Spojené státy bombardovaly zařízení proíránských milic v Sýrii

Spojené státy provedly v Sýrii vzdušné útoky na zařízení, která využívají milice podporované Íránem. Podle Pentagonu jde o odplatu za raketový útok z poloviny tohoto měsíce v Iráku, uvedla agentura AP. Podle Reuters přišlo o život nejméně 17 lidí, některé zdroje hovoří o jednom mrtvém a několika zraněných.

Syrská státní televize uvedla, že americký útok přišel za úsvitu a mířil na několik cílů poblíž syrsko-irácké hranice. Nejmenovaný člen iráckých milic pak AP řekl, že při náletech zemřel jeden člen Íránem podporovaných ozbrojených skupin a několik dalších utrpělo zranění. Později agentura Reuters s odvoláním na své zdroje napsala o nejméně 17 mrtvých. Uvedla však, že číslo v tuto chvíli nelze nezávisle ověřit.

Mluvčí Pentagonu John Kirby řekl, že údery mířily na zařízení využívané mimo jiné šíitskými milicemi Katáib Hizballáh. „Tato přiměřená vojenská odpověď byla provedena společně s diplomatickými kroky, včetně konzultace s koaličními partnery. (…) Operace vysílá jednoznačný vzkaz: prezident Biden bude konat, aby ochránil americký a koaliční personál. Současně jsme konali záměrně s cílem zklidnit celkovou situaci ve východní Sýrii a Iráku.“

Odsudek

Syrské ministerstvo zahraničí odpoledne americké nálety odsoudilo a označilo je za zbabělé sa za akci porušující mezinárodní právo. Zároveň varovalo, že mohou vést k eskalaci bojů v regionu.

Rusko, které je spojencem Damašku, nálety také odsoudilo a vyzvalo k „bezpodmínečnému respektování syrské svrchovanosti“. Podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova Američané před nálety varovali Rusko pouze s několikaminutovým předstihem, což označil za nedostatečné, informovala agentura Ria Novosti. Podle agentury Interfax Lavrov vyzval USA k obnovení kontaktů s Moskvou s cílem objasnit Bidenův postoj ohledně Sýrie.

Odplata

Pentagon uvedl, že údery jsou odplatou za raketový útok v Iráku, při němž tento měsíc přišel poblíž města Irbíl o život jeden civilista a několik dalších lidí včetně amerického vojáka a dalších Američanů bylo zraněno.

Bidenova administrativa útok z 15. února v poloautonomním kurdském regionu odsoudila, ale až tento týden její představitelé naznačili, že není jisté, kdo ho provedl. V minulosti američtí představitelé přisuzovali odpovědnost za početné raketové útoky na americké cíle v Iráku šíitským milicím podporovaným Íránem. K útoku se přihlásila málo známá šíitská skupina Sarája Aulíja ad-Dám s tím, že terčem byla „americká okupace“ Iráku.