Izraelem zněly sirény a lidé se zastavili. Země si připomíná oběti holocaustu

Události: Izrael si připomněl oběti holocaustu (zdroj: ČT24)

Izrael si připomíná den obětí holocaustu. Na památku šesti milionů zavražděných Židů se dopoledne rozezněly sirény a země držela dvě minuty ticha. Hlavní vzpomínková akce se konala v jeruzalémském památníku obětem holocaustu Jad vašem. V Izraeli momentálně žije zhruba 140 tisíc lidí, kteří jsou považováni za přeživší holocaustu.

Dopoledne se celá země na dvě minuty zastavila a lidé stanuli se sklopenými hlavami, kdekoli se právě nacházeli. Týkalo se to i veřejné dopravy, automobilistů na dálnicích nebo lidí v obchodech a na chodnících. U vchodu do parlamentu byla zapálena svíce.

V Izraeli žije zhruba 140 tisíc přeživších holocaustu. Podle úřadů je průměrný věk této skupiny 84,5 roku.

Připomínka obětí začala v památníku Jad vašem ve středu večer. Prezident Reuven Rivlin tam vzpomenul na devět set těch, kteří přežili holocaust a zemřeli za epidemie covidu-19.

„Pamatovali ghetta, tábory smrti, lodě plné imigrantů a internační tábory. Ve svém posledním životním boji zůstali izolovaní za rouškami, ochrannými rukavicemi, toužící po kontaktu, ale odloučeni od blízkých. Naše srdce jsou dnes s nimi a jejich rodinami,“ řekl prezident.

Netanjahu varoval před dohodou s Íránem

Premiér Benjamin Netanjahu středeční ceremoniál využil k připomínce Íránu a nebezpečí, jež podle něj představuje. Vyzval svět, aby neobnovoval dohodu o íránském jaderném programu. „Dějiny nás učí, že takové dohody s extremistickými režimy jsou bezcenné,“ prohlásil.

Řekl také, že Izrael se nebude cítit vázán jakoukoliv dohodou, jakou mezinárodní společenství s Íránem uzavře. „Írán bývá často zmiňován izraelskými politiky a provazován i se vzpomínkou na holocaust, protože Izrael vnímá Írán jako zemi, která by mohla získat jaderný arzenál a ohrožuje Izrael,“ vysvětlil zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek.

Tento týden ve Vídni začaly rozhovory, které mají zachovat při životě jadernou dohodu z roku 2015 . Írán ji už ale nedodržuje a USA od ní před třemi lety odstoupily s tím, že není účinná. Teď je Washington ochoten se za určitých podmínek k dohodě vrátit. Írán požaduje, aby USA zrušily sankce proti němu.

Žádná hlasitá hudba v ulicích

„Den obětí holocaustu v Izraeli je dnem, kdy opravdu utichnou politické vášně, kdy se společnost do jisté míry sjednotí,“ uvedl Borek. Dodal, že běžného Izraelce by při té příležitosti například nenapadlo si nahlas ze svého domu pouštět hudbu nebo se třeba zúčastnit zahradního večírku. „Restaurace jsou zavřené, hudba v televizích i rádiích zvážní, a to i tam, kde většinou zní nějaká pop music,“ vylíčil atmosféru zpravodaj. 

Této připomínky se však neúčastní ultraortodoxní židé. „Dokonce se v některých městech, kde je smíšená populace sekulárních, ortodoxních a ultraortodoxních židů, objevují problémy,“ uvedl Borek. Je to totiž pro ně svátek, který nepochází z Bible a tato skupina má k novodobým státním rituálům ambivalentní postoj. „Oni si holocaust připomínají, ale v jiném dni a vztahují to k trochu jiným událostem než většina izraelské společnosti,“ vysvětlil. 

Druhou výjimkou jsou pak podle Borka izraelští Arabové. „Ti nemají povinnost svátek slavit, v arabských městech jsou nadále otevřené restaurace, běžný život na ulicích a nezní tam sirény. Zároveň ale také objevují v některých smíšených židovsko-arabských městech problémy,“ dodal.

Zpravodaj David Borek o připomínce obětí holocaustu (zdroj: ČT24)

Přípomínka v Česku

Den holocaustu si ve čtvrtek připomněl také Institut Terezínské iniciativy (ITI), a to tříhodinovým veřejným čtením jmen obětí. Pietní akce byla letos kvůli pandemii koronaviru on-line. „Už 16 let se touto akcí připojujeme k uctění památky hrdinů a obětí holocaustu,“ uvedla ředitelka ITI Tereza Štěpková.

Čtení odpoledne zahájila členka předsednictva ITI Bohumila Havránková, které je 93 let a byla vězněna v terezínském ghettu. Pamětnice přečetla jména sedmi svých příbuzných. „Ti všichni odjeli z domova do Terezína a později byli deportováni a zavražděni na neznámém místě,“ řekla Havránková. 

Piety se zúčastnili i další přeživší – například překladatelka a dokumentaristka Zuzana Justmanová nebo Eva Clarke, která se narodila v dubnu 1945 v koncentračním táboře Mauthausen české matce. Do čtení se zapojili také izraelský velvyslanec Daniel Meron, vrchní pražský rabín David Peter, pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), předseda STAN Vít Rakušan a mnoho dalších lidí. 

U příležitosti Jom ha-šoa, který je pohyblivý, Židovské muzeum ještě uvádí slavnostní koncert Kvarteta Martinů a mezzosopranistky Olgy Černé. Přenáší se ze Španělské synagogy od 19:00 na YouTube kanálu Židovského muzea.

Na čtvrtek také připadá Mezinárodní den Romů. Večer se koná koncert České filharmonie v pražské La Fabrice pod názvem Kamav tut (Miluji tě). Vystoupí zpěvačka a sbormistryně Ida Kelarová se svou kapelou Jazz Famelija a dětský pěvecký sbor Čhavorenge spolu s hudebníky České filharmonie a České studentské filharmonie. Účinkovat budou i mladí romští umělci – klavírista Radek Bagár, kytarista Milan Angelo Novák a taneční skupina Salut Roma. Přímý přenos koncertu vysílá Česká televize na programu ČT art.