agentury. Do akce se podle ruského ministerstva zahraničí zapojily různé složky armády, mimo jiné také výsadkové vojsko či jednotky protivzdušné obrany.

obrázek
Zdroj: ČT24

 Podle agentury AP tím Moskva ukazovala sílu v době rostoucího napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Země kvůli manévrům již dříve uzavřela část námořního a také vzdušného prostoru v Černém moři kolem Krymu, proti čemuž protestoval Kyjev i Washington.

Situace na východě Ukrajiny se v poslední době vyostřuje. Kyjev a ruská strana se navzájem obviňují z porušování klidu zbraní a čím dál častějších potyček. Konflikt eskaloval poté, co Rusko v roce 2014 anektovalo Krym a podpořilo ozbrojené povstání proruských separatistů. Západ odpověděl sankcemi.