Stál za operací, která vedla k aféře Watergate a pádu prezidenta Nixona. Zemřel Gordon Liddy

Horizont ČT24: Zemřel Gordon Liddy, důležitý aktér aféry Watergate (zdroj: ČT24)

Ve věku 90 let zemřel v úterý Gordon Liddy, jeden z důležitých aktérů nechvalně známé aféry Watergate, která vedla v roce 1974 k nucenému odchodu Richarda Nixona z funkce prezidenta USA. Liddy pomáhal republikánskému prezidentovi s volební kampaní ke znovuzvolení a měl na starosti vloupání do ústředí Demokratické strany ve washingtonském komplexu Watergate. Ve vězení strávil čtyři a půl roku.

Během Nixonova prvního funkčního období (zvolen v roce 1968) působil Liddy jako poradce na ministerstvu financí. Vedl tým agentů známých jako „Instalatéři“, kteří měli za úkol shromažďovat informace o Nixonových politických rivalech a bojovat proti únikům informací po zveřejnění Pentagon Papers v roce 1971.

Aféra Watergate vypukla 17. června 1972, kdy policie zadržela v sídle Demokratické strany pět lidí, kteří tam instalovali odposlouchávací zařízení. Nixon popíral, že by s vloupáním měl cokoliv společného. Počátkem srpna 1974 však vyšlo najevo, že o celé operaci věděl. Dne 8. srpna 1974 Nixon raději oznámil rezignaci na úřad prezidenta, protože mu hrozil impeachment. Jeho místo následující den zaujal Gerald Ford. Ten krátce nato udělil Nixonovi plnou milost, čímž zabránil jeho případnému trestnímu stíhání.

Nepromluvil. Z 20 let si odseděl 4,5 roku

Liddy byl v roce 1972 poradcem finanční komise Výboru pro znovuzvolení prezidenta. Zpackanou akci - některé zdroje ho uvádějí jako jejího hlavního strůjce - pozoroval zpovzdálí. „Je mi opravdu líto, že operace selhala. Dělal jsem vše pro to, aby skončila úspěšně,“ uvedl.

Za spiknutí, vloupání a nelegální odposlechy konkurence dostal 20 let za mřížemi, nakonec tam strávil 4,5 roku.

Během té doby i samotného vyšetřování nikdy nepromluvil. Trval na tom, že vloupání nesouviselo s Nixonovou volební kampaní. „Chránil jsem svého prezidenta a dělal jsem tu nejlepší práci, jakou jsem mohl. A fungovalo by to, kdyby ty ostatní ovce zůstaly zticha,“ konstatoval.

Gordon Liddy u svého vozu s provokativní značkou (archivní foto z roku 1997)
Zdroj: Ron Edmons/AP (ČTK)

Neblahou proslulost dokázal dobře využít

Z vězení byl podmínečně propuštěn v roce 1977. Bylo mu tehdy 47 let. V dalším životě využil své neblahé proslulosti.

Stal se populárním a provokativním moderátorem komerčního rádia. V jedné kontroverzní epizodě v 90. letech Liddy například posluchačům radil, aby federální agenty stříleli přímo do hlavy, uvedl server televize Fox News. Později své poznámky hájil tím, že neobhajuje násilí proti federálním agentům, ale spíše povzbuzuje veřejnost, aby bránila sebe a svá práva, pokud je konfrontována se smrtící silou.

Vystupoval také jako host v televizních pořadech, napsal několik knih, věnoval se i herectví (Wikipedie zmiňuje seriál Miami Vice a film Jak jsem strávil léto). Pracoval také jako bezpečnostní konzultant.

Ohledně své role ve skandálu zůstal nepoučitelný. „Pro svého prezidenta bych to udělal znovu,“ říkal Liddy podle Fox News i mnoho let od aféry. Tu pak  jednou označil za mnoho povyku pro nic. Ačkoli vedla k abdikaci prezidenta,  jediné v amerických dějinách.